vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Un consilier Gheorghe, în luptă cu balaurul și ispita! Săplăcan, consilier PSD și director milionar în euro, are de rezolvat o dilemă: Stațiunea de Cercetare a Bovinelor este publică sau privată?

    de Alin Olteanu | 23 aprilie 2018, 12:36 PM | Dezvăluiri | Recomandările editorilor

    0

    Când „bovinele” devin imobile... statul ce rol are?

    Există între noi oameni, cu funcții administrative și politice în același timp, care tac și fac. S-ar zice că asta-i de bine, dacă n-ar fi, totuși, de rău. Sigur, sunt printre noi și oameni care nu vorbeșc toată ziua, ca proasta-n târg și își fac treaba bine și cinstit. Alții însă tac „înțelept” și fac fără rețineri. Ce fac? Fac bani! Și nu orice bani, bani mulți. Bineînțeles că Gheorghe Falcă nu este reprezentativ pentru descrierea de mai sus. Asta pentru că primarul nostru nu tace deloc, dar face și bani! Dar astăzi nu despre primarul nostru vrem să vorbim, ci despre un alt Gheorghe, de altă culoare politică, dar tot unul care luptă și tot luptă cu balaurul ispitei… Din cele sfinte știam că balaurul însărcinat cu ispita are formă de șarpe, care a ispitit-o pe Eva cu un măr. Asta o fi fost valabil în acele vremuri, pentru că acum nimeni nu se mai încurcă cu un amărât de măr. Acum ispita are are formă dreptunghiulară, de bancnotă, iar șarpele are diverse forme. Pentru eroul nostru de astăzi, are coarne și țâțe, dar nu-i balaur, ci o bovină. De fapt, mai multe bovine, sute și mii de bovine de-a lungul anilor… sau câte or fi.

    Văzându-l sau ascultându-l cum vorbește el la ședințele de Consiliu local, rar și apăsat ca și cum ar fi un înțelept, nimeni nu ar zice că are măcar o brumă de avere. Ba unii chiar ar fi înclinați să creadă că-i „de-al lor”, adică așa, mai atent la ziua de salariu și foarte cumpătat cu câteva zile înainte de această zi… Dar, nu-i așa că nimic nu este ce pare a fi? Este incredibil ce avere a reușit să strângă consilierul local PSD, Gheorghe Săplăcan, director de ani de zile a Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Bovinelor Arad. Familia acestuia este, conform declarației de avere a consilierului local, una dintre cele mai bogate din Arad, la concurență cu cea a președintelui Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, și a primarului Aradului, Gheorghe Falcă.

    Dezvăluirile noastre de astăzi sunt datorate faptului că deținem informații, neoficiale deocamdată, că Agenția Națională de Integritate și alte instituții au fost sesizate cu privire la averea lui Gheorghe Săplăcan și în acest sens ar fi fost demarate niște verificări. La mijloc ar fi și acuzații de conflict de interese și evaziune fiscală.

    Cum a reușit Gheorghe Săplăcan să strângă atâta „amar” de bani dintr-un salariu de director și o societate, SC Bornemisa SRL, a soției sale?, reprezintă un mister pentru noi și credem că pentru orice om care în acești ani, după Revoluție, s-a luptat să își ducă traiul de zi cu zi sau chiar au avut o afacere.

    Iată un un mic bilanț al averii familiei (soț, soție plus doi copii) pesedistului, conform declarației de avere din 2017:

    • aproximativ 407.000 de euro – sume investite în acțiuni, plus depozite în  numerar
    • Bijuterii și bunurilor de valoare – 100.000 de euro

    Untitlebbd

    • Terenuri – peste 83 de hectare (dintre care 19,3 hectare pădure și 5755 mp intravilan!)
    • Mai multe imobile în Arad, case și apartamente, dintre care două sunt pe numele copiilor, pe unul fiind instituit uzufruct viager pe numele soților Săplăcan. Valoarea acestor imobile poate fi apreciată la aproximativ 1 milion de euro, având în vedere că construcțiile, apreciate de cunoscători, au valoare de piață ridicată, mai ales că se află în zone foarte scumpe din municipiul Arad: strada Simion Bărnuțiu, Strada Clujului, Horea, Aleea Agnita, Alexandru Vlad.

    Untitled 1

    Averea însumată a bunurilor și activelor de mai sus este una care se cifrează ușor, foarte ușor, la câteva milioane de euro. Repetăm, poate obsesiv pentru unii, că ne este foarte greu să ne explicăm cum s-a putut aduna o asemenea avere? Iar ca o posibilă explicație… ne-am putea opri la societatea Bornemisa, deținută sută la sută de soția lui Gheorghe Săplăcan, începând cu anul 1992, când soțul acesteia era contabil șef la Stațiunea de Cercetare. Bornemisa are ca obiect principal de activitate, culmea!, conform CAEN, „cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase și a plantelor producătoare de semințe oleaginoase”. La „secundare”, cum altfel?, Bornemisa se ocupă și cu „creșterea bovinelor de lapte, a altor bovine, a cailor și a altor cabaline”. Până la urmă ne-ar fi foarte ușor să confundăm, conform obiectului de activitate amintit, societatea soției (privată) cu Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Bovinelor Arad (de stat).

    Sursele noastre susțin că societatea administrată de soție ar avea strânse relații de afaceri cu Stațiunea de cercetare, însă acesta este un aspect care cu siguranță va fi verificat de organele competente, noi neavând pârghiile necesare să o facem. Tocmai de aceea nu putem spune cu certitudine că Stațiunea ar fi vândut cantități mari de lapte sau cereale (directorul Săplăcan are în „jurisdicție” mii de hectare) societății Bornemisa, cea care, la rândul ei, a comercializat mai departe produsele.

    Nu în ultimul rând, se pare că Săplăcan a obținut un imobil și niște terenuri care urmare a acordării unor împrumuturi de mii de euro, unor persoane fizice, bani despre care cu siguranță va trebui să vorbească și să ofere explicații oficiale.

    terenuri

    Ei, nu-i așa că au dreptate cei care spun că „balaurul are multe fețe”? Și balaurul, și ispita…

    Dar o să mai revenim cu siguranță, după număratul cu exactitate al banilor și celorlalte bunuri.

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    8 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.