miercuri, 24 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Un arădean de 6 Dan! Iulian Perpelici, vicepreședinte al Fundației Române de Aikido, a primit o nouă gradație în artele marțiale

    de Dan Lazăr | 14 aprilie 2020, 4:39 PM | Povești despre oameni | Sport

    2

    Arădeanul Iulian Perpelici, vicepreședinte al Fundației Române de Aikido Aikikai și dojocho (președinte) al Aramitama Dojo Arad, a primit, în acest an, gradul de 6 Dan Aikido Aikikai în cadrul ceremoniei Kagami Biraki. În Aikido, gradele centurilor negre (yudansha) sunt acordate de către Aikikai Hombu Dojo, din Japonia, diploma purtând semnătura lui Doshu Moriteru Ueshiba, nepotul fondatorului acestui stil, actualul conducător al Aikido, examinarea fiind făcută de instructorii delegaţi ai Aikikai.

    „Îl felicităm pentru această nouă gradație care vine în urma muncii susținute pe tatami de-a lungul anilor”, a fost mesajul postat de federația română.

    Iulian Perpelici are o activitate bogată în acest sport al artelor marțiale, cu dese participări la seminari naționale și internaționale, cel mai recent fiind, înaintea pandemiei de coronavirus, la Budapesta, în Ungaria, dar de menționat ar fi cele din Asia, Japonia și Coreea de Sud, ultimul chiar în septembrie anul trecut.

    pepelici2

    În acest sezon intern, vicepreședintele federației de Aikido are în program mai multe seminarii, cele din această perioadă fiind anulate (Timișoara, Iași), iar altele sunt sub semnul întrebării (Constanța – 22-23 mai; Arad – seminar național semimaraton 12-13 iunie; sau Cheile Grădiștei – școală de vară 13-19 iulie). Șanse mai mari de a se concretiza o au seminarile lui Iulian Perpelici de la: Lugoj (16-17 octombrie), București (13-14 noiembrie) și Cluj-Napoca (18-19 decembrie).

    Practicant al voleiului

    Reșițean la origine, Iulian Perpelici s-a stabilit de mai mulți ani la Arad, fiind (și) un important om al comunității voleibalistice din orașul nostru, implicat în destinele CS Fan Arad (club cu numeroase medalii în voleiul pe plajă național), dar și un practicant de valoare al voleiului arădean.

    Ce este Aikido?

    Aikido (合気道) este o artă marțială japoneză creată în anul 1920 de către Morihei Ueshiba, un expert care a atins cel mai înalt nivel de măiestrie în artele marțiale japoneze clasice. Aikido nu are și nu participă la competiții, fondatorul interzicând orice formă de întrecere. Instructorii și practicanții de Aikido organizează numeroase demonstrații prin care își dovesc măestria.

    perpelici

    Ce este ceremonia Kagami Biraki?

    Kagami Biraki (鏡開き) este o ceremonie tradițională japoneză care s-ar traduce mot-à-mot prin „deschiderea oglinzii”. Ea datează de mai bine de 300 de ani, din timpul shogunilor Tokugawa. Se spune că cel de-al 4 lea shogun Tokugawa a deschis un butoi cu sake în ajun de război, iar pentru că războiul a fost câștigat, deschiderea butoaielor pentru a avea (sau spera la) un rezultat bun, a devenit tradiție, fiind ca un fel de „ofrandă” pentru zei, aducând noroc bun celor prezenți.

    Kagami Biraki se sărbătorește în artele marțiale prin ceremonii sau demonstrații în multiple stiluri de luptă. În România, această sărbătoare este marcată de antrenamente speciale, în jurul datei de 11 ianuarie, unde diferite școli de arte marțiale pășesc pe același Tatami, fie pentru a face demonstrații, fie pur și simplu pentru a face un antrenament comun, în spiritul armoniei și al colaborării. Participanții diferitelor școli pot încerca tehnici din stiluri diferite, rezultând un schimb de experiență interesant și util pentru toată lumea.
    8 dan – hachidan – este gradiția maximă din Aikido. În judo gradația maximă este 10 dan.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Draga Dorin, acest stil este unul defensiv nu ofensiv, poate ca esti practicant de alte forme ale artei martiale si din pacate se vede clar ca unul ofensiv in care brutalitatea si forta fac parte din caracterul acelui stil. Mult succes incontinuare in ceea ce faci.

      +1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    4 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.