joi, 13 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Japonia versus Dacia! Două culturi radical diferite se vor ciocni la Arad în această toamnă. Detalii din culisele festivalului „East Meets West”

  de Tomck@t | 16 aprilie 2019, 5:01 PM | Cultură | Recomandările editorilor | Sport

  0

  Notați-vă în agendă datele 27, 28 și 29 septembrie, deoarece în acele trei zile tomnatice va avea loc la Arad un eveniment sportiv-cultural cu adevărat ieșit din comun. Ca parte a Stagiului de pregătire tehnică din acest an a școlii arădene de Arte Marțiale „Kaizen”, evenimentul se va transforma într-un veritabil festival, în care artele și tradițiile străvechi, din două colțuri opuse ale planetei, vor fi aduse față în față, iar prin „artă” a se înțelege atât artele marțiale, cât și artă culinară, artă handmade, muzică, dansuri și porturi populare – japoneze, românești, respectiv dacice! Printre invitații speciali se numără O-Sensei Alexey Kunin (SUA) și Soke Yuri Smirnov (Rusia), însă surprizele se țin lanț: vor veni la Arad mari luptători japonezi, printre care – atenție! – un protagonist al filmului „Ultimul Samurai”!

  Festivalul „East Meets West – Japan Meets Dacia” va aduce la Arad lupte demonstrative între Samurai și luptători dacici, precum și lupte daco-romane cu actori de la Castrul roman de la Porolissum (județul Sălaj), însă oferta culturală nu se va opri la bătăi simulate și demonstrații de Jiu Jitsu, Judo, Judo Sambo, Aikidō și Karate.

  „Vrem să facem ceva special pentru arădeni, un festival româno-japonez, în care să fie implicate arta și cultura, iar când spun artă, spun arta marțială – calea Budo – și vom avea invitați care să ne facă demonstrații din Jiu Jitsu tradițional, Judo, Judo Sambo, Aikidō și Karate. Sperăm să aducem și din Kyokushin”, ne-a spus organizatorul principal al evenimentului, Hanshi Pavel Milovan, liderul Clubului Sportiv Seishi Budo Arad.

  Ediția a VII-a a Stagiului de Pregătire va avea loc în sala de sport a Casei de Cultură a Sindicatelor (etajul 1), la Școala de Arte Marțiale Kaizen (fondată de Hanshi Pavel Milovan în memoria legendarului Mihai Botez – zis și „Mișa bacsi” – părintele judo-ului românesc), în timp ce festivalul se va desfășura în aer liber, pe platoul din fața clădirii.

  Practicanții Stagiului de Pregătire Jiu Jitsu din Arad vor avea ocazia unică de a primi lecții de la O-Sensei Alexey Kunin (SUA), o legendă vie a artei marțiale Jiu Jitsu, fondatorul și președintele AJJIF Global (cea mai mare organizație Jiu Jitsu din lume, cu peste 100 de țări membre), dar și președintele „World Sports Culture Committee” (WSCC), organizație sportiv-culturală a cărei reprezentant în Europa este arădeanul Hanshi Pavel Milovan.

  De altfel, O-Sensei Alexey Kunin nu se află la prima sa vizită la Arad, a mai fost invitat special și în urmă cu doi ani, la cea de-a cincea ediție a evenimentului sportiv.

  Revenind la ediția din acest an, vor mai fi la Arad doi invitați speciali din Moscova, dintre care unul este Yuri Smirnov, un mare maestru Soke, dar și doi invitați de mare anvergură din Japonia, printre care un protagonist al filmului „Ultimul Samurai” (nu, nu e vorba de Tom Cruise!). Organizatorul dorește ca numele acestora să rămână deocamdată o surpriză, însă a promis că programul complet va fi anunțat în ultima lună înainte de festival.

  Rețete culinare și tradiții românești, japoneze și… dacice!

  Un alt segment important al festivalului „East Meets West – Japan Meets Dacia” va fi arta portului tradițional românesc și japonez, la care nu vor lipsi muzica și dansurile populare specifice celor două civilizații.

  Vor fi și standuri de artă handmade (pentru care organizatorii se află în discuții cu un artist din Tokyo), precum și standuri de artă gastronomică, atât cu specific japoneză, cât și… dacică!

  Despre ce mâncare tradițională dacică este vorba, Hanshi Pavel Milovan nu a putut să ne dezvăluie nimic, acesta fiind secretul profesional al unui bucătar din Zalău, cel care va prepara această mâncare specială la festivalul arădean.

  Cât despre mâncăruri tradiționale din Răsăritul îndepărtat, vor veni la Arad cu rețete inedite bucătari-șefi japonezi și thailandezi din București și din Budapesta.

  Printre invitații speciali se numără și pilotul de raliu Vali Porcișteanu și modelul Bianca Tirsin

  Organizatorii vor să aducă la festival invitați și din alte sporturi, cum ar fi motocross sau gimnastică, însă – deocamdată – aceste participări nu sunt confirmate.

  Și-a anunțat prezența în schimb Vali Porcișteanu, celebrul pilot din Campionatul Național de Raliuri al României, membru și el în „World Sports Culture Committee” (WSCC) pe filiera Automobilism. Acesta nu va avea un program anume în cadrul festivalului „East meets West – Japan meets Dacia”, însă își va expune mașina de curse recent achiziționată.

  Va participa și fotomodelul Bianca Tirsin, arădeanca de 19 ani care se poate lăuda deja cu 12 titluri câștigate la concursuri de frumusețe, printre care „Miss Arad 2015” și „Miss International Romania”. Ea este, de asemenea, reprezentantă a organizației „World Sports Culture Committee” (WSCC) și co-organizatoare a festivalului, la începutul acestui an îndeplinind rolul de ambasadoare a festivalului arădean la Tokyo.

  Ea intenționează să aducă la festivalul „East Meets West – Japan Meets Dacia” din septembrie o paradă a modei inspirată de vestimentația tradițională japoneză, nu este astfel deloc exclus ca modelele să defileze și în haine de gheișă.

  Japan Meets Dacia afis

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.