sâmbãtã, 13 iulie, 2024

Special Arad Logo

  ULAL Arad: Este eronată afirmația că toți administratorii de imobile sunt în ilegalitate

  de Special Arad | 27 februarie 2019, 8:11 AM | Recomandările editorilor | Știri Arad

  0

  Comunicat.  În urma întrebarilor și a telefoanelor adresate  uniunii  noastra, ULAL  ARAD Informeaza Asociatiile de Proprietari și  administratori de Condominii facand  urmatoarele precizarii :

  Este eronată afirmația din care rezultă că toți administratorii de imobile sunt în ilegalitate !

  Cei mai mulți dintre administratorii de imobile din Arad sunt  ATESTATI, cu privire la competențele profesionale, în condițiile Legii nr. 230/2007, lege care a fost abrogată în 28/09/2018, prin Legea nr. 196/2018 .

  Este adevărat că, prin Legea nr.196/2018 se instituie obligativitatea ca persoanele fizice atestate pentru funcția de administrator în baza Legii nr. 230/2007, pot îndeplini funcția de administrator numai dacă, în termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a acestei legi, obțin certificat de calificare profesională, în conformitate cu această lege.

  Dupa cum stim, încă nu au trecut cele 12 luni de grație și, ne așteptăm ca această durată să fie prelungită deoarece nu a fost îndeplinită exigența legală : aceea de actualizare în termen de 3 luni a Standardului ocupațional pentru ocupația de administrator de condominiu asa cum este prevazut  în lege.

  Îi informăm pe cei interesați că Standardul ocupațional în cauză a fost pus în dezbatere publică de către ministerul de resort.

  Atat  ULAL ARAD cat si Liga Habitat , au făcut observații și propuneri de îmbunătățire !
  Nu este reala nici afirmația că nu există în nomenclatorul de meserii ocupația de administrator.

  Există în nomenclator meseria de administrator de imobile, cod COR: 512112, iar prin Standardul ocupațional aflat în faza de aprobare este prevăzută ocupația de administrator de condominiu, cu același cod COR 515303.

  Aspectul esențial care trebuie soluționat prin Standard este în ce măsură ocupația de administrator de condominiu este diferită de ocupația de administrator de imobil.

  Astfel, se va stabili dacă certificatele de calificare dobândite în condițiile exigențelor Legii nr. 230/2007 vor fi sau nu valabile la atestarea profesională a administratorilor de condominii, în condițiile Legii nr. 196/2018.

  Potrivit unor opinii pertinente, ne așteptăm ca certificatele de calificare propfesională obținute în condițiile legii, să fie valabile pentru atestarea în ocupația de administrator de condominiu.
  Aceste aspecte au fost în atenția Uniunii noastre ca ,asociațiile  sa primească , în timp util, informații corecte, inclusiv cu privire la implicarea ULAL ARAD, membra a Ligii Habitat  în organizarea cursurilor de calificare în meseria de administrator de condominiu, dar, doar după aprobarea Standardului ocupațional pentru această ocupație !

  Vom informa în permanența pe cei interesați cu toate modificarile și completările în timp util prin toate mijloacele  de comunicare media, facebook  precum și la sediul ULAL ARAD din str. GEORGE COȘBUC nr.33, de Luni și pană Vineri, între orele 9-17.

   

  Dorina Lupșe –Președinte ULAL  Arad

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.