UE frânează unele măsuri climatice pentru a sprijini industria. „Pactul unei Industrii Curate” – este numele strategiei





Uniunea Europeană (UE) a propus miercuri o frânare a unora dintre proiectele sale de luptă împotriva modificărilor climatice cu scopul de a le oferi o gură de aer întreprinderilor, supuse unei concurenţe feroce a Statelor Unite şi Chinei, relatează AFP citat de news.ro.
Sub presiune industriaşilor, Parisului şi Berlinului, spre marea nemulţumire a ONG-urilor, Comisia Europeană (CE) a propus o modificare a mai multor texte foarte ambiţioase, unele adoptate cu doar câteva luni în urmă.
Prin acest lucru, Europa arată că ”ştie să se reformeze”, a apreciat comisarul european Stéphane Séjourné, ”fără drujbă, ci cu bărbaţi şi femei competenţi care ascultă actorii economici”, a lansat el, referindu-se la Elon Musk şi la preşedintele argentinian Javier Milei.
Ce vrea Comisia:
– o amânare cu an an şi revizuirea ”dreptului la vigilenţă” impus industriaşilor. Acest text le cerea întreprinderilor să prevină şi să remedieze încălcări ale drepturilor omului şi să acorde despăgubiri de mediu de-a lungul întregului lor lanţ valoric, inclusiv în cazul furnizorilor şi subcontractanţilor.
– să scadă de la 50.000 de la 10.000 numărul întreprinderilor obligate să se supună unui fel de contabilitate verde. Scopul acestei reguli era o armonizare a modului în care întreprinderile îşi publică datele cu privire la ”durabilitate”, foarte criticată de către lobby-urile patronale.
Preşedinta CE Ursula von der Leyen a plasat lupta împotriva modificărilor climatice în centrul primului său mandat. Însă, în faţa riscului unui război comercial cu America lui Donald Trump, care ameninţă să impună taxe vamale Bătrânului Continent, ea îşi schimbă atenţia către întreprinderi.
”Obiectivele noastre climatice şi sociale rămân neschimbate”, a dat asigurări preşedinta CE Ursula von der Leyen într-un discurs în faţa inudustriaşilor, reuniţi la Antwerpen.
Pactul unei Industrii Curate
Ursula von der Leyen a prezentat miercuri o strategie de susţinere a decarbonatării industriei europene – denumită ”Pactul unei Industrii Curate”.
În acest document – de aproximativ 20 de pagini, care poate fi citit aici – sunt publicate propuneri în cifre şi obiectivul ”mobilizării a până la 100 de miliarde de euro” în vederea unor proiecte în domeniul industriei curate. El prevede totodată o serie de stimulente în vederea investirii în energia verde cu un accent pe ”Made in Europe”.
UE propune de asemenea achiziţii grupate de materii prime esenţiale în domeniile electronic şi tehnologiilor curate, la fel ca în cazul vaccinurilor în timpul pandemiei covid-19.
Citește și: Consiliul Județean a publicat draftul bugetului pe 2025. Venituri și cheltuieli de circa 1 miliard de lei
Comentariile portalului
Un articol care DOARE...
Ce ai vrea sa afli?
== CA ARADEAN TREBUIE SA FI COMPLE TAMPIT SA VOTEZI O ALTA PUTOARE LA COTROCENI . ==CHIAR DACA TZI SPUNE LA ADUNARE CE TREBUIE SA VOTEZI TOTUSI TREBUIE SA AI UN MINIM (...)