marþi, 16 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Opoziția câștigă puterea în Turcia. Erdogan a anunțat că acestea sunt ultimele alegeri pentru el

  de - | 1 aprilie 2024, 7:03 AM | Internaţional

  0

  Principalul partid de opoziţie din Turcia a obţinut victorii electorale importante, duminică, în principalele oraşe ale ţării, Istanbul şi Ankara, relatează bbc.com. Președintele Recep Tayyip Erdogan a anunțat că acestea sunt ultimele alegeri pentru el și apoi se va retrage, astfel că iese din scenă cu o înfrângere usturătoare.

  Rezultatele reprezintă o lovitură semnificativă pentru Recep Tayyip Erdogan, care spera să recâştige controlul asupra oraşelor la mai puţin de un an după ce a revendicat un al treilea mandat de preşedinte.

  El a condus campania pentru a obţine victoria în Istanbul, unde a crescut şi a devenit primar. Dar Ekrem Imamoglu, care a câştigat pentru prima dată oraşul în 2019, a obţinut o a doua victorie pentru opoziţia seculară CHP.

  Erdogan a promis o nouă eră în megaoraşul turc de aproape 16 milioane de locuitori, dar primarul în exerciţiu al Istanbulului era pe cale să obţină peste 50% din voturi, cu peste 10 procente în faţa candidatului Partidului AK al preşedintelui.

  Aceasta a fost, de asemenea, prima dată de la venirea la putere a lui Erdogan, în urmă cu 21 de ani, când partidul său a fost învins la urne în întreaga ţară.

  În capitala Ankara, primarul opoziţiei, Mansur Yavaş, a fost atât de mult în faţa rivalului său, la 59%, încât şi-a declarat victoria când mai puţin de jumătate din voturi au fost înregistrate. Susţinătorii au blocat toate drumurile principale din oraş, fluturând steaguri şi claxonând .

  În mod semnificativ, CHP era, de asemenea, pe cale să câştige în multe alte oraşe mari din Turcia, inclusiv Izmir şi Bursa, Adana şi staţiunea Antalya.

  Preşedintele Erdogan, în vârstă de 70 de ani, a recunoscut că alegerile nu s-au desfăşurat aşa cum a sperat, dar le-a spus susţinătorilor din Ankara că acestea nu vor marca „un sfârşit pentru noi, ci mai degrabă un punct de cotitură”.

  Dar criticii consideră că victoria l-ar fi încurajat să reformeze constituţia pentru a putea candida din nou. După o înfrângere atât de dramatică, acest lucru pare foarte puţin probabil.

  În schimb, rezultatul a fost un mare succes pentru preşedintele CHP, Ozgur Ozel, care a lăudat alegătorii pentru că au decis să schimbe faţa Turciei printr-un vot istoric: „Ei vor să deschidă uşa unui nou climat politic în ţara noastră”.

  Mulţimi din Istanbul s-au adunat în faţa primăriei în Sarachane, unul dintre cele mai vechi cartiere din Istanbul. Au fluturat steaguri turceşti şi bannere pe care era afişată fotografia lui Ekrem Imamoglu alături de părintele fondator al Turciei, Kemal Ataturk, al cărui poster era aşezat pe pereţii clădirii autorităţilor locale.

  sursa: Știri pe surse

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.