Primăria nu se lasă: „Vom face tot ceea ce este necesar pentru ca proiectul de regenerare urbană a Pieţei Catedralei să meargă mai departe”

  de Raluca Medeleanu | 11 aprilie 2019, 10:32 AM | Administraţie | Topic special

  0

  Hotărârea nr. 365/2018 prin care Consiliul Local Municipal Arad dădea undă verde la demolarea pieței agroalimentare din fața Catedralei Vechi (Catedrala Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul) din Arad a fost anulată prin decizia Tribunalului Arad de ieri, 10 aprilie. Hotărârea de Consiliu Local a fost atacată de Prefectura Arad în contencios administrativ, în februarie. În urma deciziei date de Tribunalul Arad, demolarea pieței nu va mai putea fi realizată. Rămâne de văzut ce se va întâmpla așadar cu fostele depozite ale teatrului, de pe strada Ioan Rusu Șirianu, în care deja s-au „pompat” bani în vederea relocării pieței acolo. Comunicatul eliberat de Prefectură: Tribunalul Arad, Secția Contencios Administrativ și Fiscal, a admis acțiunea Instituției Prefectului – Județul Arad formulată în vederea anulării Hotărârii Consiliului Local Municipal Arad cu nr. 365 din 21.09.2018 privind aprobarea modificării și completării HCLM nr. 41/2014 privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici și a Studiului de Fezabilitate pentru obiectivul de investiție „Regenerare urbană zona Piața Catedralei din Municipiul Arad”. Instanța a admis argumentele Instituției Prefectului conform cărora HCLM 365/2018, deși se referă în titlul său la modificarea și completarea unei Hotărâri anterioare, nu respectă normele de tehnică legislativă pentru adoptarea actelor normative deoarece nu indică în mod expres în ce constau modificările respective. De asemenea, Instituția Prefectului – Județul Arad a arătat că HCLM 365/2018 nu este motivată corespunzător. „Am afirmat și în momentul depunerii acțiunii în contencios, subliniez și acum, exercitarea controlului de legalitate al actelor emise de consiliile locale este o atribuție fundamentală a instituției noastre pe care o exercităm cu mult profesionalism. Urmărim strict respectarea normelor legale în vigoare de către emitenții hotărârilor asupra cărora exercităm controlul de legalitate și le recomandăm acestora să nu le eludeze”, a declarat Prefectul Județului Arad, doamna Florentina Horgea.

  UPDATE: După cum ne-am așteptat, primăria anunță că demolarea pieței (prin planul de Regenerare Urbană) nu va fi oprită și menționează: Primăria municipiului Arad a luat la cunoştinţă şi respectă decizia instanţei de anulare a Hotărârii Consiliului Local Municipal Arad cu nr. 365 din 21.09.2018 privind aprobarea modificării și completării HCLM nr. 41/2014 privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici și a Studiului de Fezabilitate pentru obiectivul de investiție „Regenerare urbană zona Piața Catedralei din Municipiul Arad”. Prin urmare vom promova un nou proiect de hotărâre cu încadrarea în cerinţele de formă solicitate. El se va regăsi pe ordinea de zi a următoarei şedinţe extraordinare de Consiliu Local Municipal. „Regenerarea urbană a Pieţei Catedralei reprezintă o prioritate pentru administraţia locală şi nu va putea fi blocată la infinit. Vorbim despre o zonă care are nevoie de reconfigurare peisagistică şi de o parcare subterană care ar rezolva problema lipsei locurilor de parcare. Vom face tot ceea ce este necesar pentru ca proiectul de regenerare urbană a Pieţei Catedralei să meargă mai departe”, a declarat primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.