duminicã, 21 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Tribunalul Arad a declinat cererea fostului președinte al UDMR Arad și deputat, Andras Kiraly, de a-și recupera pensia specială

  de - | 20 octombrie 2021, 2:40 PM | Administraţie | Știri Arad

  0

  Instanțele civile din întreaga țară sunt sufocate de dosarele foștilor senatori și deputați ai României care au depus acțiuni pentru recuperarea pensiilor speciale, anulate în februarie 2021.

  Aproape că nu există Tribunal sau Curte de Apel din întreaga țară unde să nu fi fost înregistrat cel puțin un dosar prin care nume grele din politica autohtonă să ceară recuperarea indemnizațiilor pierdute. Foștii politicieni, cei mai mulți retrași de ani de zile din activitatea parlamentară, dar și din spațiul public, s-au unit și au mers împreună la judecată. Sunt unele dosare care au și câte 40, 50 de reclamanți, în special din București.

  Primele dosare de acest fel au fost înregistrate în instanțe în primăvară, dar începând cu luna iunie, numărul acestora s-a dublat cel puțin. Astfel pe rolul secțiilor civile din cadrul Tribunalelor din Constanța, Tulcea, Galați, Brăila, Buzău, Iași, Suceava, Bistrița, Cluj, Sibiu, Mureș, Brașov, Prahova, Craiova, Caraș Severin, Timișoara, Arad etc trebuie să judece acum solicitările foștilor parlamentari români. O parte dinte instanțele din cadrul Tribunalelor s-a pronunțat invocând lipsa de competență în soluționarea unor astfel de cauze în favoarea Curților de Apel, astfel că procedura a fost reluată.

  „Admite excepţia necompetenţei materiale de ordine publică a Tribunalului Arad – Secţia a III –a contencios administrativ şi fiscal litigii de muncă şi asigurări sociale invocată din oficiu şi de către pârâtul Parlamentul României – Camera Deputaţilor. Constată competenţa Curţii de Apel Timişoara – Secţia contencios administrativ şi fiscal în soluţionarea prezentei acţiuni (…), declină în favoarea Curtea de Apel Timişoara – Secţia contencios administrativ şi fiscal acţiunea formulată de reclamantul Kiraly Andras – Gyorgy în contradictoriu cu pârâtul Parlamentul României – Camera Deputaţilor şi Secretarul General al Camerei Deputaţilor având ca obiect: -anularea Ordinului nr. 708/03.2021 şi menţinerea ca temeinic şi legal a Ordinului nr. 855/17.05.2016 emise de Secretarul General al Camerei Deputaţilor; -obligarea pârâtului Parlamentul României – Camera Deputaţilor la plata indemnizaţiei pentru limită de vârstă în condiţiile ar. 49 din Legea nr. 96/1996 din 21 aprilie 2006 republicată privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor începând cu luna mai 2021, data la care a intervenit încetarea plăţii indemnizaţiei sus menţionate în baza Ordinului nr. 708/03.2021 emis de pârât; – invocarea excepţiei de neconstituţionalitate a Legii nr. 7/2021 pentru modificarea Legii nr. 96/2006 evocate. Trimite dosarul Curţii de Apel Timişoara – Secţia contencios administrativ şi fiscal. Fără cale de atac”, este încheierea Tribunalului Arad, în cazul parlamentarului Andras Kiraly.

  Același lucru se întâmplă acum în toate dosarele parlamentarilor care își cer acum din nou pensiile speciale. Este un conflict de competență între Tirbunal și Curți de Apel, care cel mai probabil va fi rezolvat de Înalta Curte de Casație și Justiție.

  Mai multe detalii AICI

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.