„Trending” pe algoritm. Facebook a concediat un departament întreg, fiind acuzat de miș-mașuri politice

  de Special Arad | 30 august 2016, 3:06 PM | Social Media

  0

  Noul modul automat nu a eliminat din newsfeed-uri o știre falsă de la Fox News, titlurile cu mesaje ofensatoare și un link spre un videoclip în care un bărbat se masturbează cu un hamburger. Asta după ce compania Facebook a fost acuzată că ar încerca să îi manipuleze pe utilizatori prin conținutul pe care îl afișează și măsura drastică luată de Zuckerberg.

  Facebook îți arată în newsfeed, în secțiunea „Trending”, cele mai dezbătute subiecte ale zilei, însă după ce compania a luat decizia, recent, de a elimina știrile cu titluri vagi sau care induc în eroare, respectiv titlurile folosite exclusiv pentru „clickbait” (atragerea audienței cu orice preț), rețeaua a fost acuzată, cu ocazia alegerilor prezidențiale din SUA, că ar favoriza-o pe Hillary Clinton. Se pare că cei care au atras atenția asupra acestui fapt au cam avut dreptate.

  Au lucrat aproape 20 oameni la acest departament, fiind responsabili de eliminarea știrilor și link-urilor „senzaționale”.

  Având în vedere că Facebook are 1,7 miliarde de utilizatori, influența rețelei este una enormă, așa că e bine de știut că Zuckerberg face pașii necesari pentru a asigura obiectivitate și imparțialitate.

  Fiind vorba despre o companie de tehnologie la care lucrează în special tineri, nu ar trebui să ne mire că viziunile acestora sunt mai degrabă liberale. Dovada? În fiecare săptămână, angajații votează într-un sondaj intern ce vor să îl întrebe pe Zuckerberg în următoarea sesiune de Q&A. Aparent, una dintre întrebările pe luna martie a fost „Ce responsabiltate are Facebook pentru a-l împiedica pe Trump să câștige alegerile în 2017?” Întrebarea a fost pe locul cinci în ceea ce privește popularitatea.

  Subiectele care apăreau în secțiunea de trending erau descrise de o echipă de angajați ai Facebook, angajați cu propriile lor opinii politice.

  După acuzații de manipulare, Zuckerberg a zis „f*ck this sh*t” și a concediat oamenii. Dacă ar fi scris într-adevăr asta pe wall, noul algoritm ar fi fost în stare să-i aprobe postarea…

  Facebook tocmai a renunțat la acea echipă, concediind aproximativ 18 oameni, potrivit unor surse și unui email remis de companie.

   

  Noul modul de „Trending” afișează tot cele mai discutate subiecte ale zilei, dar acestea sunt alese de un algoritm, iar descrierile sunt puse automat, pe baza a ce scriu utilizatorii despre ele. Numai că…

  După doar câteva zile de funcționare, algoritmul a dat greș în repetate rânduri, aprobând link-uri cu teme scandaloase sau conținut fals.

  Iată câteva exemple semnalate de publicația The Guardian:

  643

  634

  613

  Potrivit unei surse citate de ziarul The Guardian, a existat de la bun început intenția ca acest modul automat să învețe de la administratorii umani și, într-un final, să intre în funcțiune, înlocuind personalul din acest departament.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.