vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Trei directori ai Metrorex, bănuiți că au măsluit licitația pierdută de Astra Arad, sunt urmăriți penal

    de Special Arad | 29 aprilie 2015, 9:55 AM | Naţional

    0

    Trei directori ai Metrorex sunt urmăriţi penal pentru că ar fi favorizat compania care a câștigat licitația care avea ca miză un contract de peste 300 de milioane de euro. Acesta a fost atribuit unei firme din Spania ce urma să livreze câteva zeci de garnituri de metrou pentru noua magistrală din Drumul Taberei. Directorii ar fi divulgat informații secrete din ofertele celorlalte firme înscrise în cursă. Iar procurorii spun că ar fi primit mită o vizită la fabrica din Spania a acestei companii.

    În afara celor trei directori ai Metrorex care s-au ocupat de licitație, urmărită penal este și o a patra persoană. Este vorba despre intermediarul care asigura legătura între compania românească și cea din Spania.

    Românii de la Astra Arad şi francezii de la Alstom au contestat licitaţia pentru cumpărarea a 51 de trenuri de metrou. Pe fir au intrat şi procurorii anticorupţie, care au primit o plângere. De la cine, nu vor să spună.

    Cert este că Metrorex a anunţat că vrea să cumpere garnituri produse în Spania, cu şase milioane de euro bucata, în timp ce compania de la Arad cerea cu aproape un milion de euro mai puţin. Regia de transport s-a arătat însă încântată de trenurile asemănătoare celor care merg acum pe linia Berceni – Pipera, în ciuda problemelor. Iniţial nu încăpeau în staţii pentru că erau prea late şi se stricau des, spun angajaţii de la metrou.

    „Metrorexul a solicitat suspendarea procedurii până la soluţionarea cauzei penale de către DNA”, a declarat Lorand Bogdan Lehel, preşedintele Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC).

    Aceasta nu este singura licitaţie cu cântec organizată de companiile de stat sau instituţiile publice. Anul trecut, valoarea licitaţiilor trucate anulate de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor s-a apropiat de 850 de milioane de euro, cu aproape 50% mai mult decât în 2013.

    „Neregulile sesizate sunt de la documentaţii de atribuire făcute discriminatoriu, prin includerea unor cerinţe restrictive sau mult prea exagerate care să corespundă unor anumiţi operatori economici, până la modul de atribuire”, a adăugat Lorand Bogdan Lehel.

    Asemenea situaţii se repetă pentru că legea este prea blândă, spun specialiştii.

    „Suma până la care nu trebuie să organizezi nicio procedură a crescut pentru servicii de 6 ori şi pentru lucrări de 20 de ori. Orice primar, orice şef de spital poate comanda lucrări de 4 miliarde de lei vechi fără nicio procedură”, a spus Cătălin Popescu, membru al colegiului CNSC.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    9 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.