vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Caracatița APIA a ajuns și la Arad. Procurorii DNA au reținut directori, șefi, inspectori, funcționari, primari și consilieri într-o acțiune majoră de depistare a fraudei cu fonduri europene

    de - | 6 ianuarie 2023, 4:56 PM | Naţional | Știri Arad | Topic special

    5

    Arad:

    Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată a doi inculpați, la data faptei administratori de drept și de fapt ai unei societăți comerciale, în sarcina cărora s-a reținut comiterea infracțiunii de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

    În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
    În perioada 2010 – decembrie 2013, în contextul implementării a trei planuri individuale pentru reconversie viticolă, cei doi inculpați ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură mai multe documente falsificate total/parțial, demersuri care ar fi avut ca urmare obținerea pe nedrept fonduri europene (FEGA) în valoare totală de 3.234.127 lei.
    Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă cu suma menționată mai sus.

    În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

    Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Arad cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

    Precizăm că unul dintre inculpați a mai fost trimis în judecată de către procurorii anticorupție pentru săvârșirea infracțiunilor de: constituirea unui grup infracțional organizat, complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea credință, de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată și spălare a banilor, în formă continuată, condamnat definitiv la pedeapsa închisorii (detalii aici).

    Călărași:

    Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o primă sinteză a cauzelor finalizate în luna decembrie 2022, având ca obiect fraudarea fondurilor europene, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă. În aceste cauze au fost trimiși în judecată (prin rechizitorii) 27 de inculpați (persoane fizice și juridice) în cauze cu prejudicii ce totalizează cca. 8 (opt) milioane de lei în dauna fondurilor europene.

    1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
    DUMITRAȘCU BOGDAN DUMITRU, la data faptei director general adjunct al Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (A.P.I.A.), în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
    – instigare la fals intelectual,
    – instigare la complicitatea la folosirea sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,

    BUCELEA IONEL și PANAITESCU FLORIN, la data faptelor inspectori în cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) – Centrul județean Călărași, în sarcina cărora s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
    – fals intelectual,
    – complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,

    Persoană fizică, fermier, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

    În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
    În cursul anului 2020, în scopul obținerii fondurilor nerambursabile, fermierul cercetat în prezenta cauză ar fi depus la A.P.I.A. – Centrul județean Călărași mai multe documente și declarații false care atestau împrejurarea neadevărată că lucrările executate de inculpat îndeplineau condițiile pentru obținerea subvențiilor aferente Zonelor de Interes Ecologic, respectiv cultivarea unui amestec de culturi secundare (ex. rapiță și titricale).
    Printre documentele depuse la A.P.I.A. se regăsește și un raport de control al inculpaților Bucelea Ionel și Panaitescu Florin, încheiat după acțiunea de verificare în teren, cu privire la conținutul căruia se impun următoarele precizări:
    – inițial, ca urmare a unei activități de control, cei doi inspectori ar fi consemnat în raport faptul că pe terenul deținut de fermier nu ar fi fost identificat stratul vegetal declarat pentru care solicitase subvenția, ci doar o cultură de grâu comun, de toamnă.
    – ulterior, după o întâlnire cu inculpatul Dumitrașcu Bogdan Dumitru care, în perioada respectivă, era director general adjunct al Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (A.P.I.A.), cei inspectori, la instigarea primului, ar fi revenit și ar fi consemnat în fals în raportul respectiv că pe suprafața de teren ce aparținea fermierului, era înființată și cultură de strat vegetal.
    Prin demersurile menționate mai sus, fermierul a obținut de la A.P.I.A. suma de 7.128 lei, reprezentând fonduri nerambursabile.
    În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.
    Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal.

    Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Călărași cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

    Menționăm că inculpatul Dumitrașcu Bogdan Dumitru a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, pentru săvârșirea unei săvârșirea infracțiunii de luare de mită (https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=10903 ).

    Bacău:

    Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată a trei inculpați, (două persoane fizice și SC Agriram Prod SRL) în sarcina cărora s-a reținut comiterea unor infracțiuni de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, săvârșite în forma autoratului și a instigării.

    În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
    În perioada 2015 – 2018, în contextul implementării proiectului intitulat „Înființare fermă mixtă și construire anexe gospodărești ale exploatației agricole Agriram Prod SRL” în comuna Blăgești (jud Bacău), unul dintre inculpați, la instigarea celuilalt, ar fi depus la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) mai multe documente inexacte (oferte, declarații, etc.), demersuri care ar fi avut ca urmare obținerea pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare totală de 1.180.288 lei.
    Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă cu suma menționată mai sus.

    În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

    Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bacău cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

    Alba Iulia:

    Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

    OPRIȘ FLORIN, la data faptelor șef al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), centrul local Hunedoara, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
    – luare de mită, în formă continuată,
    – folosire sau prezentare de documente false, inexacte sau incomplete dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, săvârșită în forma autoratului și a complicității,
    – fraudă informatică, în formă continuată,

    IOAN OVIDIU GABRIEL, la data faptelor și în prezent funcționar în cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), centrul local Hunedoara, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
    – complicitate la luare de mită, în formă continuată,
    – complicitate la folosire sau prezentare de documente false, inexacte sau incomplete dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
    – fraudă informatică, în formă continuată,

    LUPULESCU LIVIȚUC, la data faptelor și în prezent primar al comunei Lunca Cernii de Jos, județul Hunedoara, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
    – dare de mită, în formă continuată,
    – folosire sau prezentare de documente false, inexacte sau incomplete dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

    ZEPA DANIEL, la data faptelor viceprimar al comunei Lunca Cernii de Jos, județul Hunedoara, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
    – dare de mită, în formă continuată,
    – folosire sau prezentare de documente false, inexacte sau incomplete dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

    În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
    În perioada 2012-2015, inculpatul Opriș Florin, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit în mai multe tranșe, printr-un intermediar, suma totală de 180.000 lei din partea inculpaților Lupulescu Livițuc și Zepa Daniel, pentru ca în schimb să aprobe la plată cererile formulate de aceștia din urmă și de persoane din anturajul lor, în condițiile în care dosarele respective nu erau complete și prezentau neconformități.
    Mecanismul de comitere a faptelor ar fi presupus identificarea, de către inculpații Lupulescu Livițuc și Zepa Daniel, a unei persoane de încredere care ar fi acceptat să depună cerere la A.P.I.A. și să solicite sprijin pentru o suprafață de 30 hectare pe care Primăria Lunca Cernii de Jos i-o punea la dispoziție prin încheierea unui contract de închiriere.
    Ulterior, sumele de bani decontate de A.P.I.A. ar fi fost retrase de la bancomat și remise inculpatului Opriș Florin.

    Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză.

    În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.

    Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Hunedoara cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

    Anterior, inculpatul Opriș Florin a mai fost trimis în judecată de către procurorii anticorupție pentru săvârșirea unor infracțiuni luare de mită și trafic de influență (https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=8257 ).

    Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului RANCA DUMITRU, la data faptelor consilier superior în cadrul Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (A.P.I.A.), pentru săvârșirea infracțiunilor de:
    – folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
    – fraudă informatică.

    În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
    În cursul anului 2021, inculpatul Ranca Dumitru, în calitatea menționată mai sus, în mod nelegal (prin accesarea sistemul informatic al A.P.I.A.), ar fi transferat suprafața de 11,26 ha, aparținând unei persoane, fără acordul acesteia, pe cererea altui fermier, rezultatul acestui demers fiind obținerea de către acesta din urmă a sumei de 21.508 lei.
    Ulterior, fermierul i-ar fi dat suma respectivă de bani inculpatului Ranca Dumitru, acesta din urmă pretextând că o va remite mai departe adevăratului beneficiar, respectiv persoana căreia i-ar fi fost transferată abuziv suprafața de teren menționată mai sus.
    Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză.

    În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.

    Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Alba cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

    București:

    Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată a cinci inculpați, la data faptelor administratori ai unor societăți comerciale, în sarcina cărora s-a reținut comiterea unor infracțiuni de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, săvârșite în forma autoratului, a complicității și a instigării.

    În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
    În perioada 2014 – 2015, în contextul implementării unor proiecte finanțate din fonduri nerambursabile, trei dintre inculpați, beneficiind de ajutorul celorlalți doi, ar fi depus la Agenția pentru Dezvoltare Regională-Sud Muntenia mai multe documente false (contracte de prestări servicii, scrisori de recomandare, procese verbale, etc.), demersuri care ar fi avut ca urmare obținerea pe nedrept fonduri europene în valoare totală de 577.107 lei.
    Documentele presupus false ar fi fost întocmite/depuse în cadrul mai multor contracte de finanțare privind elaborarea unor strategii inovative și de dezvoltare a firmelor.

    Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene s-a constituit parte civilă cu suma menționată mai sus.

    În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

    Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

    Teleorman:

    Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

    Persoană fizică, la data faptelor președinte al Agro Zootehnica Burdea Cooperativa Agricolă, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
    – folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
    – fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,

    AGRO ZOOTEHNICA BURDEA COOPERATIVA AGRICOLĂ, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
    – folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
    – fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

    În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
    În perioada 2017-2018, inculpatul, în calitatea menționată mai sus, ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) – Centrul județean Teleorman mai multe documente false, pentru a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de sprijin pe suprafață.
    În documentele respective, falsificate chiar de inculpat, s-ar fi atestat, în mod necorespunzător realității, calitatea unor persoane de membri ai Agro Zootehnica Burdea Cooperativa Agricolă, precum și faptul că acestea și-au dat acordul ca inculpatul să îi reprezinte la A.P.I.A. în vederea depunerii cererilor unice de plată pe suprafață.

    Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 223.864 lei.
    Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză.

    În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.

    Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Teleorman cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

    Brașov:

    Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a doi inculpați, pentru săvârșirea unor infracțiuni de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, comise în forma autoratului și a complicității.

    În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
    În perioada 2014-2015, unul dintre inculpați, beneficiind de ajutorul celuilalt, ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente și declarații false, inexacte sau incomplete (adeverințe, contracte de închiriere, etc.), pentru a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de sprijin pe suprafață.
    Prin aceste demersuri, ar fi fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 434.749 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză.

    În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.

    Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Brașov cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

    Dâmbovița:

    Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertatea doi inculpați, administratori ai unor societăți comerciale, pentru săvârșirea unor infracțiuni de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

    În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
    În cursul anilor 2011 și 2013, în contextul implementării a două proiecte ce priveau înființarea unor ferme de creștere a sturionilor, cei doi inculpați ar fi pus la dispoziția beneficiarului celor două proiecte mai multe documente false, pe care acesta din urmă le-ar fi depus la Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale.
    Prin aceste demersuri ar fi fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare totală de 965.834 lei.
    Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale s-a constituit parte civilă în cauză.

    În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.

    Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Dâmbovița cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

    Ploiești:

    Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertatea unui inculpat, persoană fizică fără calitate specială, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene.
    În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
    În data de 01 august 2014, inculpatul, în calitate de reprezentant al unei asociații apicole din județul Buzău, în contextul solicitării unui sprijin financiar acordat sectorului apicol ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul Județean Buzău mai multe documente false (devize cheltuieli, facturi etc.), obținând ulterior pe nedrept în două tranșe suma totală de 468.650 lei.
    Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 468.650 lei la care se adaugă dobânzile și penalitățile prevăzute de legislația în vigoare (Codul de procedură fiscală) calculate de la data efectuării fiecărei plăți, până la data efectuării plății integrale a debitului principal.
    În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra bunurilor imobile ce aparțin inculpatului.

    Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Buzău cu propunerea de a se menține măsurile asiguratorii dispuse în cauză.

    Botoșani:

    Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

    VOLINTIRIU SORIN, la data faptelor și în prezent plutonier în cadrul Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

    Persoană fizică, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

    În rechizitoriul întocmit, procurorii militari au reținut următoarea stare de fapt:
    În perioada 2012 – 2018, cei doi inculpați ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) și la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.), mai multe documente în care erau consemnate date false (ex. -contracte de arendare încheiate în fals sau întocmite cu persoane care apar ca fiind decedate la data încheierii) în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică sau pentru îndeplinirea condițiilor de eligibilitate în cadrul în cadrul Măsurii 112 – Instalarea tinerilor fermieri.
    Prin aceste demersuri, inculpații ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 415.639 lei.
    Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-au constituit parte civilă.
    În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

    Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Botoșani, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

    Cu referire la toate cauzele anterior menționate, facem precizarea că trimiterea în judecată și acordul de recunoaștere a vinovăției reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
    Menționăm că toate comunicatele au fost întocmite în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    9 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.