Tradiții și obiceiuri de Valentine’s Day în întreaga lume





Pe 14 februarie, în mai multe orașe din lume, este aniversată sărbătoarea iubirii, cunoscută sub denumirea de Valentine’s Day. Este o zi în care cuplurile obișnuiesc să își ofere cadouri și să petreacă timp împreună, dar și un eveniment cu tradiții și obiceiuri deja populare.
Valentine’s Day, eveniment denumit și Ziua Îndrăgostiților în România, se celebrează cu fast în fiecare an în a doua lună a anului. În folclorul românesc, oamenii obișnuiesc să sărbătorească Dragobetele, pe 24 februarie, scrie digi24.ro.
Există mai multe legende care au legătură cu proveniența acestei zile de 14 februarie. Unele susţin că sărbătoarea îşi are originile în perioada romană, de la festivalul păgân al Lupercaliilor. Evenimentul de atunci marca venirea primăverii prin ritualuri de fertilitate şi întâlniri care să îi ajute pe oameni să își găsească perechea.
Alţii leagă această sărbătoare a iubirii de Sfântul Valentin, un personaj înconjurat, la rândul său, de numeroase legende. Un fost preot, care a trăit la Roma, în perioada secolului al III-lea, Sfântul Valentin îi căsătorea, în secret, pe tinerii îndrăgostiţi, încălcând hotărârea împăratului Claudius II care interzicea căsătoria bărbaţilor tineri. El considera că bărbații necăsătoriți puteau fi soldaţi mult mai buni decât cei care aveau familii. Abia la sfârşitul secolului al V-lea, Papa Gelasius I a decis ca ziua de 14 februarie, în care a fost executat Sfântul Valentin, să-i poarte numele şi să fie dedicată martiriului său.
Valentine’s Day sau ziua celebrării iubirii Potrivit scrierilor mai vechi, prima persoană care a menţionat ziua Sfântului Valentin ca fiind eveniment dedicat celebrării iubirii, a fost poetul englez medieval Geoffrey Chaucer (cca. 1373-1400), în poemul său „Parlement of Foules” (cca. 1380). Din versurile sale erau evidențiate informații potrivit cărora păsările îşi alegeau perechea la mijlocul lunii februarie (credinţa larg răspândită în Evul Mediu).
În 1415, Charles, duce de Orleans, închis în Turnul Londrei, în urma capturării sale în Bătălia de la Agincourt, i-a scris un poem soţiei sale, Bonne de Armagnac. În poemul scris în limba franceză, Charles a folosit termenul de „valentină” referindu-se la soţia sa. Mesajul scris face parte acum din colecţia de manuscrise a Bibliotecii Britanice din Londra. Cea mai veche „valentină” cunoscută, scrisă în limba engleză, datează din februarie 1477, când Margery Brews s-a referit la John Paston, peţitorul său, drept „right welbelouyd Voluntyn”. În Marea Britanie, pe la mijlocul secolului al XVIII-lea, prietenii şi îndrăgostiţii din toate clasele sociale obişnuiau să facă schimb între ei de mici cadouri/mărturii sau note scrise de mână.
Din secolul următor, felicitările tipărite au început să înlocuiască scrisorile de mână, fiind o modalitate uşoară pentru oameni de a-şi exprima emoţiile într-un moment în care exprimarea directă a sentimentelor proprii era descurajată. Primele felicitări produse în serie au început să fie vândute de prin anii 1840, de către Esther A. Howland (1828-1904).
Comentariile portalului
Nu am negat acceleraționismul și nici nu.mi-am propus să "lupt" cu el. Pur și simplu, deocamdată nu m-a convins. Da, bine ziceți, să mai așteptăm
Da, este o întrebare cu sens. Dar în toate direcțiile. Una este istoria și cu totul alta modul în care propaganda și ideologia se folosesc ulterior de ea. Și (...)
D-le Marginean. Ar trebui sa asteptam macar un an sa vedem cum e cu accelerationismul asta care de fapt este tendinta specifica globalistilor schwabisti de la WEF si nici Musk (...)