Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie. Sărbătoarea este și Ziua Aviației Române





Sfântul Ilie este considerat în credința populară făcător de minuni și aducător de ploi. Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul este sărbătorit de creștini pe data de 20 iulie.
În tradiţia populară, Sfântul Ilie este prezentat ca mergând pe cer într-un car cu roţi de flăcări, tunând şi lovind diavolii cu biciul de foc. Se mai spune că tot el este cel care poate provoca furtuni puternice. În România, sărbătoarea de Sfântul Ilie este una importantă, mulți români celebrându-și onomastica.
Sărbătoarea prorocului Ilie Tesviteanul este şi ziua Aviaţiei Române, acest sfânt fiind considerat, începând din 1913, ocrotitorul şi patronul aviatorilor.
Tradiții de Sfântul Ilie
– nu se lucrează de teama pagubelor (trăznete, ploaie, grindină).
– îl cinstesc mai ales cojocarii, stuparii – se retează stupii, se duc faguri și mere la biserică spre binecuvântare și se împart de pomană.
– se culeg în zori plante de leac stropite cu sânge de cocoș tăiat deasupra lor.
– se duc berbecii la berbecar.
– daca tună vor fi merele și alunele viermănoase; daca plouă, va ploua 20 de zile.
Citeşte întreaga ştire: Sfântul Ilie – tradiții și superstiții de Sfântul Ilie
Comentariile portalului
Gicu, bun venit în lumea electronică ! aia cu energia verde, cu mașini electrice, plăți doar cu cardul etc. Cade curentul și nu se mai poate face nimic. Și (...)
Ură și intoleranță, astea sunt ,,valorile" promovate de ,,careul de ași", Piticul Pinocchio, Soso, Gică Ultras și Crizata G. Și prinde la electorat. Ieși pe strada și vezi (...)
se tot incurajeaza si promoveaza cumpararea de autovehicule electrice dar infrastructura nu este pregatita pentru asa ceva