vineri, 19 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Timișorenii vor ajunge la mare în doar cinci ore… dar nu la Marea Neagră. Între Serbia şi Muntenegru se construiește o impresionantă autostradă montană

  de - | 23 iulie 2019, 8:32 AM | Internaţional | Regional

  0

  Şantierul în iulie 2018 (foto: Vlada Crna Gore)

  Peste câţiva ani, timişorenii vor ajunge la mare, pe autostradă, în mai puţin de cinci ore. Pare o glumă marca Times New Roman. Dar nu este vorba de Marea Neagră, ci de Marea Adriatică, în Muntenegru.

  În acest moment se află în construcţie autostrada sârbo-muntenegreană Belgrad-Bar, pe o lungime de 445 de kilometri. Autostrada va lega capitala Serbiei de principalul port maritim din Muntenegru. Este un drum rapid care va face parte din cordidorul pan-european (un sistem de drumuri din Europa centrală şi de est), potrivit cotidianului Adevărul.

  Acesta putea să lege porturile Bari (Italia) şi Bar (Muntenegru) – cu bacul, Belgradul şi Bucureştiul.

  Autostrada pe teritorul sârbesc (A2) va avea o lungime de 258 de kilometri, de la Belgrad la Boljare. Drumul este împărţit în două sectoare: Belgrad-Pojega (151 kilometri) şi Pojega-Boljare, la graniţa cu Muntenegru.
  Primii 40 de kilometri au fost daţi deja în folosinţă în 2016 (pe secţiunea Ljig-Preljina), iar alţi 100 de kilometri se află în construcţie de către companii din China şi sârbeşti, finanţarea de aproape 900 de milioane de euro venind de la băncile din China şi Azerbaidjan.

  Secţiunea sudică, între Pojega şi Boljare, şi mai dificilă din cauza munţilor, va avea aproximativ 110 kilometri şi va costa 1,5 miliarde de euro. Lucrările încă nu au început pe această secţiune.

  Lucrările au început în 2017, după foarte multe probleme, tergiversări şi discuţii.

  Citește continuarea pe adevarul.ro!

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.