Timișoara, Arad, Oradea și Cluj-Napoca au format Alianța Vestului. Aceasta a fost lansată sâmbătă, la Timișoara, de primarii orașelor

  de Special Arad | 8 decembrie 2018, 5:50 PM | Administraţie | Regional

  0

  Primarii din Timişoara, Cluj-Napoca, Arad şi Oradea au lansat, sâmbătă, la Timişoara, Alianţa Vestului (AVE), parteneriat prin care vor să atragă fonduri europene direct de la Bruxelles pentru proiecte comune.

  Primarul Nicolae Robu, gazda evenimentului, a declarat că la baza platformei AVE stă Declaraţia de la Alba Iulia.

  „Am lansat Alianţa Vestului între Timişoara, Cluj-Napoca, Arad şi Oradea, iniţiativă menită să ne permită să facem mai mult decât am făcut până acum, să fim mai performanţi, să ieşim din tiparele pe care statutul nostru de primar ni le conferă la nivel teritorial, strict pe raza unităţilor unde ne-am asumat responsabilităţi. La baza platformei noastre stă Declaraţia de la Alba Iulia, promovăm câteva principii cum ar fi al dezvoltării comunităţilor.

  Obiective comune pe care le asumăm sunt accelerarea proiectului Autostrăzii Transilvania, susţinerea Autostrăzii Timişoara – Belgrad, dezvoltarea unui tren de mare viteză între cele patru oraşe, finalizarea centurilor, dezvoltarea aeroporturilor, a unei reţele de transport public intraregional şi interregional, creşterea mobilităţii ecologice prin proiecte de tramvai, troleibuz, metrou metropolitan, sprijinirea parteneriatului public privat prin proiecte de infrastructură”, a spus Robu.

  Potrivit acestuia, Alianţa Vestului rămâne deschisă, dar nu „de-a valma”, pentru a putea rămâne concentrată pe obiective concrete.

  Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a declarat, la rândul său, că iniţiativa nu are niciun fel de legătură cu vreun proiect de separatism teritorial şi nu doreşte să pună sub semnul întrebării statul naţional unitar român.

  „Nu este îndreptată împotriva guvernării de la Bucureşti, ci să avem o Românie mai bogată, îşi propune să aibă locuri bogate în România. Are la bază principiul subsidiarităţii astfel ca decizia să fie luată de autoritatea cea mai apropiată de cetăţeni. (…) Discutăm cu UE şi partenerii naţionali pentru a beneficia de fondurile UE. Regiunile noastre au avantaje competive cum ar fi inovare, resurse umane şi creativitatea umane, de ce să nu le fructificăm? Platfoma permite un contact direct cu Bruxelles-ul, ceea ce nu era permis până acum, deoarece România nu a făcut regionalizarea, şi deschide posibilitatea de a accesa fonduri europene direct de la Bruxelles”, a spus Boc.

  Edilul din Arad, Gheorghe Falcă, a spus că AVE doreşte să transmită un mesaj de responsabilitate şi de stabilitate.

  Primarul din Oradea, Ilie Bolojan, a explicat că Alianţa este un parteneriat între oraşe cu scopul de uni forţele şi energiile astfel încât cele patru localităţi să fie mai prospere şi să poată acţiona în comun pentru a fi mai atractive pentru fonduri europene.

  „Obiectivul este să constituim o asociaţie de dezvoltare inter-regională, să fie un partener al Guvernului şi CE, să fim un baraj pentru emigrarea românilor în Europa, iar dezvoltarea şi investiţiile să fie un factor de atracţie pentru ca cei care caută un viitor mai bun să îl găsească în România. Tot ce funcţionează bine într-un oraş să fie preluat de celelalte oraşe”, a spus Bolojan.

  Alianţa Vestului transmite un mesaj de responsabilitate, spune și Gheorghe Falcă, primarul din Arad.

  „Alianţa Vestului dorește să transmită un mesaj de responsabilitate. AVE, salutul roman, este asumarea noastră de oameni care vrem să trăim responsabil. Vorbim foarte concret de stabilitate. Acest proiect înseamnă o fundație pentru cele trei direcții din platforma noastră. Este important când vorbim de obiective să conștientizăm necesitatea. De aceea, întemeindu-ne această platformă, noi, primarii orașelor Timișoara, Oradea, Arad, Cluj-Napoca, asumăm o responsabilitate”, a spus Gheorghe Falcă.

  Inițiativa celor patru primari nu are legatură cu separatismul teritorial, a subliniat și Emil Boc.

  „Vom extinde modelele de bună practică între noi, dacă ceva funcționează bine la Timișoara va fi preluat de Oradea și așa mai departe. Și în felul acesta să recuperăm întârzierile pe care le avem”, a declarat Ilie Bolojan.

  Asociația de Dezvoltare Interregională ar urma să se înființeze în primul trimestru al anului viitor.

  Printre obiectivele asumate de Alianța Vestului se numără:

  •  îmbunătățirea radicală a mobilității între cele patru orașe;
  •  accelerarea implementarii proiectului autostrada Transilvania;
  •  susținerea și urgentarea proiectului Via Carpathia;
  •  susținerea și urgentarea proiectului Autostrada Timișoara- Belgrad;
  •  dezvoltarea unei conexiuni de trenuri de mare viteză între cele patru orașe;
  •  dezvoltarea unei rețele de transport public inter regional și intraregional;
  •  creșterea mobilității ecologice în zona metropolitană prin proiecte de tip tren, tramvai, troleibuz, autobuz electric, metrou metropolitan;
  •  susținerea legii parteneriatului public privat pentru proiecte de infrastructură și multe altele.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.