miercuri, 7 mai, 2025

Special Arad Logo

    TIFF.24 bate la ușă: peste 200 de evenimente și cele mai premiate filme ale anului, între 13 și 22 iunie

    de Adriana Barbu | 7 mai 2025, 8:44 AM | Cultură | Film | Naţional | Recomandările editorilor

    0

    Nu mai e mult până când TIFF.24 își scrie povestea fascinantă cu numărul 24. Nu mai e mult până când Cluj-Napoca va deveni un loc în care arta va da pe dinafară. Mai este un pic mai mult de o lună până când TIFF.24 va aduce la Cluj-Napoca cele mai premiate filme ale momentului, cele mai provocatoare filme în competiție, un weekend electrizant la castel, cine-concerte memorabile și multe alte evenimente conexe. Peste 200 de evenimente în 10 zile de festival.

    Cea de-a 24-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), care va avea loc la Cluj-Napoca între 13 și 22 iunie 2025, promite încă o experiență cinematografică de neuitat și  de neratat. Publicul va avea ocazia să vadă în premieră filme premiate și selecționate la cele mai prestigioase festivaluri din lume (Cannes, Berlin, Veneția, Karlovy Vary, San Sebastián, Sundance), să participe la un weekend plin de energie la Castelul Bánffy din Bonțida, cu concerte punk și proiecții cult, și să se bucure de cine-concerte inedite, de la clasice ale cinematografiei mute acompaniate live, până la experiențe multimedia inovatoare.

    Abonamentele pentru festival, TIFF Cards, sunt deja disponibile online, iar veștile bune vin de la organizatori mai în fiecare zi.

    TIFF 8

    Filmele de la TIFF.24: vise, adevăruri dure, dar și inventate, atingeri familiare

    TIFF.24 aduce în fața publicului o selecție impresionantă de filme care au marcat scena festivalieră internațională în ultimul an. Cinefilii vor avea ocazia unică de a viziona în premieră producții care au fost aplaudate și premiate la festivaluri de top, oferind o perspectivă asupra celor mai recente tendințe și voci din cinematografia mondială.

    TIFF 2

    Ce filme vor fi proiectate în festival?

    Filmul norvegian Dreams (Sex Love), regizat de Dag Johan Haugerud, care a cucerit Ursul de Aur la Berlinala 2025, o premieră pentru cinematografia norvegiană, va fi proiectat la TIFF. Descris ca o „meditație asupra iubirii” de președintele juriului de la Berlin, Todd Haynes, filmul explorează maturizarea emoțională a unei adolescente prin intermediul manuscrisului său. Publicul TIFF va avea ocazia de a vedea întreaga trilogie a regizorului, care include și Sex (premiat la Berlin în 2024) și Love (premiat la Veneția și Göteborg în 2024).

    Regizorul mexican Michel Franco revine la TIFF cu drama provocatoare Dreams, prezentată în competiția Berlinalei. Cu Jessica Chastain în rolul principal, filmul explorează dinamica puterii și diferențele sociale prin povestea unui tânăr dansator mexican și a relației sale cu o femeie bogată din SUA.

    Celebrul regizor britanic Mike Leigh revine, după șase ani, cu Hard Truths, o dramă contemporană despre depresie, furie și împăcare, având-o în rolul principal pe actrița Marianne Jean-Baptiste, deja recompensată cu numeroase premii pentru interpretarea sa.

    Tot la TIFF.24 puteți vedea filmul american Familiar Touch, debutul regizoarei Sarah Friedland, film care a impresionat la Veneția, câștigând patru premii, inclusiv pentru regie și cea mai bună actriță în secțiunea Orizzonti. Lungmetrajul explorează subtil relațiile intergeneraționale și trauma prin intermediul poveștii unei femei care se confruntă cu pierderea memoriei.

    TIFF 7

    Filme premiate la Veneția, San Sebastian, Karlovy Vary, Göteborg, Sundance

    Premiat pentru scenariu la Veneția 2024, filmul Happy Holidays (Palestina, Germania) al regizorului Scandar Copti va fi și el proiectat în cadrul festivalului. Lungmetrajul propune o analiză profundă a identității și conflictului printr-o dramă de familie complexă.

    Nu vor lipsi nici comediile de la TIFF: comedia dulce-amară franceză The Marching Band, regizată de Emmanuel Courcol, spune povestea emoționantă a unui dirijor celebru care își descoperă fratele în momentul în care are cea mai mare nevoie de el. Filmul a fost lansat la Cannes și a câștigat premiul publicului la San Sebastián.

    Regizoarea Arantxa Echevarria revine cu thrillerul psihologic spaniol Undercover, inspirat dintr-un caz real, despre infiltrarea unei polițiste într-o grupare teroristă. Filmul a câștigat două premii Goya importante.

    Regizorul islandez Rúnar Rúnarsson, premiat anterior la TIFF, vine cu When the Light Breaks, o meditație vizuală despre vindecare, precedată de scurtmetrajul său O, ambele titluri fiind premiate la Göteborg.

    În festival își fac loc și adevăruri inventate cu ajutorul filmului spaniol Marco, the Invented Truth, regizat de Aitor Arregi și Jon Garaño, care explorează complexitatea identității și a autoiluziei prin povestea incredibilă a unui bărbat care se reinventează ca victimă a Holocaustului. Filmul a fost premiat la Veneția și la Premiile Goya.

    Câștigător al Premiului Publicului la Karlovy Vary, filmul ceh Waves, regizat de Jiří Mádl, își spune drama epică plasată în timpul Revoluției de Catifea, inspirată de eroismul jurnaliștilor cehi, tot aici.

    Cu răzbunare și meandrele sufletului uman vine la TIFF.24 filmul francez The Things You Kill, regizat de Alireza Khatami,. Acesta este descris ca o poveste lynchiană despre răzbunare, premiată pentru regie la Sundance.

    Dar și cu povești cutremurătoare își spune povestea cu numărul 24 TIFF-ul. Cu Maldoror, regizat de Fabrice Du Welz (Belgia), un thriller inspirat de cazul Dutroux, care urmărește obsesia unui tânăr polițist în investigarea dispariției a două fete.

    TIFF 14

    Punk, călugări kung fu și un clasic cult la Castel

    Despre tradiționalul Weekend la Castel, organizatorii festivalului spun că va fi o explozie de energie punk, cu călugări kung fu și un clasic cult.

    Weekend la Castel va avea loc pe 14 și 15 iunie la Castelul Bánffy din Bonțida și promite două seri electrizante care îmbină muzica live cu proiecții cinematografice inedite, într-o atmosferă unică.

    Seara de sâmbătă, 14 iunie, va începe în forță cu concertul trupei britanice post-punk The KVB, cunoscută pentru fuziunea hipnotică dintre sunete electronice, riff-uri întunecate de chitară și influențe shoegaze și krautrock. Show-urile lor live sunt experiențe audio-vizuale intense, mai spun organizatorii.
    După concert, publicul va putea revedea pe marele ecran clasicul ireverențios The Rocky Horror Picture Show, care aniversează 50 de ani de la premieră. Filmul cult, cu atmosfera sa unică și muzica memorabilă, este renumit pentru interacțiunea entuziastă a fanilor costumați.

    Seara de duminică, 15 iunie, va fi deschisă de legendara formație maghiară punk Vágtázó Halottkémek (VHK), cunoscută pentru combinația unică de ritmuri tribale, rock progresiv și improvizație, care creează o experiență sonoră hipnotică și o energie explozivă pe scenă. După concert, va fi proiectat filmul estonian Lupta invizibilă, o comedie absurdă, cu lupte spectaculoase, muzică black metal și umor negru, despre un tânăr care devine călugăr Shaolin.

    TIFF 15

    Cine-concertele TIFF.24

    Prezentate ca o simfonie de imagini și sunete, cine-concerte al TIFF.24 vor aduce, ca de fiecare dată, în fața publicului, experiențe unice care îmbină magia cinematografiei cu interpretări muzicale live, oferind o nouă perspectivă asupra unor filme clasice.
    Trei cine-concerte sunt gândite a fi organizate în cadrul TIFF.24: Aurora, Steamboat Bill, Jr. și The Peasants.

    Aurora (1927) este o capodoperă a cinematografiei mute care vine acompaniată de un maestru. Filmul mut al lui F.W. Murnau, considerat unul dintre cele mai importante filme din istoria cinematografiei, va fi acompaniat live de talentaist John Sweeney, un expert în muzică pentru filme mute, cu o experiență de aproape treizeci de ani. Proiecția va avea loc luni, 16 iunie, la Cinema Dacia Mănăștur.

    Steamboat Bill, Jr. (1928), o comedie pentru întreaga familie cu Buster Keaton, va fi prezentată într-un cine-concert în care coloana sonoră live va fi asigurată tot de pianistul John Sweeney. Proiecția va avea loc marți, 17 iunie, la Cinema Florin Piersic.

    The Peasants este descris ca o experiență multimedia electrizantă. Muzicianul polonez inovator Łukasz L.U.C. Rostkowski, alături de Rebel Babel Film Orchestra, va aduce pe scenă acest spectacol multimedia. Proiectul combină cele mai impresionante picturi animate din filmul omonim (o animație realizată prin picturi în ulei inspirate de romanul laureatului Nobel Władysław Reymont) cu interpretarea live a coloanei sonore, folosind instrumente tradiționale poloneze și tehnici moderne de procesare. Spectacolul va avea loc miercuri, 18 iunie, la Casa de Cultură a Studenților.

    Abonamentele TIFF Cards sunt disponibile online pe https://tiff.eventbook.ro/, oferind acces la o gamă variată de proiecții și evenimente din cadrul festivalului. Programul complet al TIFF.24, care va include peste 200 de filme și evenimente, va fi anunțat, potrivit organizatorilor, în curând.

    TIFF 12

    Scurt, despre o dragoste: TIFF

    Fondat în 2002, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) este primul și cel mai mare festival dedicat filmului de lungmetraj din România și unul dintre cele mai importante evenimente de gen din regiune, cu peste 100.000 de participanți la fiecare ediție. Din 2021, datorită TIFF, Cluj-Napoca face parte din rețeaua UNESCO City of Film.

    Potrivit organizatorilor, „TIFF și-a asumat din start misiunea descoperirii noilor voci din cinema, atât prin cele două competiții internaționale – lungmetraj ficțiune și lungmetraj documentar – dedicate regizorilor aflați la primul sau la al doilea film, cât și prin showcase-ul anual al cinematografiei române contemporane, în cadrul Zilelor Filmului Românesc”.

    Dar, dincolo de filmele aflate în competiție, festivalul de la Cluj-Napoca vine și cu cele mai așteptate și premiate filme ale sezonului, filme provocatoare și controversate, o secțiune puternică dedicată copiilor și educației cinematografice – EducaTIFF – sau retrospective ale celor mai importanți cineaști din lume.

    Premiile TIFF sunt: Trofeul Transilvania, în valoare de 10.000 euro, Premiul pentru Cea mai bună regie, în valoare de 3.500 de euro, Premiul Special al Juriului, în valoare de 1.500 de euro, Premiul secțiunii What’s Up Doc, în valoare de 2.000 de euro, Premiul pentru Cea mai bună interpretare, Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj, Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut, Premiul Zilele Filmului Românesc pentru secțiunea Scurtmetraj.

    Vedetele de la TIFF

    Pe covorul roșu al Festivalului Internațional de Film Transilvania au călcat, de-a lungul anilor, unele dintre cele mai importante personalități ale cinematografiei mondiale precum Nicolas Roeg, Wim Wenders, Sophia Loren, Alain Delon, Catherine Deneuve, Vanessa Redgrave, Claudia Cardinale, Nicolas Cage, Geraldine Chaplin, Fanny Ardant, Melissa Leo, Julie Delpy, Jacqueline Bisset, Todd Solondz, Istvan Szabó, Jiří Menzel, Claude Lelouch, Michael Radford. Organizatorii nu au anunțat încă vedetele invitate la TIFF.24.

    Citește și:

    Festivalul Internațional de Film Transilvania – TIFF.22, aproape de decolare!

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    6 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.