joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Festivalul Internațional de Film Transilvania – TIFF.22, aproape de decolare!

    de Adriana Barbu | 4 mai 2023, 3:47 PM | Cultură | Film | Recomandările editorilor

    0

    Nu mai e mult până la ediţia cu numărul 22 a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), iar organizatorii au stabilit deja aproape tot ce e de stabilit. Potrivit lor, TIFF.22 decolează cu o comedie zănatică despre frica de zbor. „Confort nordic (Northern Comfort, Islanda / Marea Britanie / Germania, 2023) va deschide cea de a 22-a ediție a Festivalul Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie 2023). Regizat de cineastul islandez Hafsteinn Gunnar Sigurðsson, filmul face parte din Focus Nordic, un program complex al acestei ediții, care va aduce în fața spectatorilor din Cluj-Napoca peste 40 de filme, concerte și cine-concerte din Norvegia, Islanda, Danemarca, Finlanda și Suedia”.

    TIFF.22 deschiderea

    (Confort nordic deschide TIFF.22/ Foto: TIFF.22)

    Atmosferă de neratat de la TIFF

    Nebunia TIFF va începe vineri, 9 iunie, de la ora 20:45, cu proiecția acestui film, iar organizatorii așteaptă mii de spectatori în Piața Unirii (acolo unde s-au bătut recorduri peste recorduri de audiență), alături de echipa filmului și de alți invitați speciali, pentru a sărbători startul noii ediții a festivalului.Așa cum ne-a obișnuit deja, festivalul abundă în oferte: vor fi filme, cine-concerte, momente dedicate gastronomiei, programe educaţionale, laboratoare, bursa Alex. Leo Șerban, concerte, competiții și premii.

    Iar atmosfera pe care o imprimă festivalul orașului e de neratat. În zilele de festival ai mereu impresia că eşti într-un extrem de relaxat oraş occidental, în care se vorbesc toate limbile, în care toate terasele sunt pline, în care se poposeşte pe străzi şi pe iarbă, în care filmul şi muzica sunt rege şi regină, iar tristeţea nu mai are loc decât în lungmetraje. Între 9 şi 18 iunie, vor fi de toate la TIFF și te vei îndrăgosti de filme, de viața, de Cluj și, desigur, de festival.

    TIFF.22 food

    (Filme și mâncare, la TIFF.22/ Foto: TIFF.22)

    Film Food și poveștile culinare

    Secţiunea Film Food, dedicată cinefililor pasionați de experiențe culinare inedite, revine şi ea la Festivalul Internațional de Film Transilvania. Vor fi aici „povești de viață, arome intense din cele mai apreciate bucătării ale lumii, stele Michelin și gusturi autentice”, iar proiecțiile vor fi urmate de cine special pregătite la restaurantul DaPino de staruri ale bucătăriei locale și internaționale, inspirate de subiectele filmelor din program.

    Vor fi: Steaua (Stella, Tyler Doehring, SUA, 2022, 72’), la Cercul Militar cu cină pregătită, apoi, de chef Alex Vitali la DaPino, Chef-a (She Chef, r. Melanie Liebheit & Gereon Wetzel, Germania/Austria, 2022, 105’), tot la Cercul Militar, cu cină pregătită mai apoi de chef Florin Dumitrescu la DaPino, prezentată de LIDL, La Huella, povestea unui bar pe plajă (La Huella, The Story of a Beach Bar Resto, r. Alessio Rigo de Righi, Argentina, 2022, 70’), la Cercul Militar, cu cină pregătită de chef Radu Ionescu la DaPino, prezentată de Nespresso.

    TIFF22 Tangerine dream

    ( Tangerine Dream la Cluj -Napoca/ Foto: TIFF.22)

    Concertele de la festival

    Va fi, cum era de așteptat, și multă muzică bună la TIFF.22. Tangerine Dream și Jay-Jay Johanson sunt concerte tari propuse la această ediție. Artiștii de muzică electronică Tangerine Dream, pionierii acestui gen de muzică, vor cânta pentru prima dată în România acum, în timp ce artistul suedezo-britanic Jay-Jay Johanson vine cu un show special la Bonțida, într-o seară dedicată muzicii și filmului suedeze.

    Concertul lui Johanson va fi urmat de proiecția documentarului And the King Said, What a Fantastic Machine (Ce mașinărie fantastică!, r. Axel Danielson și Maximilien Van Aertryck, Suedia, 2023), care a câștigat Premiul Juriului la Sundance.

    Dar muzica, componentă importantă a Festivalului Internațional de Film Transilvania, nu se va limita la cele două seri, una la Bonțida și cealaltă la Casa de Cultură a Studenților. Alți artiști internaționali sau locali vor susține concerte în fiecare seară a festivalului, la Muzeul de Artă. Muzica va fi prezentă și în sălile de cinema, în cadrul cine-concertelor.

    TIFF.22

    (Muzică și voie bună la TIFF/ Foto: TIFF.22)

    Cine-concerte la muzee

    Iar, dacă tot veni vorba de cine-concerte, muzică de cameră, pian sau ritmuri klezmer pentru capodopere ale filmului mut conturează cele trei cine-concerte de neratat, anunțate deja de organizatorii TIFF.22. Seria de cine-concerte se deschide cu Manasse, un clasic al filmului mut românesc proaspăt restaurat de Arhiva Națională de Film, acompaniat live de Cvartetul Volekh, la Cinema Dacia.

    Al doilea cineconcert va fi găzduit de Muzeul de Artă, care îi invită pe iubitorii genului într-o călătorie cu un film de groază mut, The Unknown (Necunoscutul), din 1927, pe muzica originală și în acompaniamentul live a doi muzicieni de renume, Stephen Horne și Martin Pyne.

    Un alt cine-concert de excepție combină magistral unul din filmele regizorului F.W. Murnau, Tabu: A Story of the South Seas (Tabu: O poveste din Marea Sudului, 1931), cu muzica originală a compozitoarei Violeta Dinescu și interpretarea live a Trio-ului Contraste, alături de Dorin Cuibariu, în cadrul unui eveniment prezentat de Ligeti Festival și Transylvania Art and Science la TIFF, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei – Sala Reduta.

    TOFF.22 Loumet

    (Una dintre retrospective:  Sidney Lumet/ Foto: TIFF.22)

    Retrospective Sidney Lumet și Jean-Luc Godard

    Organizatorii TIFF nu au uitat nici de retrospective. Anul acesta la festival ești invitat într-o călătorie prin universul cinematografic al unuia dintre cei mai prolifici regizori americani ai perioadei moderne, Sidney Lumet (1924 – 2011). Între 9 – 18 iunie, Close-up Sidney Lumet aduce șase opere ale renumitului cineast, în variantă restaurată.

    Programul este inspirat de retrospectiva dedicată regizorului de Festivalul de Film Lumière (Lyon, Franța) în 2022, eveniment cinefil prin excelență, care celebrează cinemaul clasic prezentând versiuni restaurate ale unor capodopere și omagiind regizori legendari.

    Dar organizatorii TIFF plusează: vin și cu o retrospectivă Jean-Luc Godard la TIFF 2023. Fondator al Noului Val Francez, critic de film, teoretician și intelectual radical, regizorul Jean-Luc Godard (1930 – 2022) va fi și el celebrat la cea de-a 22-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania. Opt dintre cele mai apreciate filme ale sale vor putea fi vizionate în cadrul secțiunii Close-up Jean-Luc Godard, organizată cu sprijinul Institutului Francez din România.

    Și, desigur, filmele de la TIFF

    Dar TIFF e mai ales despre filme noi și despre competiția dintre ele, așa că cele mai interesante filme ale momentului vor putea fi văzute aici, între 9 și 18 iunie. Iar de la proiecții nu au fost uitați nici greii cinematografiei actuale: TIFF.22 va proiecta Kingdom Exodus de Lars von Trier, filmul Tár, care o are în rolul principal pe Cate Blanchett, și La syndicaliste cu Isabelle Huppert.

    Iar cele scrise acum sunt doar o mică parte din ce pune pe tava iubitorilor de film cel mai cunoscut festival de film din estul Europei: Festivalul Internațional de Film Transilvania.

    lars 1

    (Imagine din filmul Kingdom Exodus de Lars von Trier/ Foto: TIFF.22)

    Vedetele festivalului

    Și, pentru că trăim în secolul vedetelor, amintim că Festivalul Internațional de Film Transilvania a avut onoarea de a primi pe covorul roșu, în edițiile precedente, câteva dintre cele mai importante personalități ale cinematografiei mondiale: Nicolas Roeg, Wim Wenders, Sophia Loren, Alain Delon, Catherine Deneuve, Vanessa Redgrave, Claudia Cardinale, Nicolas Cage, Geraldine Chaplin, Fanny Ardant, Melissa Leo, Julie Delpy, Jacqueline Bisset, Todd Solondz, Istvan Szabó, Jiří Menzel, Claude Lelouch, Michael Radford și mulți alții.

    TIFF.22 este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Festivalul de Film Transilvania, este prezentat de Banca Transilvania și sponsorizat de Mastercard, Vodafone, LIDL, Cemacon, MOL România, Ursus, Tenaris Silcotub, IQOS, Fortech, Regina Maria, Pepsi, JTI, Emerson, McDonalds, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Conceptual Lab by Theo Nissim, Domeniile Averesti. Festivalul se bucură de sprijinul Ministerului Culturii, Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca, Insitutului Cultural Român, Europa Creativă – MEDIA, Scandinavian Films.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    2 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.