Terenurile de la Nadăş, retrocedate în baza unor documente cu semnături false

  de Special Arad | 8 July 2014, 6:59 PM | Știri Arad

  0

  Terenurile retrocedate familiei Colţeu, care a obţinut în instanţă aproape tot extravilanul satului arădean Nadăş, au fost restituite în baza unor documente purtând semnături false, potrivit unor expertize grafologice făcute la cererea procurorilor DNA, transmite corespondentul MEDIAFAX.

  Procurorii DNA au obţinut rezultatele unui raport de constatare tehnico-ştiinţifică cu privire la înscrisuri ce stau la baza restituirii de terenuri familiei Colţeu, care a obţinut în instanţă aproape tot extravilanul satului arădean Nadăş, documentele purtând semnături false.

  Surse din rândul anchetatorilor au declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că în urma unor expertize grafologice realizate la cererea procurorilor DNA s-a constatat că o serie de documente care stau la baza retrocedării terenurilor satului Nadăş, aproximativ 8.700 de hectare, sunt falsificate.

  Potrivit surselor citate, familia Colţeu ar fi folosit la dobândirea proprietăţilor un codicil, care ar fi completat testamentul iniţial lăsat de Ecaterina Mairovitz, o vecină bătrână pe care o îngrijeau, şi în care se prevedea că în urma morţii sale vor dobândi o locuinţă.

  Conform aceloraşi surse, semnătura pe actul adiţional la testament a fost falsificată, iar acesta prevedea că bătrâna lăsa moştenire toate proprietăţile deţinute şi drepturile viitoare, ea fiind în litigiu pentru retrocedarea unor proprietăţi confiscate de comunişti.

  La solicitarea corespondentului MEDIAFAX, Biroul de Informare şi Relaţii Publice al DNA a confirmat, marţi, că în urma cercetărilor au fost descoperite semnături false pe documente.

  “În cauză s-a dispus efectuarea unui raport de constatare tehnico-ştiinţifică cu privire la o serie de înscrisuri ce stau la baza restituirii unor imobile (terenuri şi clădiri situate în judeţul Arad). Raportul a fost finalizat şi constată că aceste înscrisuri conţin semnături ce nu au fost executate de persoanele despre care se pretinde că ar fi autorii actelor”, se arată în răspunsul oferit de DNA.

  Potrivit sursei citate, cauza se aflată în instrumentare la Serviciul Teritorial Timişoara şi se fac „acte de urmărire penală faţă de mai multe persoane fizice şi juridice pentru infracţiunea de abuz în serviciu cu obţinerea de foloase necuvenite în forma autoratului şi a instigării, fals şi uz de fals”.

  Referitor la aceste informaţii, avocatul Stelian Lupu, care reprezintă un grup de săteni din Nadăş ce au cerut revizuirea sentinţei prin care a fost împroprietărită familia Colţeu, spune că se aştepta la această concluzie a procurorilor.

  “Noi susţinem de multă vreme că familia Colţeu a ajuns în posesia unor proprietăţi la care nu avea dreptul, fiind folosite documente falsificate”, a declarat Stelian Lupu.

  La sfârşitul lunii februarie, procurorii DNA Timişoara au făcut percheziţii la două cabinete notariale din Arad şi la ocolul silvic privat din satul Nadăş care aparţine familiei Colţeu, cea care a câştigat în instanţă retrocedarea a peste 8.700 de hectare de teren, aproape tot extravilanul satului, fiind ridicate documente privind hotărârile instanţelor legate de retrocedări.

  DNA preciza că procurorii anticorupţie de la Serviciul Teritorial Timişoara fac cercetări într-o cauză penală care vizează suspiciuni privind săvârşirea, de către mai multe persoane, a unor infracţiuni de corupţie cu un prejudiciu estimat la peste 20.971.503 de euro şi 296.942 de lei.

  Procurorul-şef al DNA Timişoara, Tamas Schiffbeck, declara că mai multe proprietăţi ale familiei Colţeu au fost puse sub sechestru şi că vor fi audiate cinci persoane fizice şi una juridică, cel mai probabil un notar. De altfel, notarul arădean Adrian Vlai, la biroul căruia a fost autentificat certificatul de moştenitor prin care familia Colţeu a obţinut extravilanul satului Nadăş, a fost pus sub acuzare de DNA Timişoara pentru abuz în serviciu.

  Totodată, familia Colţeu a contestat măsura punerii sub sechestru a bunurilor, luată de DNA, însă judecătorii Curţii de Apel Timişoara au respins acţiunea. În urma deciziei instanţei, familia Colţeu nu poate să mai exploateze masă lemnoasă din pădurea deţinută în Nadăş, activitate de care se ocupa în mod curent prin firma deţinută – SC Ocolul Silvic Privat Nadăş.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  4 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.