vineri, 19 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Teodora Ciunta, fostă angajată a Primăriei Arad, condamnată la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de influență

  de Ioana Costaș | 5 februarie 2024, 12:14 PM | Știri Arad | Topic special

  5

  Procesul fostei angajate a Primăriei Arad, Teodora Ciunta, trimisă în judecată pentru trafic de influență, a ajuns la final exact la un an de zile după ce a fost prinsă în flagrant primind 5.000 de euro. Suma reprezenta cea de-a doua tranșă de bani pretinsă pentru angajarea unei persoane pe un post de asistent medical în cadrul unui spital.

  Tribunalul Arad a pronunțat astăzi sentința în dosarul de trafic de influență – instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad – hotărând să-i aplice Teodorei Ciunta o pedeapsă cu suspendare, să dispună confiscarea celor 5.000 de euro primiți în urma flagrantului și să o oblige pe fosta angajată a Primăriei Arad la prestarea unei munci neremunerate în folosul comunităţii în cadrul Consiliului Local al oraşului Curtici sau al Consiliului Local al comunei Macea pe o perioadă de 120 de zile lucrătoare.

  Condamnă pe inculpata Teodora Ciunta la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Dispune suspendarea sub supraveghere a pedepsei de 2 ani închisoare, pe un termen de supraveghere de 4 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. Confiscă de la inculpată suma de 5.000 euro sau echivalentul în lei, la cursul valutar Leu/Euro al BNR din ziua plăţii. Dispune înfiinţarea sechestrului asigurator şi al popririi asiguratorii asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile şi a conturilor inculpatei, până la concurenţa sumelor de 2.000 lei şi 5.000 euro sau echivalentul în lei, la cursul valutar leu/euro al BNR din ziua plăţii în vederea garantării executării măsurii de siguranţă a confiscării speciale precum a cheltuielilor de judecată. Obligă inculpata la plata sumei de 2.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat, din care 1.000 lei în faza de urmărire penală. Cu drept de apel în 10 zile de la comunicare”, se arată în soluția pe scurt a instanței arădene.

  Bineînțeles, pe durata termenului de supraveghere, Teodora Ciunta trebuie să respecte mai multe măsuri de supraveghere, cum ar fi: să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Arad la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea; să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

  Instanța a mai hotărât ca pe durata termenului de supraveghere, fosta angajată a Primăriei Arad să frecventeze unul din programele de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate, astfel că pe parcursul termenului de supraveghere, Teodora Ciunta va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Consiliului Local al oraşului Curtici sau al Consiliului Local al comunei Macea pe o perioadă de 120 de zile lucrătoare.

  Prinsă în flagrant în 6 februarie 2023

  În 6 februarie 2023, fosta angajată a Primăriei Arad a fost prinsă în urma realizării unui flagrant, primind 5.000 de euro, reprezentând cea de-a doua tranșă de bani pretinsă pentru angajarea unei persoane pe un post de asistent medical în cadrul unui spital.

  Teodora Ciunta mai are pe rol un proces de infracțiuni de corupție, instrumentat de procurorii DNA Timișoara. În rechizitoriu, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt: „În perioada 2019 – 2023, inculpata ar fi pretins de la o persoană, martor în cauză, suma totală de 108.500 euro din care ar fi primit 78.500 euro lăsând să se creadă că ar avea influență asupra unor persoane din conducerea Consiliului Județean Arad, din conducerea unor unități sanitare și asupra unui europarlamentar și că-i va determina pe aceștia să faciliteze: angajarea martorului pe un post de contabil în cadrul unei unități spitalicești, angajarea unor prieteni sau rude ale aceleiași persoane în cadrul unor spitale, în cadrul Penitenciarului Arad, în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Nădlac ori în cadrul formațiunii de poliție de frontieră din cadrul Aeroportului Internațional Traian Vuia Timișoara; obținerea a două finanțări din fonduri europene pentru familia martorului. În contextul menționat mai sus, la data de 6 februarie 2023, inculpata ar fi fost surprinsă în flagrant de către procurorii anticorupție după ce ar fi primit de la martor suma de 25.000 de lei (echivalentul a 5.000 de euro), reprezentând cea de-a doua tranșă de bani pretinsă pentru angajarea unei persoane pe un post de asistent medical în cadrul unui spital. În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii”.

  Procurorii DNA Timișoara au solicitat arestarea preventivă a femeii, însă instanța a decis ca aceasta să fie plasată sub măsura preventivă a arestului la domiciliu, iar ulterior această măsură a fost înlocuită cu cea a controlului judiciar.

  Teodora Ciunta a fost îndepărtată în anul 2019 din Primăria Arad tocmai din cauza unor acuzații de primire de foloase necuvenite.

  Citește și: O fostă angajată a Primăriei Arad, reținută de DNA pentru trafic de influență. Lua bani în schimbul „relațiilor” cu persoane din conducerea CJ și cu un europarlamentar

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  1 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.