Tehnologia se upgradează, poezia rămâne: seara tinerilor de la Tabăra de Literatură din Săvârșin





Pe terasa cafenelei Joy`s, în răcoarea serii de vineri, tinerii care au participat la această ediție a Taberei de Literatură pentru Tinerii Scriitori, Căsoaia – Arad – Săvârşin, s-au întâlnit pentru a-și împărtăși ultimele lor poezii.
Majoritatea creațiilor au fost surprinzător de mature, poate chiar dure, iar tinerii nu s-au ferit să apeleze la cuvinte extrase dintr-o sferă… hai să-i spunem nonconvențională care, poate, ar revolta pe unele persoane mai conservatoare, obișnuite cu definiția clasică a poeziei. Dar chiar așa. Să stăm puțin să ne gândim! Ce este poezia? Oare nu e un vehicul abstract care transportă sentimentele și viziunea epoci în care ea se naște?Așa că e normal ca fiecare epocă să aibă poezia ei. Dacă creația secolelor trecute era gingașă, inocentă, pură, astăzi ar mai trebui să ne mire cât este de cinică?
Tinerii veniți din mai toate colțurile țării (Constanța, Iași, Cluj, Sibiu etc.) tot poeți sunt, tot cu aceleași preocupări de a explora nenumăratele „particule” care alcătuiesc lumea nevăzută, dar tot la fel de reală din jur, chiar dacă în loc de foi și caiete au citit de pe laptopuri, de pe telefoane deștepte, sau chiar în timp ce-și vopseau părul 🙂
Despre ce au reușit aceștia să creeze în urma „drumului inițiatic” la care s-au angajat când au hotărât să se alăture taberei de la Săvârșin și Căsoaia, selecționerul Sorin Despot a spus că: „Am avut parte de cea mai intensă tabără de la Săvârșin – în cazul acesta de la Căsoaia – din ultimii ani. Iar la Căsoaia n-am avut nici semnal, nici internet, nici apă caldă și, pentru întâia oară după multă vreme, în cazul celor mai mulți dintre noi, am început să vedem lucrurile într-o altă perspectivă. Ei bine, rezultatul, aflat pe masă în fața noastră (n.red. o poezie scrisă în comun) înglobează o sumedenie de sentimente. Am reușit grație lipsei acelui gest repetitiv de a pleca fața către telefoane, să interacționăm mult mai mult, să fim noi cu nebuniile noastre și cu lucrurile frumoase de care suntem în stare”.
Poeziile „culese” la tabăra de creație, cu semnătura tinerilor Eugen Rogojan, Iulian Leonard, T.S.Khasis, Adrian Diniș, Raluca Boantă, Alexandra Păun , Alexandra Turcu, Cătălina Suditu, Janosh Toth, Ana Donțu și Mihnea Bâlici vor fi publicate într-o antologie planificată să vadă lumina tiparului în curând, la București.
Comentariile portalului
Ați uitat să spuneți când a spus asta Nicușor Dan. Fiindcă este foarte important. A iesit după nici un an din partidul pe care l-a fondat (...)
Ca o completare la ce a scris @Matrix reloaded, declarația lui Nicușor e mai lungă: --- „Sunt trei lucruri esențiale pe care USR dorește să le (...)
@hazna Ai și vreo statistica, știi câți di medici s-au vaccinat și câți nu? Sau rostogolești niște afirmații fără acoperire, conspirationistule?🤣