vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Teatrul arădean pregătește o nouă premieră: „Flori de mină”

    de Tomck@t | 20 iunie 2017, 1:27 PM | Cultură

    0

    Teatrul Clasic „Ioan Slavici” ne aduce la sfârșitul acestei luni și, implicit, la sfârșitul stagiunii 2016/2017, o nouă premieră teatrală! Spectacolul „Flori de mină”, în regia lui Ștefan Iordănescu, se va juca duminică, 25 iunie, la ora 19.

    Este cea mai productivă stagiune a teatrului arădean din ultimii ani. „Flori de mină” va fi cea de-a treia premieră în acest an, după „Complexitatea Apartenenței” și „Exit” (coproducție TCIS, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara și Teatrul Național Sombor, Serbia). Vezi recenziile la cele două spectacole aici și aici.

    Din distribuția spectacolului „Flori de mină” (adaptare după romanul cu același nume scris de Szekely Csaba) fac parte actorii Ionel Bulbuc, Roxana Sabău, Ovidiu Ghiniță, Adriana Ghiniță, Florin Covalciuc. Decorul: Doru Păcurar. Costumele: Oana Văran. Muzica: Dorothea Iordănescu. Light design: Lucian Moga.

    Biletele pot fi achiziționate pe Biletmaster.ro sau la agenția de bilete a Teatrului Clasic „Ioan Slavici”.

    Despre „Flori de mină”

    În Ţinutul Secuiesc ponderea sinuciderilor este de două ori mai mare decât în toată România. Nimeni nu ştie de ce. Unii găsesc motivaţia în asprimea anotimpurilor, în rigiditatea munţilor. Alţii consideră că pentru flăcăii secui, cărora briceagul le este mereu în buzunar ,viaţa umană are altă valoare. În lumea lor Soarele apune mai curând. Cu cât mai curând, cu atât mai bine.

    În asemenea anturaj se joacă spectacolul „Flori de mină”.

    „Flori de mină” este prima parte a unei trilogii şi a fost pusă pe scenă pentru prima dată în coproducția Studio Yorick şi Compania „Tompa Miklós” a Teatrului Naţional Târgu-Mureş în anul 2011, în regia lui Sebestyén Aba. Romanul / spectacolul atacă teme precum alcoolismul, lipsa locurilor de muncă şi rata mare de sinucideri în rândul maghiarilor din Ardeal. Cea de a doua parte, „Beznă de mină”, pus în scenă pentru prima oară tot de Studio Yorick şi Compania „Tompa Miklós” a Teatrului Naţional Târgu-Mureş, abordează corupţia şi naţionalismul, două probleme existente la ambele naţii, dar tratate ca tabuuri în societatea tradiţionalistă maghiară. Spectacolul s-a jucat și la Arad, în cadrul Festivalului de Teatru Clasic în 2015, în interpretarea Teatrului Național din Pecs, Ungaria. Vezi recenzia Special Arad AICI. Cea de-a treia parte se numește „Apă de mină” și aceasta îşi înfige colţii în religie şi învăţământ, demonstrând eşecul educaţiei spirituale şi intelectuale în Transilvania.

    Despre Szekely Csaba

    Născut în 1981 la Târgu-Mureş, crescut la Arad, educat la Cluj şi revenit în oraşul natal, ca scriitor şi universitar, Csaba Székely a pornit cu dreptul pe drumul dramaturgiei. Prima sa piesă – „Do You Like Banana, Comrades?” (Vă plac bananele, tovarăşi?) -, o ascuţită satiră la adresa comunismului românesc, a câștigat Premiul regional pentru Europa la Concursul internațional de scenarii radiofonice BBC, în 2009, scrie despre autor Yorick.ro. De atunci, piesele sale şi montările lor au tot fost premiate în România, Ungaria și Marea Britanie. Cele mai importante texte de-ale lui reprezintă această serie de comedii negre despre viaţa rurală din Transilvania, aşa-numita Trilogie a minelor.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    6 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.