marþi, 16 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Teama „drobului de sare” pune din nou la pământ un arbore sănătos din Arad

  de Raluca Medeleanu | 25 noiembrie 2021, 2:03 PM | Strada | Topic special

  4

  Anumite specii de arbori sunt considerați specii protejate, existând o legislație specială pentru tăierea lor, sau chiar împotriva tăierii lor. Așa e și cazul nucilor. În stilul deja caracteristic al administrației locale arădene, lucrurile nu par să fie atât de clare când vine vorba de decizia de a tăia un arbore.

  De multe ori, de gura unora sau a altora, mai ales după incidentele provocate de furtuna din 2017, administrația locală face exces de precauție când vine vorba de siguranță și începe să ne amintească de povestea drobului de sare scrisă de cineva cu nume parcă predestinat… Ion Creangă. Un exemplu notoriu a fost chiar în anul menționat când, fără niciun aviz, mai mulți copaci perfect sănătoși (foto de mai jos) au fost puși la pământ pe strada Nicolae Grigorescu, ceea ce a dus apoi la amenzi considerabile pe care municipalitatea a trebuit să le achite Gărzii de Mediu. De atunci, incidente de acest fel (lipsă de autorizație) s-au întâmplat tot mai rar, însă asta nu a însemnat că masacrarea arborilor în oraș s-a încheiat. Avem situații numeroase în care arbori aparent sănătoși au fost marcați ca apoi să fie tăiați.

  22053193 10212087558321388 505394681 n

  Un astfel de incident s-a întâmplat chiar în această dimineață, în spatele cinematografului Dacia, unde muncitorii de la Gospodărirea Comunală s-au apucat de tăiat un nuc (încă o dată: un arbore protejat de lege).

  Aici trebuie să facem o paranteză și să relatăm și incidentul din urmă cu aproximativ o lună. Contactați de un locatar care era convins că arborele acesta reprezintă un pericol din cauza direcției în care a crescut, muncitorii de la Gospodărire s-au deplasat pentru a îl toaleta. Acțiunea de atunci s-a lăsat însă cu un adevărat tărăboi în rândul celorlalți locatari, care credeau că se dorește tăierea lui. Dar muncitorii au tăiat câteva crengi și au plecat.

  Toaletarea nu a fost însă îndeajuns, se pare, întrucât luna aceasta arborele a fost marcat, iar astăzi a fost tăiat complet. Totuși, ne punem întrebarea de ce, întrucât bucățile de lemn tăiate – se vede clar în fotografiile de mai jos – erau crude. Lemn sănătos. Atunci de ce s-a recurs la această acțiune? Din același motiv: că nucul era înclinat, iar un locatar și-a exprimat în continuare teama că va cădea cândva, într-o furtună, deși ceilalți locatari susțin că înclinația respectivă era aceeași de ani de zile (mai mult, arborele oricum era alipit de acoperișul construcției metalice care adăpostește pubelele de gunoi, deci un plus de susținere).

  Că tăierea are de a face cu teama unei eventuale căderi ne-a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, care ne-a transmis următoarele: „Primăria Arad a fost sesizată cu privire la faptul că respectivul nuc este înclinat și prezintă riscul prăbușirii”, ne-a explicat Ralu Cotrău. Dar stăm și ne întrebăm: doar pentru că un arbore nu a crescut la 90 de grade față de sol, înseamnă automat că acesta e un pericol? Vă îndemnăm la un exercițiu: numărați câți arbori au crescut în astfel de forme pe raza municipiului și cântăriți dacă sunt ei periculoși ori nu. Iar apoi gândiți-vă la poluarea pe care o emană mașinile în orașul acesta și amintiți-vă că este demonstrat fără doar și poate că arborii sunt plămânii planetei.

  În încheiere, nu putem să nu ne gândim la alte exemple, din alte zone, în care se face tot posibilul de a ține în viață un arbore cârn.

  Un arbore cu o formă complet atipică, susținut cu un pilon și integrat frumos în peisaj, în Cetatea din Târgu Mureș:

  tg mures copac inclinat

  Un brad înclinat direct către biserica din satul Dănulești, comuna Gurasada, județul Hunedoara:

  260789731 472342077644664 4599754365510292327 n

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

   • Nu cred ca e vorba de coruptie,ci mai degraba de prostie in stare pura.Asa se intimpla cind edil este un padurar,se defriseaza sub masca toaletarii;asa se intimpla cind ai avut un edil inginer de drumuri,ai drumuri de tara,marcaje rutiere aiurea,pasarele cu o banda,si inundatii cind ploua mai tare…Cine e de vina ? Populatia Aradului,pe de o parte ca voteaza aiurea,pe de alta parte,ca nu iese sa protesteze la aceste,hai sa le spnem,stingacii administrative.

    +1 voturi
    +1
    -1
  1. In 2019 aparuse in presa locala stirea cum ca primaria ar fi cumparat un tomograf pentru arbori,tocmai pentru a evita taierile nepotrivite.Arborii aparent sanatosi dar aratati de tomograf a avea probleme urmau sa fie pusi la pamant.Cred ca in situatia de fata s-ar fi cuvenit utilizarea lui.Ma intreb daca au facut-o.Probabil nu,pentru ca concluzia din imagini e ca ,evident,nu trebuia taiat.Iar daca totusi l-au utilizat si au taiat nucul,sunt ticalosi.Suntem mintiti constant.Ni se livreaza felurite stiri din care ar trebui dedus ca autoritatilor locale le pasa de oras.In fapt,orasul e o sursa de profit pentru unii si de confectionat imagine publica,pentru altii.

   +1 voturi
   +1
   -1
  2. Mă întreb și eu că tot omul: Dacă copacul in cazul unor intemperii ar fi căzut peste oameni sau mașini,care ar fi fost poziția exprimată de dumneavoastră? Evident că ați fi criticat autoritățile locale că n-au luat în seamă sesizările cetățenilor! Problema este că nu prea sunt specialiști în acest domeniu. Pe de altă parte sunt destui copaci uscați pe mal,prin parcurile din zonă,care sunt lăsați de ani buni așa crezăndu-se probabil în ,, reînvierea,, lor!

   0 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  0 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.