duminicã, 23 iunie, 2024

Special Arad Logo

  7.250.000 de lei, taxa pentru o autorizație în judeţul Arad. Banii, încasați de primăriile Grăniceri și Pilu

  de Adriana Barbu | 14 iunie 2023, 1:06 PM | Administraţie | Grăniceri | Pilu | Știri Arad | Topic special

  1

  N-au văzut atâția bani în primărie niciodată, darămite dintr-o taxă pentru o autorizație, așa cum am precizat în materialul de marți, 14 iunie. Atunci anunţam faptul că primăriile din Grăniceri şi Pilu au emis autorizaţia de construire pentru cel mai mare parc fotovoltaic din Europa, care ar urma să producă energie undeva în vara anului viitor.

  Precizam la acel moment că cele două primării au încasat pentru eliberarea autorizaţiei de construire a parcului 1% din valoarea investiţiei care prinde contur pe teritoriul administrativ-teritorial al comunelor lor.

  Dar despre ce sumă e vorba? Primăria comunei Grăniceri a încasat 6,5 milioane de lei pentru emiterea autorizaţiei de construire a parcului, în timp ce Primăria Pilu 750.000 de lei, în condiţiile în care parcul, care se va întinde pe o suprafaţă de 1.064 de hectare, va ocupa 928 de hectare pe raza unităţii administrativ-teritoriale a Primăriei Grăniceri şi doar 136 de hectare pe raza Primăriei Pilu.

  Bani cât în 10 ani

  Potrivit declaraţiei date de primarul comunei Grăniceri, Petru Claudiu Bătrînuţ, pentru Agerpres , suma încasată de curând este echivalentă cu veniturile comunei pe 10 ani!

  „Este cea mai mare sumă încasată vreodată la bugetul local şi este echivalentă cu veniturile proprii ale comunei pe 10 ani. Trebuie precizat că s-a încasat 1% din valoarea declarată a lucrărilor în cererea de emitere a autorizaţiei de construire, însă după finalizarea tuturor lucrărilor se va face regularizarea şi vom încasa alţi bani, pentru că investiţia totală este estimată de dezvoltator la 800 de milioane de euro”, a declarat primarul comunei Grăniceri pentru Pressonline.

  Vin și alți bani

  Așa cum am menționat anterior, cheltuielile necesare realizării obiectivelor de investiţie la faza DTAC sunt, potrivit celor trecute în acte, de 146.924.594,79 euro, dar cum valoarea totală a investiţiei a fost estimată la 800 de milioane euro, sumele pe care cele două primării din Arad le vor încasa vor crește semnificativ.

  În plus, an de an, primăriile vor încasa banii din impozite, așa că altă sumă frumoasă va intra în bugetele celor două comunelor, care până acum nu se puteau lăuda cu sume consistente pentru localitățile lor.

  Ce vor face cu sumele imense primite și ce investiții se vor naște în jurul megainvestiției în parcul fotovoltaic de aici, rămâne de văzut.

  Macea și Chișineu Criș vor avea și ele câte un parc fotovoltaic

  Alte două primării așteaptă și ele ca lucrurile să prindă contur aici, iar din parcurile fotovoltaice să vină bani la buget. E vorba de Primăria Chişineu Criş şi Primăria Macea, localităţi în care vor fi create alte parcuri fotovoltaice.

   

  Citește și:

  • Două primării din Arad, mult mai bogate. S-a eliberat autorizația de construire pentru cel mai mare parc fotovoltaic din Europa

  • Legătura dintre viitorul parc fotovoltaic din Sebiș și stația de trasformare din Buteni a primit certificatul de urbanism

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Vedeți să-i cheltuiți pe tot felul de „fantasmagorii” și pe clientela de partid, în loc să rezolvați NEVOILE STRINGENTE ALE ÎNTREGII COMUNITĂȚI.
   Că acum nu mai aveți motiv să vă văicăriți cè „nu sunt bani”…! 😡

   +1 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  3 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.