Tauț și stelele căzătoare! Cei mai talentați fotbaliști ai României, față în față pe arena din Tauț!

  de Lucian Dănilă | 29 April 2014, 4:49 PM | Sport

  0

  Este mult mai ușor să ajungi în vârf decât să te menții acolo, spune o veche vorbă – nu doar – românească. este și cazul celor doi protagoniști ai jocului de la Tauț, dintre Șoimii și UTA BD, adică Răzvan Riviș și Dumitru Copil.

  „Decari” la echipele lor, cei doi au fost chiar adversari direcți în această confruntare. A fost oarecum ciudat să vedem cum cei doi, care au fost lideri de generație în fotbalul românesc, au ajuns la acest nivel. Răzvan Riviș a fost căpitan și golgeter al echipei naționale de juniori născuți în 1989. Din acea echipă mai făcea parte și Torje, cu care a fost și coleg de cameră când evoluau amândoi pentru Poli Timișoara. A evoluat apoi la Ineu (în liga a doua), la Poli Timișoara (cu care are o prezență pe prima scenă și mai multe la liga a doua cu Poli II), după care au urmat Curtici, Simeria, Jiul Petroșani, Sebiș și acum Tauț. La 13 ani a fost la academiile de juniori ale unor cluburi precum Paris Saint Germain sau FC Nantes. La Sebiș a dat semne de revenire, o spune chiar antrenorul Bătrânei Doamne, Roland Nagy, aflat în aceea perioadă la Sebiș. „A început bine, se vedea că e pe un drum bun, ascendent. Dar a intervenit o accidentare gravă la gleznă și a ieșit din nou din circuit”, spune Nagy.

  Copil a plecat de… copil în Scoția, la 17 ani. A semnat un contract cu Hearts of Midlothian unde a evoluat mai mult la echipa de tineret și, supărat că nu era introdus în echipa din Premier League și-a făcut bagajele și s-a întors la Arad. După un scurt stagiu la UTA, Copil s-a perindat pe la Gloria, din nou UTA, FC Bihor, Pâncota, Ineu și în prezent Bătrâna Doamnă. La Pâncota a început să joace meci de meci, apoi la Ineu la fel, dar o accidentare la genunchi l-a făcut să absenteze trei luni. În iarnă, Copil a semnat cu Bătrâna Doamnă și evoluțiile sale sunt în creștere.

  Sâmbătă, pe îngusta arenă din Tauț, talentul lor a ieșit de multe ori la iveală. Riviș a reușit un gol superb, cu un șut de la peste 25 de metri, în diagonală, peste Mitrea, iar Copil a reușit o bară aproape la fel de frumoasă. Când aveau mingea la picior adversarilor le era foarte greu să îi deposedeze.

  Riviș: „Doar eu sunt vinovat”

  „Doar eu sunt vinovat pentru modul cum a decurs cariera mea. Știu cum este să joci la un nivel înalt, dar acum știu cum este să evoluezi la un nivel scăzut. Din păcate, am făcut unele alegeri greșite în trecut și de aceea s-a ajuns aici. Nu are rost să vorbesc acum de trecut. Sincer, la Sebiș am jucat bine, dar când eram mai în formă m-am accidentat la gleznă. Atunci a fost și o perioadă în care nu am primit bani de la club și nu am putut să fac recuperarea așa cum trebuie. Chiar credeam că nu voi mai putea juca niciodată. Din fericire, problemele medicale s-au rezolvat și chiar dacă acum evoluez la Tauț, știu că pot mai mult iar din vară sper să pot demonstra asta”, spune Răzvan.

  Copil, peste Ozil sau Theo Walcott!

  În noiembrie 2007, publicaţia britanică World Soccer l-a nominalizat într-un top al celor mai buni 50 de tineri jucători ai lumii. Românul a ocupat locul 16, suflîndu-le în ceafă lui Benzema şi Di Maria, dar înaintea unor fotbalişti precum Mesut Ozil, Carlos Vela şi Theo Walcott, ultimul fiind abia pe poziţia 48!  Era comparat, pe atunci, cu fotbaliști precum Aguero, Pato, Mata și chiar Gareth Bale! „Știu că au fost perioade din viața mea de fotbalist pe care le-am tratat greșit. Asta este acum… Nu mai pot întoarce timpul înapoi. Mă gândesc doar înainte, mă bucur că sunt într-un colectiv bun, care vrea performanță, și chiar dacă acum evoluez pe terenuri precum cel din Tauț, Sâmpetru German sau altele de prin județ, știu că nu mi-am spus ultimul cuvânt și voi reveni în ligile superioare”, spune Dumitru Copil, care în 2007 avea un blog personal pe GSP și era denumit „noul Hagi”.

   

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.