sâmbãtã, 20 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Premiile Festivalului Underground, la finalul ediției a XIV-a | Video

  de Tomck@t | 12 iunie 2024, 12:09 PM | Cultură | Topic special

  0

  Trofeele Festivalului, realizate de sculptorul arădean Matei Bocancios

  Pentru prima oară după 13 ediții (și 12 ani de pauză), Festivalul Underground, organizat de HUB cultural mARTA, acordă și premii celor mai bune producții teatrale și unui film din selecția oficială a ediției a XIV-a.

  Membrii juriului au fost prezentatoarea TV / actrița Gianina Corondan, compozitorul / omul de radio Gabriel Basarabescu (realizatorul emisiunii „Serviciul de noapte” la Radio România Actualități) și trei jurnaliști arădeni, Tomck@t, din partea Special AradLajos Notaros (tot de la Special Arad, dar reprezentând în juriu revista ARCA) și Eugen Rogojan, reprezentantul aradon.ro.

  juriu Festivalul Underground - Gianina Corondan - Gabriel Basarabescu - Lajos Notaros - Tomckat - Eugen Rogojan

  Premiile Festivalului Underground – ediția a XIV-a:

  Din 37 de spectacole de teatru, după o jurizare deloc ușoară, au fost stabilite următoarele șase premii: Trofeul Festivalului (Marele premiu), Premiul mARTA (premiu de popularitate), Premiul Underground (pentru spectacolul care reformulează paradigmele teatrului convențional), Premiul pentru Film (în ultima zi a festivalului au fost proiectate, la Cinema Arta, cinci scurtmetraje independente), Premiul Presei Arădene (evident, o categorie în care au votat doar jurnaliștii arădeni din juriu) și Premiul Special al Juriului (pentru marii actori Maia Morgenstern și Marcel Iureș, criteriul, în cazul ediției curente, fiind faptul că spectacolele lor nu s-au încadrat neapărat în ceea ce ar însemna Underground, dar, în orice caz, prin prezența și performanțele lor, au înnobilat festivalul). În plus, sunt acordate trei Mențiuni Speciale, pentru acele spectacole care au fost foarte aproape de a câștiga în celelalte categorii de premii.

  Premiile au fost anunțate oficial astăzi, 12 iunie, de către managerul HUB cultural mARTA, Ovidiu Balint, într-o conferință de presă despre rezultatele festivalului din acest an și despre detaliile pregătirii ediției a XV-a, de anul viitor. Vezi video, mai jos.

  Trofeul Festivalului: 497 (Aradi Kamaraszínház, Trupa de dans Tabán Békéscsaba)

  497 Aradi kamaraszinhaz - TROFEUL FESTIVALULUI UNDERGROUND
  Foto: Aradi Kamaraszínház, Majnik Fotó

  Un spectacol de dans și mișcare despre aventura dramatică a celor 4 tineri buzoieni de la începutul secolului trecut de a înconjura globul pământesc pe jos, participând la un concurs inițiat în Franța și premiat cu 100 000 de franci. Muzica originală, inspirată din folclorul românesc, scenariul și dansul expresiv al celor patru dansatori dau spectacolului o forță deosebită, demonstrând puterea și legitimitatea modurilor dramatice alternative de exprimare artistică.

  Premiul mARTA: Toby Belch is Unwell (The Fetch Theatre, Marea Britanie)

  Toby Belch is Unwell - Sidney Kean - The Fletch Theatre - Premiul mARTA - Festivalul Underground

  Un one man show susținut cu o dedicație deosebită de actorul Sidney Kean și care a reușit să ofere spectatorilor ceva din misterul și vraja teatrului de limbă engleză. Recurgând la motive clasice, înainte de toate shakespeariene, performanța lui Sidney Kean a impresionat și a fost apreciată fără rezerve de cei prezenți.

  Premiul Underground: Întâmplări stranii în (Pipera) Arad (Teatrul Apropo, București)

  Întâmplări stranii în Arad - Teatrul Apropo - Premiul Underground - Festivalul Underground

  Performanța celor de la Teatrul Apropo insistă pe modul alternativ de a face spectacol și teatru. Fiecare spectator devine implicat, mai precis cel care se hotârește să urce în tramvaiul care îl duce va undeva, acolo unde se va întâlni cu niște personaje misterioase care îl dau efectiv din mână-n mână, devenind actor pe nesimțite, realizând, fără să își dea seama imediat, o poveste proprie, individuală și inconfundabilă.

  Premiul pentru Film: Maria Tănase (2022) – Regie: Maria Drăgoi

  Maria Tănase 2022 - Regie Maria Drăgoi - Premiul pentru Film - Festivalul Underground
  Foto: festivalulserbanionescu.ro

  Distribuție: Mădălina Anea, Cezar Grumazescu, Andi Vasluianu, Nicodim Ungureanu, Theodora Sandu, Gabriel Costin, Constantin Florescu, Alana Petrescu, Mihnea Niculescu.

  Scurtmetrajul lansat în 2022, realizat de tânăra regizoare Maria Drăgoi (n. 1999, masterandă la Arta Regiei de Film și la Scriere Dramatică la UNATC București), tratează o scurtă perioadă din viața Mariei Tănase, mai precis relația amoroasă cu jurnalistul-spion francez Maurice Negre și arestarea lui la sfârşitul anilor ’30. „Maria Tănase” pendulează între genuri cinematografice precum dramă, romantic, musical și thriller cu o iscusință și inspirație hollywoodiană, creând o poveste oarecum abruptă și impresia că este o secvență dintr-un lungmetraj. Un film de epocă din perspectiva Gen Z, romanțat și puțin „glossy”, dar care excelează prin atenția deosebită la detaliile tehnice: scenografie, recuzită, lumini, cromatică, încadrări și sunet.

  Premiul Presei Arădene: Voyager (HUB mARTA, Aradi Kamaraszínház)

  înger - The Voyager - Alexandra Tapasztó - foto Gombos Wilhelm Doru_3600
  Foto: Gombos Wilhelm Doru

  Din nou un one man show, susținut de data aceasta de actrița Alexandra Tapasztó, o localnică recentă, sosită direct din Moldova, având ca susținere textul și regia oferite de Theo Herghelegiu. Straniu și firesc în același timp, Voyager demonstrează posibilitățile nelimitate ale teatrului chiar și în cele mai ascunse părți ale lumii…și ale omului.

  Premiul Special al Juriului (pentru prezența și performanțele prin care au înnobilat festivalul): Maia Morgenstern și Marcel Iureș

  Premiul Special al Juriului - Festivalul Underground - Maia Morgenstern și Marcel Iureș
  Foto: culturaconstanta.ro / Teatrul ACT

  Mențiuni Speciale ale Juriului: Miorița (Teatrul Auăleu), Madera (Circo de Eia) și Silent Cehov (Asociația Artes)

  Mențiuni Speciale ale Juriului - Festivalul Underground - Miorița - Teatrul Auăleu - Madera - Circo de Eia - Silent Cehov - Asociația Artes

  Trofeele Festivalului au fost realizate de sculptorul arădean Matei Bocancios.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.