duminicã, 23 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Tâmpiții care adună gunoaie, față cu deșteptul comun

  de Eugenia Crainic | 23 aprilie 2021, 1:07 PM | Blogul Special Arad | Recomandările editorilor

  2

  (foto: cluju.ro)

  Deși am participat de nenumărate ori, de-a lungul anilor, la acțiuni de strângere a gunoaielor, ba de pe malul Mureșului, ba de prin diverse alte locuri turistice din județ, am avut și îmi mențin aceeași opinie despre tipul acesta de activitate: ESTE O MIZERIE CARE N-AR TREBUI SĂ EXISTE. Este inadmisibil ca într-o lume pretins civilizată să aduni tone întregi de gunoaie din locuri în care acestea n-ar trebui să existe sub nicio formă. Ce caută gunoaiele în vârful munților, ce caută gunoaiele în păduri, ce caută gunoaiele pe marginea carosabilului, ce caută gunoaiele peste tot? Colcăie lumea sub greutatea gunoaielor, iar oamenii, pe rețelele de socializare sau aiurea, tot ce pot să facă e să se rățoiască la autoritățile de oriunde, cum că acestea nu sunt în stare să curețe o pajiște oarecare sau un mal de râu ori de lac. Nu se adresează deloc gibonilor care își abandonează mizeriile la locul picnicului, ci oțărârea merge spre autorități: unde sunt ele, când e vorba de adunat gunoaie! Vă mărturisesc ă nimic nu mă irită mai tare decât această veșnică beștelire a autorităților în această privință; nu că n-am avea de ce să le beștelim în orice alte situații, dar aici… serios acum! Nu e totuna că te iei de autorități sau de un operator de salubritate oarecare atunci când nu ți se golesc containerele cu gunoi de lângă bloc; ai un contract, ai niște drepturi, plătești pentru ceva; iar dacă tu plătești, e normal să ți se presteze. Când însă ieși din localitate și-ți abandonezi rahaturile pe unde te duci, e altă poveste. Niciun om civilizat nu și-ar umple țara de mizerii. Nu te poți baza, oricât de prost crescut ai fi, că vin eu și alții ca mine să-ți adunăm lăturile de pe unde te duci tu să le vomiți. Dacă ai fost în stare să te duci pe-o coastă de deal să-ți frigi un mic și să bei o bere, tot așa cum ți-ai dus acolo grătarul și sticlele, tot așa să ți le aduci și înapoi de unde-ai plecat, fiindcă îți sufoci, prin nepăsarea, prin „jemonfișismul” tău, Planeta. Pur și simplu, Planeta. Cine te crezi, să consideri că eu sunt mai tâmpită decât tine, deșteptul cu micii și berea, s-o iau pe coclauri și să adun tone de flacoane în urma ta, pungi și alte alea, răspândite de tine, golanul jegos care nu e capabil, după ce s-a distrat și bucurat de iarba verde și de soarele generos, să-și adune rahaturile? Cine te crezi, să consideri că un primar, un viceprimar sau un întreg consiliu local, altă treabă nu au, cu excepția curățirii locurilor în care te-ai găsit tu să-ți abandonezi mizeriile? Cine te crezi tu, să consideri că ai un contract cu mine și cu alții ca mine, despre care crezi tu că altă treabă n-au în weekenduri, decât să se ocupe de scoaterea la lumină a locurilor pe unde-ai trecut tu, mizerabilul, întunecându-le de nu le mai vede soarele?

  În egală măsură, mi se pare la fel de deplasat ca lumea să aplaude o acțiune de igienizare a extravilanelor unei localități, a malurilor unor râuri sau a perimetrelor unor obiective turistice. De ce-ar aplauda-o? Oare nu mai degrabă ar condamna în cor faptul că există gunoaie pe-acolo pe unde se duc niște tembeli ca mine și ca alții să le adune? Oare nu mai degrabă s-ar trezi simțul civic în toți, începând să-i tragă de mânecă pe descreierații de alături, pe care-i văd că pleacă de la un picnic abandonându-și resturile? Oare nu mai degrabă, dacă tot există atâtea telefoane mobile, le-am folosi fotografiind gibonii care se răstesc la noi atunci când le cerem să-și lase în ordine locul din natură în care s-au distrat și să facem tot ce putem pentru ca aceștia să ajungă să plătească amenzi grase până le intră mințile în cap? CUM să salvezi Planeta, altfel? Cum să faci? Cum să câștigi un aer curat? Considerând că a te baza pe mine și pe încă vreo doi este suficient? În niciun caz. Curățenia trebuie să plece din fiecare. Începând cu nenorocitul care-și deversează scrumierele din mașină în mijlocul intersecției sau își aruncă țigara pe geam în timpul mersului, iar mai la vale, inclusiv recipientul din care a băut cafeaua; începând cu trezirea la realitate a animalului care consideră că flaconul din plastic și punga și tot ce mai duce cu sine la iarbă verde sunt biodegradabile și pot fi lăsate aiurea, peste tot; începând cu fiecare, fără excepție. Numai așa va fi curățenie, numai așa ne vom recăpăta aerul. Aerul curat. Altminteri, orice acțiune de doi bani, în urma căreia niște tâmpiți ca mine și ca alții „hămălesc” ore întregi igienizând un mal de râu, este INUTILĂ. Absolut INUTILĂ și, mai ales, INEFICIENTĂ. Fiindcă, în spatele nostru, pe teritoriul redevenit curat, își întind pătura alți nemernici, care ne văd din depărtare cum cărăm saci grași cu gunoaie în spate, hăhăiesc puțin, gâlgâie cu sete o gură de bere, că „uite la cretinii ăia ce fac, în loc să se distreze!”, apoi o aruncă cât colo. Că doar vin proștii ăia să curețe; în fond, ce altă treabă au!

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Totuși, toate pleaca de la educatie, si nu mă refer la scoala care-ti umple peretii cu diplome inutile, ci la cei așa ziși șapte ani de acasă, pt. ca cei care lasă munți de gunoaie din deltă pana in farful munițiilor, sunt cei cu o pregatre peste medie si un venit care le permite sa umble pe toate cararile patriei lasand in urma munti de gunoaie.
   Alt aspect, daca este un loc in natura amenajat cu o masa, un gratar, etc, de ce lipsește banalul coș de gunoi ? Poate ar fi o soluție.
   Legat de peturi, tergiversarea legii prin care să fie returnate acele peturi, denota dezintetesul real al politicienilor fata de mediu.

   +2 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  1 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.