marþi, 25 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Talibanii nu ezită să deschidă focul împotriva afganilor! Mai multe persoane ucise de Ziua Națională a Afganistanului

  de - | 19 august 2021, 6:10 PM | Internaţional

  0

  Mai multe proteste au loc în câteva oraşe afgane, joi, când este marcată împlinirea a 102 ani de independenţă a Afganistanului. Oamenii au venit cu steagurile naţionale, sfidând talibanii, iar în oraşul estic Asadabad au fost raportate câteva decese, notează news.ro.

  Într-o înregistrare video publicată pe reţelele de socializare, scrie BBC, mai mulţi oameni adunaţi în Kabul scandează „steagul nostru, identitatea noastră”, referindu-se la drapelul naţional negru, roşu şi verde.

  Câţiva oameni au fost ucişi într-un protest similar din Asadabad, a scris agenţia de presă Reuters, citând martori, fie din cauza focurilor de armă trase, fie în busculadele produse de deschiderea focului.

  În urmă cu o zi, mai multe decese au fost raportate în demonstraţii din oraşul estic Jalalabad. Clipurile de pe reţelele de socializare prezentau mai mulţi oameni care înlocuiau steagul taliban cu cel afgan.

  Duminică, talibanii au declarat victorie în faţa armatei afgane care a fost în ultimii 20 de ani sprijinită şi instruită de forţele NATO. După retragerea trupelor aliate, în câteva săptămâni, gruparea islamistă a recucerit întreaga ţară.

  „Sute de oameni au ieşit pe străzi. Prima dată mi-a fost teamă şi nu am vrut să merg, dar când l-am văzut pe unul dintre vecinii mei am luat drapelul pe care îl am acasă. Câteva persoane au fost ucise sau rănite în busculadă şi în timpul tirurilor trase de talibani’‘, a declarat un martor, Mohammed Salim.

  Proteste au fost semnalate joi şi în oraşul Jalalabad, precum şi într-un district din regiunea Paktia, din estul ţării, fără însă a se înregistra violenţe.

  Miercuri, luptătorii talibani s-au ciocnit cu protestatarii din orașul Jalalabad după ce aceștia au îndepărtat steagul Emiratului Islamic din piața principală și l-au înlocuit cu steagul afgan, au declarat pentru CNN trei martori.

  Potrivit martorilor, protestul a fost întâmpinat cu un răspuns violent al talibanilor, care au tras în mulțime și i-au bătut pe unii dintre protestatari. Potrivit Reuters, cel puțin trei persoane au fost ucise.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.