vineri, 21 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Sziget 2024 – artiști, prețuri și informații utile

  Editors (foto: Kuntay Bahtiyar)

  După mai multe valuri de anunțuri care au început încă din iarnă, ediția de anul acesta a festivalului Sziget și-a finalizat, aproape în întregime, lista de artiști – scenele principale sunt complete, mai urmează să fie anunțate nume pentru scenele mai mici și pentru locațiile alternative.

  Headlinerul din 7 august, prima zi a ediției aniversare și nu prea (cronologic sunt 30 de ani de la primul Sziget, dar din cauza anulărilor din timpul pandemiei, numărul edițiilor nu mai corespunde anilor de vechime), este Kylie, care revine la Budapesta după 10 ani. Pe 8 august, numele principale sunt americanca Halsey, și, pentru prima dată după multă vreme, scena muzicală maghiară trimite un superstar, cel puțin în termeni locali: Azariah, care tocmai a terminat un tur de forță de trei concerte cu casa închisă în arena Ferenc Puskás. Pentru cei cu gusturi mai de nișă, va cânta și diafana norvegiancă Aurora (foto), iar pentru cei cu gusturi foarte de nișă, revin nemții de la Meute, autointitulați o fanfară tehno.

  Aurora - Sziget - foto Kuntay Bahtiyar
  (foto: Kuntay Bahtiyar)

  Pe 9 august, ne-am pricopsit cu headlinerul rock dar nu foarte, Liam Gallagher, și tot din Marea Britanie vine și rapperul Stormzy. Cel mai interesant artist este însă probabil italianul Liberato, a cărui identitate este necunoscută, dar despre care se știe cu foarte mare certitudine că este un fan înrăit al echipei Napoli, soarta echipei și a fanilor ei fiind una dintre temele principale ale muzicii sale, interpretate aproape exclusiv în dialect napolitan. Dacă e 10 august, și sâmbătă, atunci pe scena mare îl avem pe olandezul electronic de serviciu, Martin Garrix, și reprezentând un gen muzical similar, o albaneză care spre dezamăgirea multora nu e Dua Lipa, nici măcar Rita Ora, ci doar Bebe Rexha. Tot din categoria „aproape, dar nu chiar” (o tendință pentru anul acesta, se pare) vine fostul membru One Direction care nu e Harry Styles, ci doar Louis Tomlinson. Egală cu sine rămâne MØ (foto), care sperăm că va reveni cu energia primului ei concert de pe insulă, din deja îndepărtatul 2015.

  MO - Sziget - foto Kuntay Bahtiyar
  (foto: Kuntay Bahtiyar)

  Penultima zi a festivalului, deși e luni, pare să fie una dintre cele mai interesante, cu nume intrigante din genuri muzicale diverse: pe scena mare o vom putea vedea pe mereu inventiva Janelle Monae și pe britanicul Sam Smith, mare iubitor de paiete și refrene catchy. Scena indie va fi reprezentată de Editors și Fontaines DC, iar din lumea muzicii electronice vin iconicii Modeselektor și legenda clubbingului german, Sven Väth. În ultima zi, 11 august, îi puteam vedea pe eternul și etern repetitvul Skrillex dar și pe RAYE, proaspătă câștigătoare a unui număr record de șase categorii la Brit Awards.

  Organizatorii promit și noutăți logistice pentru anul acesta, menite să îmbunătățească experiența festivalierilor, mai ales în aproprierea scenei mare, unde în ultimii ani a fost deseori o înghesuială greu de suportat Turnul în care se afla mixerul, și care bloca perspectiva celor din rândurile din spate, va fi înlocuit de două structuri mai mici pe lateral. De asemenea, în mai multe puncte ale insulei vor fi afișate informații în timp real despre gradul de aglomerație al unor zone, însoțite de sugestii de trasee care evită zonele cele mai tranzitate. Se va menține inițiativa de anul trecut de a avea, la fiecare stand, și un meniu la preț redus, cu specificarea că în anul acesta, opțiunea trebuie neapărat să fie un fel de mâncare complet, și nu doar o porție de cartofi prăjiți, trucul folosit de multe locații la ediția anterioară.

  Festivalul Sziget are loc între 8 și 13 august pe insula Óbudai din Budapesta. Bilete și abonamentele sunt disponibile, ca în anii anteriori, în mai multe variante: biletele zilnice costă 85 de euro în varianta clasică, și 175  în varianta VIP. Abonamentele pe trei zile (oricare trei zile consecutive) costă 239 de euro în varianta clasică și 409 în varianta VIP.

  Abonamentele pentru întreg festivalul costă 339 de euro în varianta clasică și 559 în varianta VIP. Pentru szitizenii născuți înainte de 7 august 2002, există de anul acesta varianta de bilet U21, care costă doar 279 de euro. Vârsta minimă de intrare pe Sziget pentru minorii neînsoțiți este de 14 ani, copii sub 11 ani pot intra gratuit în compania unui adult. Abonamentele de 3 sau 6 zile includ camparea „simplă”, pentru camparea în zonele special amenajate și de glamping, trebuie cumpărate bilete adiționale.

  Pe site-ul Sziget se pot rezerva și camere de hotel la partenerii oficiali ai festivalului, cu prețuri între 690 și 1430 de euro pentru săptămâna de festival.  Pentru cei care locuiesc în afara insulei, se recomandă folosirea transportului public, deoarece zonele de parcare din apropierea insulei sunt limitate, iar in timpul zilei, traficul pe una dintre arterele principale de acces spre nordul județului Pest este foarte intens. City Pass-ul Sziget, care costă 45 de euro, include transportul public, inclusiv cel de la aeroport, accesul la vaporașele Sziget, care pleacă la intervale regulate de la stația din piața Jászai Mari, și o intrare gratuită la una dintre băile termale ale orașului, în perioada festivalului.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.