vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Sute de studenți din țară explorează orașul nostru în acest weekend. Aradul este subiectul concursului de arhitectură C.A.S.A. (Foto-Video)

    de Tomck@t, Mihai Todoca | 3 martie 2017, 10:12 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad | Video

    0

    400 de studenți arhitecți, alături de profesori de la toate cele 6 facultăți și universități de arhitectură din țară, sunt prezenți în acest sfârșit de săptămână la Arad, unde astăzi, la Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, s-a lansat cea de-a opta ediție a Concursului Anual al Studenților Arhitecți – C.A.S.A. „Subiectul” concursului este spațiul lăsat liber între două clădiri pe str. Episcopiei (nr. 10), pe care studenții trebuie să-l umple – virtual, desigur – cu o casă de locuință care să se integreze în mediul arhitectural al străzii. 

    Tinerii studenți au venit la Arad din București, Cluj-Napoca, Iași, Oradea, respectiv Timișoara și vor sta doar două zile, timp în care vor vizita centrul orașului printr-un tur ghidat de către Alexandru Nagy, vor vizita Muzeul Digital din Pecica alături de Claudiu Ionescu, iar în ultima zi, duminică, cei care vor mai avea timp (unii fiind nevoiți să plece înapoi în Iași sau București mai devreme, din cauza distanței mari) vor mai vizita și Cetatea Aradului. Totuși, cea mai importantă locație pentru ei rămâne spațiul gol de pe Episcopiei, doarece aici trebuie să-și imagineze o clădire ca să fie primiți în concurs. Și-au anunțat participarea și câțiva studenți de la Universitatea de Tehnică a Moldovei din Chișinău, doar că ei n-au mai ajuns astăzi la Arad.

    Cum de s-a ales Aradul,

    având în vedere că nu avem o facultate de arhitectură?

    Tocmai pentru că este un oraș „neutru”, ne-au spus organizatorii, de data aceasta fiind mai accesibil pentru studenții din Timișoara, după ce anul trecut locația de studiu a fost în Sighișoara, aproape de Cluj-Napoca, iar anul următor se va alege un oraș în apropiere de Iași.

    Concursul este „conceput și organizat de către studenți pentru studenți”, a precizat Hunor Bako, președintele Asociației studenților arhitecți din Cluj-Napoca (A.St.A. Cluj), una dintre organizațiile non-guvernamentale studențești care organizează și coordonează acest eveniment, alături de Asociația de la 4 (Asociația studenților arhitecți din Timișoara) și A.S.A.I. (Asociația studenților arhitecți din Iași). Cei care pot participa la acest concurs sunt studenții din anul II de facultate, tema fiind similară cu proiectul de studiu al acestui semestru, după cum ne-a dezvăluit Isabela Mădeanu, studentă la București.

    „În cazul de față se cere un proiect cu șapte locuințe pentru șapte familii, mixând cumva locuirea în casă și locuirea în bloc, la care se mai adaugă spațiul cu caracter public, accesul la sit nefiind doar al locatarilor, ci trebuie să fie ceva interesant și pentru cetățeni”, ne-a spus arădeanul Răzvan Nemțău, organizatorul concursului de anul acesta, membru A.St.A. Cluj.

    „Pentru mine este al cincilea an pe care-l prind, dar în fiecare an, concursul este organizat de către studenții dintr-un an terminal, adică pe viitor va rămâne moștenire pentru cei care acum sunt în primul sau în al doilea an. Concursul a început în București și s-a mai organizat până acum în orașe precum Brașov, Sibiu, Târgu-Mureș, Baia Mare, Cluj-Napoca sau Sighișoara”, ne-a spus Hunor Bako, președintele A.St.A. Cluj.

    Ce părere au studenții din alte orașe despre Arad?

    Toți tinerii cu care am intrat în vorbă ne-au spus că au vizitat orașul nostru pentru prima oară și, chiar dacă n-au apucat să vadă deocamdată altceva decât, fugitiv, centrul, au fost plăcut impresionați de Arad. Cu toate acestea, au identificat destul de rapid minusurile orașului din punct de vedere arhitectural.

    George Vaida, student în Cluj-Napoca: „Eu am făcut doar drumul de la gară până aici (n. red. – Teatrul Clasic „Ioan Slavici”), cu tramvaiul, și îmi place că este mult spațiu verde în mijlocul străzii, dar nu prea se dau șanse pietonilor să treacă pe acolo. Dar îmi place că e pusă în evidență natura”. L-am întrebat ce ar schimba în orașul acesta, cum i se pare că sunt conservate clădirile istorice: „Nu mi se pare că sunt. Chiar și Hotel Ardealul, care mi se pare că e o clădire frumoasă, coloanele sunt frumos lucrate, dar sunt trântite niște cazinouri la parter și un amanet și o farmacie… Sunt stricate multe fațade cu mici afaceri care n-au ținut cont de arhitectură. Pur și simplu și-au trântit spațiul acolo”. 

    Isabela Mădeanu, studentă la București: „Este interesant, sunt foarte multe case vechi care-și păstrează într-un fel stilul și este un oraș destul de liniștit”. Comparativ cu capitala? Iată un răspuns „spulberător”: „Poate un pic mai rural”.

    Au fost, în schimb, și păreri pozitive despre Arad. De exemplu, cea a unui tânăr din Iași.

    Daniel Movilă, student la Facultatea de Arhitectură „G. M. Cantacuzino”: „Mi se pare un perimetru mult mai mare de clădiri istorice față de Iași. Ori au fost conservate mai bine, ori din start a fost fondul construit mai mare, ăsta vechi – și de calitate, totuși -, dar văd că sunt clădiri frumoase. Poate trebuie un pic restaurate, dar potențial este”.

    Concursul național a început oficial astăzi, 3 martie, iar studenții trebuie să elaboreze un proiect de locuință pentru spațiul de pe Episcopiei din Arad până în data de 14 martie.

    Organizatorii nu au divulgat deocamdată în ce vor consta premiile, însă se știe deja care va fi premiul special. Evenimentul este susținut de compania producătoare a software-ului GRAPHISOFT ArchiCAD, care va premia cel mai bun proiect realizat în acest program. Compania oferă două iPad-uri pentru cei doi membri ai unei echipe finaliste.

    Concursul Anual al Studenților Arhitecți va avea parte de un juriu internațional.

    17016830_1339040476153830_5930388448594727488_o

    Programul studenților în Arad

    Vineri, 3 martie:
    14:00 – Prezentarea temei, a oraşului Arad, a asociaţiilor organizatoare şi a facultăţiilor participante – Teatrul Clasic „Ioan Slavici”
    16:00 – Vizitarea sitului – Episcopiei nr. 10
    22:00 – Party C.A.S.A. – Club 4U (în incinta Ştrandului Neptun), alături de DJ Darkmatter. Preţul intrării: 5 lei.

    Sâmbătă, 4 martie:
    11:00 – Tur ghidat al Aradului de către Alexandru Nagy
    15:15 – Prezentarea Muzeului Digital din Pecica, alături de Claudiu Ionescu
    21:00 – Party de socializare în Club Nerv, ca tinerii arhitecți din țară să se cunoască înainte de a concura

    Duminică, 5 martie:
    11:00 – Vizitarea Cetăţii Aradului

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    8 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.