marþi, 26 septembrie, 2023

Special Arad Logo

  Sute de oameni au luat aghiasmă, de Bobotează, la Catedrala de la Podgoria

  de Special Arad | 6 ianuarie 2016, 1:26 PM | Știri Arad

  2

  Un număr impresionant de creștini ortodocsi din Arad s-au adunat astăzi la Catedrala „Sfânta Treime” de la Podgoria pentru a lua apa sfințită, aghiasma cea mare, cu ocazia marii sărbători a Botezului Domnului, numită și Bobotează.

  Cu mic cu mare, sute de arădeni au stat la rând, pentru a lua apă sfințită din butoaiele de plastic, montate în fața Catedralei de la Podgoria. Unii au umplut câte o sticlă, alții au umplut mai multe pentru a duce și la neamuri sau vecini, aghiasma fiind considerată vindecătoare și aducătoare de noroc.

  Această sărbătoare reprezintă botezul în apa Iordanului a Mântuitorului Iisus Hristos de către Sfantul Ioan Botezatorul (a cărei comemorare se ține mâine, în 7 ianuarie).

  Obiceiuri de Bobotează

  În ziua de Bobotează are loc sfințirea apei, în timpul slujbei de Iordan. Pregătirea acestui moment se face, și astăzi, cu multă atenție, în fiecare comunitate. Locul de desfasurare a slujbei se alege împreună cu preotul satului, de obicei într-un spațiu mai larg, unde să fie cel puțin o fântână, în imediata vecinătate a unei ape curgătoare, în gospodăria unui om sau în curtea bisericii. Pentru acest moment se aduce apa, care se pune în vase mari de lemn și, tot acum, se taie, la râu, o cruce mare de gheață. În jurul acestei cruci sau în jurul crucii care se află în mod normal în curtea bisericii, se desfășoară întreg ceremonialul religios, la care participă toata suflarea comunității.

  După slujba de sfințire a apei, transformată în agheasmă, fiecare sătean își ia apa sfințită în vasele de lemn sau de sticlă cu care a venit de acasă. Pe drumul de întoarcere ei strigă „Chiraleisa”- pentru belșugul holdelor viitoare, pentru purificarea aerului și pentru creșterea cât mai mare a cânepii – și toarnă câte puțină agheasmă în toate fântânile întâlnite în cale. Odată ajunși acasă, oamenii sfințesc cu agheasmă șura, grajdul, animalele din grajd, pomii din livadă, casa și interiorul casei.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  0 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.