miercuri, 24 iulie, 2024

Special Arad Logo

  E oficial: două noi zile libere pentru români, Boboteaza și Sfântul Ioan Botezătorul

  de Adriana Barbu | 7 martie 2023, 6:23 PM | Naţional

  0

  S-a publicat în Monitorul Oficial, așa că de la anul vom avea încă două zile libere. Mai exact, începând din 2024, 6 și 7 ianuarie, adică Boboteaza și Sfântul Ioan Botezătorul, vor fi zile libere legale.

  Acestea au fost declarate zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, conform Legii nr. 53/2024 pentru completarea alin (1) al art. 139 din Codul Muncii, lege care a fost publicată în Monitorul Oficial din 6.03.2023.

  În acest an, în România sunt reglementate 15 sărbători legale, iar începând de la anul vor fi 17 sărbători legale.

  Cele două noi zile libere au fost acordate pe motive religioase, inițiatorii legii argumentând cu faptul că, în România, potrivit datelor oficiale furnizate de recensământul din anul 2011, 16.307.004 de cetățeni sunt creștini ortodocși, ceea ce reprezintă 86,45% din populația țării, iar cele două zile amintite mai sus sunt importante pentru comunitatea ortodoxă. Mai mult, Boboteaza, care cade anual pe 6 ianuarie, este sărbătorită atât de ortodocşi, cât și de către credincioșii romano-catolici, greco-catolici și penticostali.

  Mai mult, pentru creștinii ortodocși care utilizează calendarul de stil vechi, ziua de 7 ianuarie este foarte importantă pentru că, la această dată, este prăznuită Nașterea Domnului. Din acest motiv, mai multe țări din Europa, precum Belarus, Grecia, Georgia, Moldova, Rusia, Ucraina, Cipru au reglementat data de 7 ianuarie ca sărbătoare legală în care nu se lucrează.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.