duminicã, 14 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Suspendarea ratelor pentru fermierii afectați de secetă a fost aprobată de guvern

  de - | 26 ianuarie 2024, 11:24 AM | Naţional

  0

  Noi măsuri de sprijin cu caracter temporar (suspendarea de rate) destinate producătorilor agricoli în scopul gestionării efectelor fenomenului de secetă pedologică din anul 2023 au fost adoptate joi în şedinţa de Guvern, a anunţat vineri Ministerul Agriculturii.

  Astfel, a fost adoptată Ordonanţa de urgenţă pentru stabilirea unor măsuri de sprijin cu caracter temporar, destinate producătorilor agricoli în scopul gestionării efectelor fenomenului de secetă pedologică din anul 2023 şi ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

  Iată detalii despre decizia adoptată pentru ajutorarea fermierilor

  „Actul normativ stabileşte măsuri de sprijin cu caracter temporar, pentru o perioadă de până la 31 decembrie 2024, destinate producătorilor agricoli şi celor din industria alimentară, în scopul gestionării efectelor fenomenului de secetă pedologică din anul 2023 şi ale agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, concretizate prin dreptul acestor debitori de a solicita creditorilor de tipul instituţii de credit sau instituţii financiare nebancare suspendarea obligaţiei de plată a creanţelor restante acumulate, precum şi a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane rezultate din contractele de credit, respectiv leasing, care au fost obţinute pentru activităţi din agricultură şi industrie alimentară”, se menţionează în comunicat.

  Reprezentanţii ministerului precizează că de aceste măsuri beneficiază debitorii ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de situaţia gravă generată de manifestarea fenomenului de secetă pedologică din anul 2023, precum şi de efectele resimţite în sectorul agricol, ca urmare a războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei în luna februarie a anului 2022.

  Astfel, în categoria beneficiarilor se regăsesc: producători agricoli persoane fizice, producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, persoane juridice, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de organizare, întreprinderi mici şi mijlocii, societăţile agricole grupurile şi organizaţiile de producători, cooperativele agricole, organismele/organizaţiile de testare a soiurilor, de cercetare, respectiv universităţile, institutele şi staţiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de finanţare.

  Totodată, beneficiarii acestei Ordonanţe de Urgenţă sunt producătorii agricoli care au încheiat contracte de credit, respectiv leasing cu instituţii de credit sau instituţii financiare nebancare şi pentru care creditorul nu a declarat scadenţa anticipată, anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

  Conform sursei citate, „prezenta OUG nu are impact asupra bugetului Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale”, notează stiripesurse

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.