sâmbãtã, 24 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Supărați că primarului Bibarț i „se suflă-n corn” de către manager, angajații Filarmonicii fac precizări publice

  de Tomck@t | 17 februarie 2022, 12:37 PM | Administraţie | Știri Arad | Topic special

  1

  (foto: Artiștii Filarmonicii Arad / Facebook)

  E „furtună” la Filarmonica Arad… și nu este prima oară. Artiștii Orchestrei sunt acuzați – din nou – că fac scandal, săturați însă că sunt puși ca țapi ispășitori, aceștia ripostează.

  Concertul simfonic al Filarmonicii Arad de azi, 17 februarie, cu soliștii-dirijori invitați Carol Vitéz și Gabriel Voicu s-a blocat în timpul repetițiilor și, în cele din urmă, s-a și anulat. S-a întâmplat tocmai marți, când e Bibarț (în emisiunea „La Strada TV”, cel puțin), drept pentru care primarul a anunțat în emisiunea redată și pe postul JoyFM că „doi sau trei din domnii de la Filarmonică care suflă în corn nu mai vor să stea că s-au supărat pe dirijor că nu știu ce”. Varianta care a ajuns la urechea primarului este însă a managerului Doru Orban, din care artiștii Filarmonicii ies prost. Ca să clarifice situația, aceștia au ieșit în public cu un comunicat de presă, spunând că problema din timpul acelor repetiții a fost cu totul alta.

  „Conducerea Filarmonicii Arad dezinformează în mod repetat autoritătile locale despre situația Filarmonicii si despre problemele reale ale acesteia.(…) Ținem să îi amintim domnului primar Călin Bibarț că de mai mulți ani, orchestra și corul sunt incomplete. În cadrul partidei de corn sunt angajați doi instrumentiști. Repertoriul programat de către conducerea instituției prevedea patru instrumentiști la partida de corn. Șeful de la partida corn a depus o cerere conducerii instituției pentru completarea partidei cu doi colaboratori externi, celor doi angajați fiindu-le imposibilă interpretarea la patru instrumente.

  Discuțiile dintre corniști și soliști/dirijori s-au rezumat la lipsa celorlalți doi instrumentiști de la partida corn. Nu s-a pus problema nici o clipă ca cineva din orchestră să nu participe la concertul de joi”, afirmă colectivul Orchestrei Simfonice într-un comunicat de presă emis de Sindicatul Artiştilor Interpreţi din Filarmonica Arad.

  De asemenea, Sergiu Bacoș, liderul Sindicatului Filarmonicii a declarat pentru Special Arad că în nenumărate rânduri, conducerea Filarmonicii a făcut presiuni asupra conducerii Sindicatului, în încercarea de a-i intimida. Un exemplu ar fi din octombrie 2021, când Artiștii Filarmonicii Arad au fost amenințați cu un proces în instanță dacă mai promovează instituția separat, pe pagina de Facebook a Sindicatului.

  Comunicatul integral al Sindicatului Artiştilor Interpreţi din Filarmonica Arad:

  Varianta lui Bibarț / lui Orban

  „Știți ce discuție aveam acum două ore? Că doi sau trei din domnii de la Filarmonică care suflă în corn nu mai vor să stea că s-au supărat pe dirijor că nu știu ce le-a spus și ei nu mai vin joi la concert și găsește pe alții care să sufle în corn. Am dat un exemplu ca să vedeți, că m-ați mai auzit vorbind în diferite poziții… îmi cer scuze, fără să intru în detalii, e la fel cum ar veni un funcționar sau un angajat într-o zi la fabrică să spună că lui nu-i convine nu știu ce și poimâine, când știe că au determinat o lucrare, el nu mai participă la… și dacă-l întrebi de prezență, de alea, alea, zice că ai ceva cu omu’”, a spus Călin Bibarț în emisiunea La Strada TV (vezi înregistrarea publicată de Artiștii Filarmonicii Arad pe Facebook, aici).

  Vestea bună e că melomanii arădeni nu rămân fără concert

  Până la urmă, problema instrumentiștilor la corn s-a rezolvat temporar. Doar că nu în urma solicitării scrise, datată 9 februarie (vezi comunicatul de mai sus), ci ieri, după ce concertul inițial a fost anulat. Pentru suplimentarea partidei de corn – așa cum s-a întâmplat de cele mai multe ori, în ultimul timp, în lipsă de personal artistic la Filarmonica Arad – au fost chemați colaboratori din Timișoara. Astfel, concertul de astăzi va avea loc, totuși, dar cu un program înlocuit complet, cu un Medalion Franz Schubert în loc de simfonii de Beethoven și Dvořák.

  Și cei doi dirijori invitați au fost înlocuiți, inițial cu dirijorul orchestrei Filarmonicii Arad, Cristian Neagu, însă acesta are Covid. Pe ultima sută de metri, la concert va veni așadar brașoveanul Eduard Dąbrowski, un dirijor tânăr extrem de bine privit în lumea muzicală autohtonă. Dąbrowski este dirijor, pianist, dar și compozitor, semnând coloana sonoră a filmului documentar „SW!M” regizat de Sabin Dorohoi și a documentarului TVR 1, „Banatul Montan – Drumul Fierului”, regizat tot de Sabin Dorohoi.

  273783203 2287704104704538 978677999047211028 n

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  5 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.