joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    „Suntem deschiși pentru orice colaborare, cu oricine în afara PSD!” – interviu cu Iustin Cionca, candidat PNL la președinția Consiliului Județean (P)

    de Special Arad | 18 septembrie 2020, 8:22 AM | Politikos | Topic special

    0

    – Spre deosebire de Domnul Bibart, nu ați avut probleme în asigurarea candidaturii dumneavoastră la președinția CJ din partea PNL. Asta înseamnă că liderul PNL de la Arad este mulțumit de activitatea și realizările DVS?

    – Eu cred că majoritatea arădenilor sunt mulțumiți, nu doar liderul PNL Arad, Gheorghe Falcă. Am muncit foarte mult în ultimii patru ani, am depus proiecte de peste 250 de milioane de euro, lucrăm la 444 km de drumuri, am modernizat aproape fiecare secție din Spitalul Județean. Am avut curajul să începem investiții foarte mari, unele fără precedent în județul Arad. În aceste condiții, eu cred că este firesc că există această încredere.

    – Dintre cei trei prieteni cu care tânărul politician Gheorghe Falcă și-a început cariera la Arad – Nicolae Ioțcu, Constantin Igaș, Iustin Cionca  – ați rămas doar dumneavoastră. Cum vă explicați această evoluție? În ce relații sunteți cu cei doi pomeniți?

    – Nu sunt într-o relație proastă cu nimeni. Am încercat, de-a lungul anilor, să mă educ, să mă configurez astfel încât să pun pe prim-plan cele bune. Am fost și am rămas un om de echipă. Am înțeles că realizările mele nu mi se datorează exclusiv, ci și oamenilor din jur, colectivului cu care muncesc. Și am înțeles că pot și greși, iar faptul că ocup o funcție nu m-a schimbat, ușa mea este tot deschisă, răspund tuturor la telefon, chiar dacă echipa mea îmi reproșează uneori asta. Cred că atunci când ai această revelație a limitelor tale, a interdependenței, când înțelegi că ești doar o piesă în mozaic și că ai oameni care sunt în responsabilitatea ta, ajungi să te raportezi diferit la oameni și la situații, cu mai puțin orgoliu și cu mai mult respect. Vreau să vă mai reamintesc un lucru: eu sunt verișor cu Costel Igaș, suntem din aceeași familie, iar la noi în familie nu există relații tensionate.

    – Domnul Bolojan de la Oradea, un primar de succes, schimbă postul de primar cu cel de președinte de consiliu județean la aceste alegeri. Aveți idee de ce?

    – Sper că este inspirat și de ceea ce s-a realizat la Consiliul Județean Arad în ultimii patru ani, pentru că noi, la Arad, chiar am avut proiecte de nivel regional, iar în domeniul drumurilor județene am demarat cel mai ambițios program la nivel național. Îmi spunea, zilele trecute, cât este de surprins că la Arad Consiliul Județean face investiții și pentru municipiu, nu doar pentru localitățile din județ, ceea ce în Bihor nu s-a întâmplat. Domnul Bolojan a fost un primar bun și probabil că își dorește să facă acest pas pentru că vrea să își aducă contribuția și la nivelul dezvoltării județului. Îmi doresc să colaborez cu el și în calitate de președinte de Consiliu Județean, în proiecte ca șoseaua expres Arad-Oradea, proiecte transfrontaliere, turism și cultură.

    – Care sunt realizările cu care vă mândriți din mandatul trecut? Dar nerealizările pe care doriți să le eliminați în viitor?

    – În primul rând sunt mândru de fondurile europene atrase! Bugetul Consiliului Județean este de 90 de milioane de euro, din care 49% sunt investiții, bani din proiecte. Asta înseamnă că noi chiar creăm mecanisme de dezvoltare pentru mediul de afaceri. Am avut două mari direcții de acțiune: sănătatea publică și drumurile județene. După patru ani de muncă, avem în lucru la nivelul județului Arad 444 km de drumuri județene, după ce la începutul mandatului, în 2016, ne-am propus să modernizăm 300 de km. Lucrăm pe 48 de drumuri județene, dintre care 22 modernizate sau reabilitate, iar 26 covoare asfaltice. Numărul este însă în schimbare, pentru că aproape săptămânal deschidem câte un șantier nou.

    Sunt cele mai mari lucrări de modernizare din istoria Aradului, pe drumuri județene, iar recunoașterea a venit în decembrie 2019, când am fost distinși pentru acest proiect la Gala Administrației Naționale, la Cluj.

    În privința sistemului de sănătate publică, gestionăm proiecte și investiții de 97 de milioane de euro! Sunt cele mai mari în ultimii 40 de ani, pentru Spitalul Județean din Arad și sistemul arădean de sănătate publică! Din această sumă, se construiesc cinci spitale noi (Oncologie, Psihiatrie, Infecțioase Adulți, Matern-Pediatrie, Psihiatrie Arad) și se extind secții importante (Cardiologie, Unitatea de Primiri Urgențe, Ambulatorul)! La acestea se adaugă alte 7 milioane de euro, alocate de Guvernul României pentru decontarea cheltuielilor realizate la Arad în perioada pandemiei Covid-19.

    Consiliul Județean Arad este consiliul județean cu cele mai consistente lucrări de modernizare a secțiilor de spital, din România! Pacienții Covid-19 sunt tratați în noul spital TBC, inaugurat în anul 2017, iar acum are în lucru, în stadii avansate de realizare, alte două spitale. Așa cum spuneam, cu două săptămâni în urmă, Consiliul Județean a semnat cu premierul României, Ludovic Orban, contractul prin care a recuperat de la Guvern suma de 7 milioane de euro investită în achiziționarea de materiale, echipamente și aparate medicale în perioada pandemiei. Cele 7 milioane de euro vor fi folosite pentru noi investiții în sistemul de sănătate publică.

    La Căpâlnaș se construiește noul spital de Psihiatrie, pentru care Consiliul Județean a câștigat finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Locală. La sfârșitul săptămânii, Guvernul României, constatând progresul lucrărilor, a virat încă 800.000 de lei pentru decontarea facturilor firmei de construcții. Noul spital de Psihiatrie este construit de Consiliul Județean Arad pentru că vechiul spital a fost retrocedat urmașilor foștilor proprietari. Clădirea va avea demisol, parter, etaj, în suprafața totală de 5385 mp. Spitalul va funcționa cu 75 de paturi, pentru pacienţi cu probleme psihiatrice, va avea o curte destinată activităţilor recreative.

    O altă lucrare în curs este la Spitalul de Oncologie, care se construiește pe strada Vicențiu Babeș, din municipiul Arad. Spitalul va avea demisol,  parter și etaj. Aici este vorba despre reamenajarea întregului spațiu, care în prezent este clădire neutilizată. Spitalul de Oncologie va funcționa cu 50 de paturi.

    Consiliul Județean a câștigat proiecte de finanțare pentru un spital Matern-Pediatrie și Spitalul de Psihiatrie din Arad, prin Compania Națională de Investiții. Extinde Unitatea de Primiri Urgențe și Ambulatorul și, tot din fonduri europene, construiește un spital nou de Boli Infecțioase Adulți.

    Până la izbucnirea pandemiei, la Arad, investițiile s-au făcut cu prioritate în nevoile de bază și în domeniile sensibile, care au afectat sănătatea și viața arădenilor. Una dintre cele mai importante investiții a fost, anul trecut, punerea în funcțiune, sub sigla Spitalului Clinic Județean de Urgență, a Laboratorului de Cardiologie Intervențională, unde au avut loc deja peste 800 de intervenții pe inimă. Recent, Consiliul Județean a dotat cu noi aparate medicale acest Laborator, pentru prevenirea amputării membrelor. Laboratorul a fost cuprins în Programul Național prin care intervențiile sunt finanțate de la bugetul de stat.

    – Ca președinte CJ aveți o relație privilegiată cu Spitalul Județean Arad. De fapt sunteți finanțatorul – Județul Arad – cel mai important. Chiar decisiv în alegerea conducerii spitalului. Cum apreciați performanța din ultima vreme a sistemului de sănătate în general și al spitalului județean în mod special?

    – Aici trebuie să facem o disociere. Ca aparatură și, în general, infrastructură medicală, saloane, condiții de internare, lucrurile s-au schimbat foarte mult în bine. Dar există componenta relației umane. Eu am realizat un sondaj pe Facebook la care au răspuns zece mii de arădeni, dintre care peste 60% spun că ar trebui schimbat modul de comportament al unor cadre medicale. Cred că următoarea mare reformă în sănătatea publică arădeană asta va fi: relația cu pacientul! Putem investi oricât, dacă ea lasă de dorit, dacă bolnavul nu simte că este respectat. Pacienții caută și condiții spitalicești bune, dar și empatie. La salariile care există în sistem, la investițiile pe care le-am făcut, cred că suntem cu toții îndreptățiți să avem pretenții mari de la cadrele medicale. Respect pentru cei care au o atitudine corectă, dar vreau să le transmit că schimbarea celorlalți depinde și de ei, de presiunea pe care o simt cei ce încă nu se comportă corespunzător.

    – La nivel de județ se discută mult despre drumuri. Se mai știe că este domeniul unde corupția pătrunde foarte ușor. Aveți ceva să vă reproșați în acest domeniu sau considerați că este o poveste de succes la Arad?

    – Corupția poate pătrunde foarte ușor oriunde găsește corupți, nu doar la drumuri. Nu a fost cazul Consiliului Județean Arad, în ultimii patru ani. Eu chiar consider că ne-am făcut treaba foarte bine, acolo unde a fost cazul am obligat constructorii să refacă din mers porțiunile de drum unde nu au lucrat suficient de bine. Am fost foarte transparenți, am publicat permanent informații despre stadiul lucrărilor. Am avut o echipă de 15 funcționari care a verificat, alături de diriginții de șantier, fiecare lucrare. Am un singur lucru să îmi reproșez: că nu am reușit să îi fac pe parlamentari să înțeleagă că este nevoie de schimbarea Legii Achizițiilor Publice, pentru că în actuala ei formă blochează începerea lucrărilor. Noi am avut un blocaj de peste 1300 de zile la drumul Arad-Șiria-Pâncota și peste 1000 de zile la drumul Pâncota-Târnova-Buteni, pentru că niște funcționari de la București nu au înțeles de ce vrem noi ca firmele câștigătoare să muncească și noaptea și să dovedească că au capacitatea să termine lucrarea la timp.

    – Se vorbește cam de multă vreme de realizarea unei șosele rapide dintre Arad și Oradea. Ce ne puteți spune despre situația acestui proiect având în vedere că în urmă cu zece zile s-a și discutat despre acest subiect, la Oradea.

    – În acest moment discuțiile sunt la nivel de primării. Probabil că după alegeri, când dl. Bolojan va fi președintele Consiliului Județean, vom intra și noi în proiect. Abia atunci vă voi putea spune mai multe. Am discutat cu conducerea CNAIR de la București, proiectul este fezabil, este plauzibil, dar deocamdată nu este în atribuțiile mele.

    – În general când vine vorba de șosele, centuri noi sau modernizarea lor, automat apare problema pământului de pe traseu. E vorba de vânzarea sau expropierea lor. Se spune că multe astfel de investiții din județ stagnează din pricina acestor neînțelegeri privind prețurile și alte asemenea. Ce ne puteți spune despre asta?

    – Nu sunt multe, dar sunt importante, de exemplu ultimul tronson din centura municipiului Arad, lucrare care va fi executată de Consiliul Județean. Într-adevăr, procedura de expropriere este de durată și este una dintre piedicile majore pentru realizarea rapidă a unor proiecte. În ce privește prețurile, aici lucrurile sunt simple. Ele sunt stabilite de experți autorizați de organismele profesionale din care fac parte, și nu de funcționarii Consiliului Județean. Dacă oamenii au nemulțumiri, uneori chiar justificate, nu este din cauza Consiliului Județean, ci a grilei de prețuri care nu permite să primească bani mai mulți decât este prevăzut prin normative.

    – La anul vor fi alegeri interne în PNL. Vizați ceva funcții la nivel de partid?

    – Sunt prim-vicepreședintele partidului și, dacă voi câștiga alegerile locale, îmi voi păstra probabil și poziția în partid. Din câte știu, dl. europarlamentar Gheorghe Falcă va candida pentru un nou mandat de președinte.

    – Cu cine vedeți posibilă o alianță post-electorală, în care nu veți avea majoritate, după alegerile din 27 septembrie: UDMR, USR, PMP sau Pro România (luând în considerare faptul că aceste formațiuni vor intra în CJ).

    – Nu știm deocamdată care sunt formațiunile care vor intra în Consiliul Județean. Noi muncim să avem un rezultat cât mai bun. Partenerul nostru politic tradițional este UDMR, cu care am colaborat foarte bine și la Primăria Municipiului Arad, și la Consiliul Județean, și în localitățile unde UDMR are reprezentanți în administrație. Sigur că suntem deschiși colaborării cu USR, cu PMP, chiar și cu Pro România dacă vor intra în Consiliul Județean. Nu închidem nicio ușă în fața nimănui, doar a PSD. PSD este partidul care a făcut foarte mult rău Aradului, a tăiat 45 de milioane din bugetul județului și asta nu se poate uita, a încercat să blocheze -și uneori chiar a reușit- proiecte importante pentru Arad! În concluzie, suntem deschiși pentru orice colaborare, cu oricine în afara PSD!

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    9 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.