sâmbãtã, 13 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Suite de balet la Filarmonica de Stat Arad

  de Special Arad | 7 ianuarie 2019, 1:18 PM | Cultură

  0

  În domeniul baletului, niciunul dintre compozitori nu l-a influenţat pe Piotr Ilici Ceaikovski mai mult decât Léo Delibes, cel care a redefinit prin partiturile sale, Coppélia și Sylvia,  întreaga literatură de gen. Inspirată de povestirea Der Sandmann a lui  E.T.A. Hoffmann și  prezentată în premieră în 1870,  la „Théatre Imperial de L’Opéra” din Paris, Coppélia a fost cea care  l-a impulsionat pe marele romantic rus să creeze muzică de balet pe temele altor povestiri pentru copii.

  Scrise la o distanță de aproape două decenii, „Lacul lebedelor” (1875) și „Spărgătorul de nuci” (1892), au fost considerate în momentul apariției lor repere coregrafice de influenţă, iar astăzi figurează pe lista marilor favorite ale muzicii clasice.

  Realizate din numerele cele mai reprezentative ale partiturilor de balet, suitele de orchestră pot fi savurate în cel de al doilea concert de abonament al acestui an, în seara de 10 ianuarie 2019, la ora 19.00, în interpretarea orchestrei simfonice dirijată de Dorin Frandeș.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 4 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.