Suedia şi Finlanda sărbătoresc 250 de ani de libertate a presei

Ambasadorul Suediei în România, Anneli Lindahl Kenny, şi ambasadorul Finlandei în România, Päivi Pohjanheimo, abordează în cotidianul „Adevărul“ tema libertăţii presei, esenţială în societăţile democratice.
O democraţie pe deplin funcţională depinde de consimţământul activ al oamenilor, iar ei pot forma o opinie numai atunci când sunt informaţi în mod corespunzător şi pe deplin. Acestea au fost motivaţiile parlamentarului finlandez, Anders Chydenius, atunci când, în anul 1776, a iniţiat în parlamentul Suediei, Actul Libertăţii Presei, prima lege din lume care garantează libertatea presei. La acel moment, Suedia şi Finlanda formau un singur stat, iar anul acesta, pe 2 decembrie, cele două ţări sărbătoresc 250 de ani de la promulgarea acestui drept fundamental.
Actul Libertăţii Presei, unul dintre cele mai liberale la acea vreme, a abolit cenzura, a făcut posibilă dezbaterea politică, inclusiv critica grupurilor conducătoare. Pentru prima dată, a fost decretat ca toate documentele administrative şi judiciare să fie publice, iar cetăţenii să aibă dreptul de a le accesa.
Două secole şi jumătate mai târziu, aceste drepturi fundamentale rămân adânc înrădăcinate în cultura noastră politică. Libertatea presei se află în centrul societăţilor noastre democratice, este piatra de temelie esenţială a bunei guvernări, o condiţie prealabilă pentru o societate justă, funcţională, deschisă, transparentă şi bazată pe încredere.
Jurnalismul de calitate se bazează întotdeauna pe fapte reale şi pe acurateţe. În plus, transparenţa şi libertatea de exprimare sunt, de asemenea, printre cele mai bune mijloace de combatere a corupţiei. Independenţa şi imparţialitatea mass-media joacă un rol esenţial în sporirea transparenţei. Suntem fericiţi să observăm că evoluţiile pozitive în lupta împotriva corupţiei în România sunt recunoscute de către mass-media dincolo de graniţele ţării.
Citește continuarea pe adevarul.ro
Comentariile portalului
"Dumnezeu nu caută binele făcut, ci scopul pentru care a fost făcut." citat din Sfântul Ioan Damaschin - "Men at War" Ernest Miller Hemingway credea că sensul (...)
Foarte frumos review! O încantare... chiar dacă critica e negativă. Mi-ati stimulat interesul de a vedea filmul.
Ce mai vreți si voi pretentiosilor?! Sa aveti curent normal ??? Se îngrijesc “ băieții deștepți “ pentru asta ! Voi sunteti buni pentru plata ! Jigodiilede la “pnl” “”psd” (...)