„Studiu” pentru scindarea CET Hidrocarburi
După ce a fost aprobat un amendament ce prevede separarea activității de transport și producție a energiei termice, acum a fost întocmit un nou document, mai amplu, ce prevede același lucru pentru CET Hidrocarburi. Primăria a publicat pentru studiere un studiu de oportunitate care va fi în curând supus votului consilierilor locali.
Această schimbare vizează CET-ul Hidrocarburi de pe Iuliu Maniu, singura dintre cele două centrale la care Primăria mai are vreo intervenție, cea din afară fiind privatizată, după ce a fost băgată în faliment.
Separarea serviciilor de la Hidrocarburi, de pe Maniu, a fost stabilită printr-un amendament încă din ședința CLM din 19 iunie. Atunci, atât secretarul general al Municipiului Arad cât și șeful Serviciului Energetic din Primărie au subliniat că este o măsură solicitată în ghidul de finanțare pentru proiectele de reabilitare a rețelei magistrale de termoficare din municipiu.
Studiul de oportunitate vine astfel ca o formalitate, un pas înainte spre realizarea acestei separări a serviciilor de la CET Hidrocarburi, urmând ca apoi să se înființeze în 2026 un nou „serviciu public de interes local” pentru serviciul de transport, distribuție și furnizare a energiei termice în sistem centralizat. Anul 2026 coincide și cu termenul limită pentru finalizarea lucrărilor de retehnologizare de la acea centrală, prin care se va construi o unitate performantă de cogenerare, pentru care Primăria a câștigat finanțare europeană prin PNRR.
Iată cele stipulate în referatul de aprobare care însoțește studiul de oportunitate pus acum la transparență decizională de Primăria Arad:
„Având în vedere că axele de finanțare investiționale sunt direcționate în special spre UAT-uri ca furnizori de servicii publice pentru populație și faptul că unele axe de finanțare prevăd ca și condiție de accesare a fondurilor de modernizare/retehnologizare a sistemului de transport și distribuție ca, activitatea de producere a energiei termice să fie separată de activitatea de transport și distribuție condiții ce duc la observația că SC. CET Hidrocarburi Arad SA nu are nici o posibilitate de a atrage finanțare și de a realiza investițiile necesare pentru creșterea performanței sistemului centralizat de termoficare din fonduri europene sau naționale. Entitatea care poate face investiții în SACET, cu sau fără atragerea unor finanțări din fonduri europene sau naționale, este Consiliul Local al Municipiului Arad.
Luând în considerare intenția Municipiului Arad de a furniza în continuare serviciul public de alimentare cu energie termică în condiții de eficiență energetică și financiară, precum și faptul că activitatea operatorului SC. CET HIDROCARBURI SA Arad ar fi nesustenabilă financiar fără susținerea Consiliul Local al Municiului Arad și ca urmare nu poate dispune de finanțări nerambursabile care să permită realizarea unor astfel investițiile necesare pentru creșterea performanței sistemului centralizat de termoficare, considerăm că a fost adecvată întocmirea unui Studiu de oportunitate în vederea stabilirii modalității optime de gestiune a serviciului public de alimentare cu energie termică produsă în mod centralizat. (…)
Prin prisma avantajelor/dezavantajelor opțiunilor analizate în cadrul Studiului de oportunitate mai sus amintit a rezultat că pentru următoarea perioadă este oportună realizarea serviciului public de alimentare cu energie termică prin modalitatea gestiunii directe, astfel: – prin intermediul operatorului aflat sub autoritatea autorității publice, societatea SC CET HIDROCARBURI SA Arad pentru prestarea serviciului de producere a energiei termice în sistem centralizat – respectiv pentru o perioada scurta, până la data de 12.09.2028 (în baza Contractului de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică din Municipiul Arad nr. 73837/12.09.2023 cu durata de 5 ani), contract care urmează a fi modificat. – prin intermediul unui serviciu public de interes local, specializat, cu personalitate juridică, înfiinţat şi organizat în subordinea Consiliului Local pentru prestarea serviciului de transport, distribuție și furnizare a energiei termice în sistem centralizat – începând din data de 01.07.2026”.
Puncte de vedere până în 20 august
Toate acestea însă nu pot fi înfăptuite până nu se respectă pașii legali. Anume să treacă o perioadă de transparență decizională în care cetățenii să poată să-și transmită punctul de vedere către municipalitate. Acest lucru poate fi făcut până în 20 august. Iar după această perioadă, studiul de oportunitate în cauză trebuie supus la vot de consilierii locali, într-o viitoare ședință de Consiliu Local.
Întreaga documentație poate fi studiată aici: Primăria Municipiului ARAD-Proiect de hotărâre nr. 57 din 09.08.2024 (primariaarad.ro)
Propunerile privind aceste documente se pot depune până la data de 20.08.2024 prin formularul online disponibil pe pagina de internet a Primăriei, la acest link, ca mesaj în format electronic pe adresa de e-mail: [email protected] sau prin poştă, pe adresa Primăriei Municipiului Arad, Bulevardul Revoluţiei, nr. 75.
Mai multe detalii pe subiect puteți afla și aici: S-a votat viitorul CET Hidrocarburi. Din 2026, vor fi doi operatori distincți pentru producție și transport · Special Arad
Comentariile portalului
Mulțam de comentariu. Mă onorează!
E de ilustrație, dar seamănă foarte bine cu cea din poveste. Cea originală mai există doar în părți, roțile sunt undeva în pod, cadrul tot (...)
Frumoasă istorioara, bicicleta din poză e chiar cea din poveste? Sau a-ți vrut să exemplificati modelul? Semicursiera și pegasul au fost cele mai fiabile biciclete. Cu dinam care alimenta (...)