marþi, 16 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Update 2„Strânsă cu ușa”, firma timișoreană Rogera explică implicarea în strângerea gunoiului din Arad. Răspunsul Primăriei

  Titlu inițial (ora 12:50): Rogera neagă implicarea în procesul de curățare a orașului. Reprezentanta ne-a închis telefonul în nas

  După ce mai mulți oameni îmbrăcați cu salopete inscripționate „Rogera” au fost zăriți pe străzile orașului, golind coșurile de gunoi, am dorit să aflăm care a fost procedura de desemnare a acestei firme, dat fiind faptul că nu există un contract între municipalitate și Rogera pentru salubrizarea orașului.

  Chiar dacă nu a fost realizată încă o licitație oficială pe SEAP (Sistem electronic de achiziţii publice ), așa cum prevede de obicei legea pentru accesarea banilor din bugetul public, există totuși un paragraf în legea achizițiilor publice (legea 98, articolul 104) care permite negociere fără publicare prealabilă, adică atribuirea directă a unor servicii sau contracte dacă se justifică urgența.

  Pornind de la ideea aceasta, am fost curioși să vedem cu ce sumă a fost plătită firma Rogera pentru serviciul pe care l-a efectuat astăzi, pe străzile Aradului. Pentru a afla acest lucru, am contactat reprezentanții primăriei Arad, dar aceștia nu au reușit încă să ne ofere lămuriri, neavând în acest moment un purtător de cuvânt. Astfel, am decis să contactăm direct firma din Timiș.

  Am avut un răspuns mai mult decât surprinzător

  La capătul celălalt al firului, ne-a răspuns doamna Rodica Anheliuc care nu știa absolut nimic (sau cel puțin asta susținea) despre activitatea angajaților Rogera, astăzi, pe Bulevardul Revoluției din Arad.

  „Puteți să ne spuneți mai exact de cine ați fost contactați și cum s-a realizat plata pentru servicii? Ați făcut un contract?”, am întrebat-o.

  „Dar noi avem contract…”, ne-a răspuns.

  „Dar nu pentru curățarea pubelelor de gunoi din oraș”, am insistat.

  „Eu nu cred că am luat noi gunoiul de pe bulevarduri! Noi nu ne ocupăm cu așa ceva!”, a răspuns Rodica Anheliuc.

  „Tocmai de aceea spunem, angajații Rogera au făcut curățenie pe centru…”

  „Eu nu cred așa ceva! Nu știu! Noi avem altă activitate, nu golim noi gunoaiele. Ce treabă avem noi cu gunoaiele?!”, ne-a întrebat mirată Rodica Anheliuc.

  „Dar au apărut imagini și video în presa locală…”, am continuat.

  „Bine, presa poate să scrie orice… Dar să aducă și dovezi. Nu-i important că scrii, important e să aduci dovezi!”, a răspuns aceasta.

  „Asta vă spunem, că avem dovezi cu imagini și video. Alta era problema, am înțeles că primarul ar fi apelat la firma dumneavoastră să facă curat… Sunt angajații dumneavoastră care fac curat”, am insistat.

  „Nu știu așa ceva…”.

  „Vă interesați și…?”, am încercat să o întrebăm dacă se poate interesa și să revenim cu un telefon, însă înainte de a apuca, ne-a închis telefonul în nas.

  Precizăm că am transmis și un email pe adresa firmei Rogera, prin care am cerut aceleași lămuriri, iar pe măsură ce aceștia ne vor răspunde, vom publica poziția lor.

  Ținem să menționăm că firma Rogera este una dintre firmele care se ocupă de ingrijirea spațiilor verzi din Arad și Timișoara și aparține lui Răzvan Anheliuc – fost lider al tineretului liberal din Timișoara și șef de cabinet al senatorului PNL, Ben-Oni Ardelean.

  UPDATE (ora 13:40)

  În urmă cu câteva minute am primit o nouă declarație din partea firmei Rogera, care schimbă cu 180 de grade cele spuse de Rodica Anheliuc, care susținea tare și răspicat că firma nu are nicio implicare în acțiunea de colectare a gunoiului.

  Am reușit într-un final să contactăm telefonic o altă reprezentantă a firmei, care ne-a spus că ne va resuna ea. După 15 minute (timp în care ne permitem să speculăm că s-a sfătuit cu alți membri ai „staff-ului”) ne-a recunoscut că  reprezentantul de zonă din Arad (care se ocupă cu contractul  Rogera) a trimis oameni să golească coșurile de gunoi din centru.

  „Nu nouă ni s-a făcut o cerere. Responsabilul de zonă care ne recepționează comenzile, domnul Florea, (de la Primăria Arad, n.red.) ne-a rugat să acționăm în felul acesta, în ideea unei bune colaborări, căci am înțeles că e o problemă acolo cu firma de curățenie”, ne-a spus Maria Baciu.

  Reprezentanta Rogera din Timiș ne-a spus că nu este în măsură să ne ofere mai multe detalii privind plata serviciilor, astfel ne-a sugerat să contactăm Primăria Arad.

  Cu greu am reușit să obținem o declarație și din partea municipalității (nu din partea domnului Florea, fiind pe teren). Reprezentanții primăriei susțin că acțiunea de golire a gunoiului ar fi fost efectuată gratuit, pe baza contractului Rogera pentru curățenia de primăvară. Curios că abia astăzi s-a găsit această rezolvare.

  „Suntem în perioada curățeniei de primăvară și operatorii respectivi, pe lângă atribuțiile pe care le au conform contractului, fac această acțiune”, ne-au spus reprezentanții primăriei.

  Dat fiind faptul că golitul tomberoanelor este considerată cumva parte contractuală, acțiunea ar fi fost efectuată fără costuri suplimentare.

  Pentru curățenia de primăvară, potrivit reprezentanților de la Primăria Arad, Rogera este desemnată pentru centrul orașului, pe când Gospodărirea Comunală – spre exemplu – este desemnată în Vlaicu.

  UPDATE 2 (ora 15: 24)

  Comunicat de presă eliberat de Primăria Arad:

  „Deoarece la data de 31 martie 2017 contractul pentru prestarea serviciului de salubrizare stradala expira, Primaria Municipiului Arad a iniţiat, incă de la inceputul acestui an, o procedura de licitaţie deschisă în vederea atribuirii unui nou contract pentru asigurarea curăţeniei stradale. Se estimează că semnarea noului contract va avea loc în a doua jumătate a lunii aprilie 2017, dacă nu vor fi înregistrate contestaţii din partea ofertanţilor.    

  Deoarece procedura de licitatie deschisa nu a fost finalizată,  municipalitatea va asigura curăţenia stradală cu resurse proprii şi cu sprijinul operatorilor care asigură întreţinerea spaţiilor verzi deoarece majoritatea coşurilor sunt amplasate adiacent zonelor verzi. Această activitate corelată cu programul de curăţenie de primăvară nu presupune costuri suplimentare.”

  În paralel cu aceste demersuri şi până la finalizarea licitaţiei deschise, Primaria Municipiului Arad a iniţiat o procedură în regim de urgenţă pentru încheierea unui contract de salubrizare stradală astfel încât să fie asigurat un standard minim de curăţenie a oraşului.

  Dorim să asigurăm toţi cetăţenii că această situaţie se referă doar la curăţenia stradală şi nicidecum la prestarea serviciului de salubrizare menajeră. Colectarea deşeurilor de la locuinţele individuale şi de la asociaţiile de locatari este asigurată în continuare de către SC POLARIS M HOLDING SRL, desfăşurându-se conform graficului cunoscut.

  Citește și Speriat de nervii arădenilor, Falcă apelează la o firmă prietenă din Timișoara pentru a aduna gunoiul din municipiu.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  9 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.