joi, 10 aprilie, 2025

Special Arad Logo

    Știri dintr-o lume mai bună (2)? Un parc de ras de pe fața pământului, câțiva arbori de salvat, unul de tăiat, niște pompieri și 8 pasaje

    de Adriana Barbu | 23 iulie 2024, 9:04 AM | Blogul Special Arad | Eco | Reportaj | Topic special

    8

    *  O lună nebună: zeci de arbori cu zile numărate în centrul Mediașului
    *  O lume mai bună: pompieri privați, plătiți de Primăria Sibiu să ude, noaptea, copacii
    * O lume bolnavă: se „usucă pe picioare” Parcul Micălaca 300
    * O veste dintr-o lume bună: un singur arbore de tăiat în Parcul Europa, din Arad
    *  O lume ireală: Primăria Bucureşti a plătit 50 de milioane de euro pentru zeci de copaci uscaţi
    * O Românie aproape bună: Bolojan nu (prea) iubeşte parcurile, dar construieşte pasaje. Alte 8 pasaje
    * Și un viitor nesigur: depavarea orașelor, un ghid și anul 2024 care vrea să bată toate recordurile

    Ce informații am mai adunat în weekendul ce tocmai a trecut? Câteva știri dintr-o lume nebună, puține dintr-o lume mai bună. Pe caniculă, căruia niciun om nu pare să-i fi făcut față cu bine, cele mai multe dintre știri aveau legătură cu răcoarea, înghețata, umbra copacilor și încălzirea globală. Dar toate aceste coordonate par, totuși, să nu cântărească chiar atât de mult precum esteticul, în unele cazuri, precum neștiința și nepăsarea, în cele mai multe, combinate în alte cazuri cu dragostea pentru conspiraţii.

    parc Medias

    (Parcul din centrul Mediașului are, încă, 112 copaci)

    Zeci de arbori, cu zile numărate, în centrul Mediașului

    Știrea cea mai nebună dintre cele pe care le-am adunat în weekend are legătură cu câteva zeci de copaci seculari pe care Primăria Mediaş are de gând să-i mute din parcul central, adică din ansamblul urban protejat Piaţa Regele Ferdinand I. Scandalul e vechi, de când primăria și-a anunţat intenţia de a reproiecta întreaga piaţă ca aceasta să semene cu Piaţa Mare din Sibiu, sau cu cea din Braşov. Dar pentru ca parcul din Mediaş să semene cu cele de mai sus e nevoie ca zeci de copaci de aici să fie tăiaţi sau relocaţi.

    Din 2023 încoace, copacii au fost număraţi, verificaţi, tomografiați, proiectul schimbat, câţiva arbori salvaţi de la intenţiile de tăiere sau relocare, dar de renunţat la idee nu s-a renunţat, am aflat. Şi cum alegerile au trecut, primarii pot trece fără stres la proiectele pe care şi le-au propus, fie ele contestate sau nu, în condițiile în care, de votat, vor mai fi votaţi peste patru ani.

    112 arbori se află în Piaţa Regele Ferdinand I (86 efectiv în piață și 26 pe strada Nicolae Iorga). 30 dintre aceștia vor fi, dacă proiectul va fi aprobat și pus în aplicare, tăiați sau relocați. Ce-i drept, mai puțini decât câți erau pe lista neagră în proiectul inițial. Dintre aceștia, doar 12 sunt bolnavi („în declin biologic”). Cu ce se vrea a fi înlocuit parcul din centrul Mediașului puteți vedea AICI.

    Pompieri privați, plătiți de Primăria Sibiu să ude, noaptea, copacii

    În timp ce copacii din piața istorică din Mediaș au zilele numărate, la Sibiu, pompierii privați se trezesc noaptea, în aceste zile caniculare, să ude arborii plantați de curând într-un cartier, ca aceștia să nu se usuce. Pompierii udă noaptea, începând cu ora 2.00, conform oradesibiu.ro, arborii plantați în cartierul Trei Stejari, cei recent plantați lângă pista de biciclete de pe malul Cibinului și spațiile verzi de la ștrand. Totul se întâmplă, desigur, în baza unui contract semnat cu Primăria Sibiu.

    Primăria de aici are însă și mașini speciale de relocat arbori, planuri serioase cu spațiile verzi din oraș, un parc imens care pare bine întreținut, ce să asigure umbra pentru mai toți locuitorii săi, pădurile și munții aproape.

    parc Micalaca 300

    (Parcul Micălaca 300, o investiție controversată încă înainte de inaugurare)

    Se „usucă pe picioare” singura investiție serioasă în parcurile din Arad: Parcul Micălaca 300

    La nici 300 de kilometri distanță, la Arad, unul dintre parcurile în care s-a investit peste 10 milioane de lei (pentru că Primăria face greu, iar uneori prost câte o investiție, doar pentru ca mai apoi să o abandoneze), părea că-și duce ultimele zile de viață în acest weekend. Este vorba de Parcul Micălaca 300, realizat pe fonduri europene cu nu mai puțin de 10.2  milioane de lei. Parcul s-a realizat şi prin tăierea a 63 de arbori, un subiect despre care s-a tot vorbit în Arad, pentru că multora le-a fost greu de imaginat că poți propune realizarea unui parc tăind arborii şi punând dale.

    La momentul investiţiei, alţi arbori au fost doar toaletaţi, pentru siguranţa vizitatorilor şi pentru aspect. Dar mulți dintre copaci s-au uscat din cauza intervențiilor greșite în timpul toaletării lor. O spun chiar experții cu care lucrează acum Primăria Arad. Iar iarba e atât de uscată încât poate fi trecută lejer la capitolul istorie.

    Sigurele zone verzi sănătoase sau care măcar par încă în viață sunt cele din imediata vecinătate a Malului Mureșului, acolo unde în proiect era propusă o zonă sălbatică și unde nu se putea interveni datorită legilor.

    În weekend am aflat că, în viitorul apropiat, firma care execută cele mai grele lucrări de toaletare şi punere în siguranţă a arborilor în Arad se va muta cu lucrul aici, pentru a vedea ce se mai poate salva din arborii ciopârțiți în cadrul proiectului de realizarea a parcului. La momentul la care Fish Royal Glass va descinde aici, vă vom putea spune câți arbori vor rămâne în picioare în parcul fără prea mulți arbori și fără umbră din Micălaca 300.

    Fish Royal Glass e firma care a examinat şi arborii din cele două Mediane de pe Bulevardul Revoluției și a decis că 37 de tei sunt periculoși. 33 au mai rămas încă în picioare, soarta lor urmând să fie decisă în curând, după cum ați putut afla de AICI.

    parc copac de pus la pamant

    (Singurul arbore, de pus la pământ în Parcul Europa)

    Un singur abore de tăiat în Parcul Europa din Arad

    Care sunt veștile dintr-o lume mai bună? Un singur arbore a fost redus pentru a fi doborât, alții au fost salvați, alții puşi în siguranţă, între timp, în Parcul Europa, din Arad, acolo unde aceeași firmă amintită mai sus lucrează de câteva săptămâni bune.

    În fapt, de două luni, arboriştii firmei lucrează la îndepărtarea crengilor bolnave şi la punerea în siguranţă a arborilor din Parcul Europa. Încă 15 arbori mai sunt de examinat și îngrijit aici, după care arboriștii se vor muta cu analiza în Parcul Micălaca 300, unde probabil veştile nu vor fi atât de bune ca-n Europa.

    Firma a identificat în parcul de lângă Polivalenta un arbore splendid (cel din fotografie de mai jos), porbabil cel mai mare Celtis Occidentalis din Arad, arbore rar pentru această zonă, a toaletat alți câțiva, a încercat să salveze un cireș  şi a decis să pună la pământ un sigur copac care amenința cu prăbușirea (cel din fotografia de mai sus). A descoperit şi un copac ştrangulat, de către oameni cu probleme (după cum se vede în ultima fotografie din acest capitol), pentru că, nu-i așa, ştirile din lumea noastră sunt şi nebune.

    parc copac frumos

    (Probabil cel mai frumos arbore din Parcul Europa – Celtis Occidentalis)

    parc copac strangulat 2

    (Copac crestat cu cuțitul pe trunchi, de jur-împrejur)

    Primăria Bucureşti: 50 de milioane de euro pentru zeci de copaci uscaţi

    Dar au fost și alte știri, în aceste zile, mult mai proaste decât cele de mai sus, legate de parcuri și arbori. Dintr-un fotoreportaj Hotnews aflăm că Primăria București a plătit zeci de milioane de euro pentru un parc cu arbori vechi de 50 de ani. Suma a fost achitată în totalitate, executivul nu a intrat, încă, în posesia parcului, dar deja zeci de arbori de aici s-au uscat.

    Este vorba de Parcul Verdi, pentru care Primăria București a achitat 50 de milioane de euro, ca să-l răscumpere, dar, după 5 ani de la momentul cumpărării, parcul nu a intrat în posesia autorităților, iar copacii s-au uscat. Un stejar undeva la 12 metri înălţime și cu 6 metri în coroană, asemeni celor uscați în Verdi, costă, spune experții, 25.000 de euro, fără transport, plantare şi mentenanţă în perioada de instalare, care durează și ea minim un an.

    E nevoie, mai apoi, de 20 de ani din momentul în care ai plantat arborii într-un loc ca să poţi afirma că acolo ai parc. Doar de atunci poți începe să calculezi valoarea eco-beneficiilor unui astfel de loc pentru oraş. Diana Culescu a declarat, pentru Hotnews, că valoarea eco-beneficiilor parcului Cişmigiu au fost calculate la 150.000 de euro pe an.

    Întregul reportaj pe Hotnews îl puteţi citi AICI.

    parc Bolojan

    (Unul dintre pasajele cu care se mândreşte preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan. Foto: facebook)

    Bolojan nu (prea) iubeşte parcurile, dar construieşte pasaje. Alte 8 pasaje

    Rămânem tot în zona parcurilor, doar pentru a vă spune că poate cele mai neîngrijite parcuri din oraşele pe care le lăudam sunt parcurile din Oradea, un semn clar că atât Bolojan, cât și urmaşul său la Primăria Oradea, Florin Birta, se pricep mai degrabă la pasaje, drumuri, parcări, pe scurt la asfaltări, decât la spaţii verzi și copaci.

    Parcurile din Oradea par mutate din oraşe mai puţin dezvoltate şi plantate de curând, pentru redresare viitoare, în municipiul cu care au decis să se mândrească mulţi români. Că interesul administraţiei de aici rămâne în domeniul infrastructurii, nu a parcurilor şi spaţiilor verzi, e evident, dacă ţinem cont că, în aceste zile, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, a anunţat, în cadul unei conferinţe că, în perioada următoare, vor fi ridicate alte 8 pasaje, patru rutiere şi patru pietonale.

    După cum puteți citi AICI, primele două pasaje rutiere se vor construi la ieșirea din Oradea înspre Arad. Primul este subteran și va trece pe sub sensul giratoriu existent de pe Centura Oradea. Următorul pasaj este suprateran și va trece peste sensul giratoriu existent de la intersecția cu intrările la centrele comerciale. Ele sunt prevăzute cu pasaje pietonale subterane.

    Câțiva cunoscuți ne-au atras atenția, nu de mult, că Oradea pare mai nou gândită pentru mașini, nicidecum pentru pietoni, că e mai degrabă orașul investițiilor, nu al oamenilor.

    parc asfalt

    (Montarea de dale în Piaţa Catedralei, o acţiune derulată în repetate rânduri, în 2024)

    Depavarea orașelor și anul 2024 care vrea să bată toate recordurile

    În tot acest timp, specialiștii calculează zi de zi cu câte grade e mai cald anul acesta față de anul trecut și ne asigură că anul 2023, care a fost cel mai cald an din istorie, va fi depășit de anul 2024. În țările civilizate, depavarea orașelor (despre care puteţi citi AICI) și înlocuirea asfaltului cu spații verzi e în topul investițiilor. Un ghid al depavărilor în zonele în care asfaltul nu este necesar a fost deja întocmit. Dar orașele din România vor încă piețe așa cum erau făcute pe afară în urmă cu 50 de ani.

     

    Citeşte și: 

    Prea cald? Anomaliile termice din Arad, în ultimii 45 de ani, sau despre încălzire globală, copaci, caniculă și înainte era… tot cald

    Piața Catedralei, doar o mare de andezit la 9 zile înainte de termenul de finalizare

    Peste 30 de tei din Medianele Bulevardului Revoluției, marcați cu bulină portocalie. Ce soartă vor avea aceștia?

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Știți care e culmea referitor la Bolojan toate pasajele amintite sunt finanțate de București doar pe arădeni îi persecuta miticii în opinia edilului șef. (nu primăria Arad nu are proiecte)
      Viitorul gater al Aradului va fi în cetate.
      Acuși e gata vara și Bibart nu s-a ținut de cuvânt a spus că pune în siguranță biserica Franciscana din cetate.
      Nici pt promisiunea de omologare Europeană a stadionului nu au făcut nimic palpabil.

      +11 voturi
      +1
      -1
    2. Doar ca se omite la Oradea, ca toate parcurile nereabilitate, la care faceti referire, sunt în licitație pentru reabilitare, iar în Oradea au fost amenajate o grămadă de parcuri pe zone virane, degradate etc, parcuri noi. Pentru o mai buna informare, căutați parcurile Seleus, Salca, Olosig, Soarelui, Tineretului, Silvas, Barcăului etc. Dacă nu ar fi iubit parcurile, nu ar fi amenajat nici unul, doar ca el a înființat cele mai multe parcuri atât ca suprafata, cât și ca număr, din ultima suta de ani, în Oradea…

      +5 voturi
      +1
      -1
    3. Parcul este un spațiu verde, de utilitate publică!! Amenajat pentru agrement și odihnă. alei cu plantații și diferite construcții (punct!)
      Parc alternativ pentru Arădeni din cauza „riscului ridicat” de NEREALIZARE!! – la „Brucselles”

      comparație orașele vecine: Arad cu Oradea
      Administrația județului Arad („si-gei-ei & si-el-em” cu sistem de operare forester-andoid) – personaje de desen animat Crash and Eddie la pătrat
      Școala: altfel la monumentul hoției și incompetenței fieful pi en el

      Oradea: Ilie Bolojan – După absolvirea Liceului de Matematică-Fizică „Emanuil Gojdu” din Oradea,
      a urmat studii de mecanică (1988-1993) și de matematică (1990-1993) la Universitatea din Timișoara.
      În 2005 și 2006 a participat la cursuri de specializare în administrație publică în Franța și la Institutul Național de Administrație din București.

      +7 voturi
      +1
      -1
    4. Parcul Micalaca 300…
      Ce fel de logică să ai să dobori peste 60 de arbori pentru a amenaja un parc? Dalele de piatră, normal trebuiau puse printre arbori. Se pot amenaja alei și rondouri de flori, în așa fel încât arborii sa fie salvați !!! Într-un parc ESTE NEVOIE DE POMI.. de vegetație, este nevoie de umbră..este nevoie de OXIGEN. Unde sunt arhitecții peisagisticii ?? Protectia mediului, ce are de spus ?

      +11 voturi
      +1
      -1
    5. @Delia Elena
      „Ce fel de logică să ai” , când vezi non-stop și la tot pasul, „mărețele realizări” ale „găștii de Arad” și SĂ-I MAI VOTEZI tot pe aceștia sau să nu-ți rupi juma’ de oră din viața mizeră pe care o ai și să-ți miști fundul să vii la vot, dar de a doua zi să începi, din nou, să te văicărești ?!
      .
      Ăștia sunt arădenii și conducătorii lor dragi !

      +5 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    7 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.