vineri, 21 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Stema Ungariei, vandalizată la Cluj

  de - | 29 aprilie 2023, 1:23 PM | Naţional

  0

  (foto: Szabadsag)

  Stema Ungariei, ieșită la iveală după restaurarea unei clădiri vechi din Cluj-Napoca, a fost vandalizată. Peste stemă a fost imprimat cu vopsea neagră cuvântul „România” și un vultur, despre care s-a spus că ar semăna cu cel nazist.

  „Zilele trecute, unul dintre cititorii noștri ne-a informat despre distrugerea unei steme maghiare de pe geamul orb al unui imobil de pe strada Constanța din Cluj-Napoca, renovat cu ani în urmă”, a relatat cotidianul de limbă maghiară din Cluj – Szabadsag.

  Cititoarea cotidianului citat a relatat: „În noiembrie anul trecut, am descoperit cu admirație și satisfacție existența inscripției, dar acum sunt foarte surprinsă de vandalismul și încălcarea simbolului național maghiar”.

  Autorii necunoscuți au imprimat cu vopsea neagră cuvântul „România” peste stema Ungariei.

  „Din câte știm, nimeni nu a depus plângere la poliție și comisia regională de protecție a monumentelor nu a fost sesizată despre vandalism”, mai arată publicația citată.

  Imobilul situat în centrul orașului Cluj-Napoca aparține unei persoane private, care l-a închiriat. Chiriașul nu a depus plângere.

  Clujeanul Cristian Marchiș, activist civic pasionat de istorie, a dat mai multe explicații pe Facebook.

  „O reclamă de firmă de peste o sută de ani a apărut în centrul Clujului după restaurarea unei clădiri vechi. Proprietarii clădirii au decis să lase pictura murală vizibilă. Este vorba despre inscripția unui magazin de pe vremuri care vindea produse din tutun și sare. Și da, figurează și stema Ungariei din perioada respectivă. Din simplul motiv că atunci vânzarea tutunului și a sării erau în mâna statului. Acea stemă era un fel de atestat că în magazinul respectiv se vând legal tutun, țigări și sare. Însă se pare că această stemă a deranjat pe cineva, care habar nu are de istorie”, a spus clujeanul.

  El susține că cea mai mare problemă legat de acest act de vandalism este asemănarea siglei folosite de vandali cu una din siglele folosite pentru promovarea nazismului.

  Practic este o reprezentare a vulturului nazist care purta svastica. În locul svasticii a apărut denumirea țării noastre, iar pe pieptul vulturului a apărut crucea ortodoxă. Așadar motto-ul nazist „Gott mit uns” a fost păstrat cu sfințenie, stema fiind o stemă de o perfecțiune nazistă, purtând mesajul că „în numele lui Dumnezeu România trebuie curățată de unguri””, mai spune Marchiș.

  Concluzia acestuia este că venerarea ideologiei Gărzii de Fier din România nu ar fi murit. „Ci începe să își trăiască a doua tinerețe. Începe să se nască o mișcare neonazistă, neolegionară tot mai puternică în România. Dar acum nu evreii sunt cei vizați, ci minoritatea istorică maghiară…”, a spus acesta.

  Mai multe detalii AICI

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.