joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Statuia Regelui Mihai, în Piața Catedralei

    de Adriana Barbu | 9 februarie 2023, 6:06 PM | Administraţie

    10

    Oficialii Primăriei Arad susţin că Familia Regală a îmbrățișat propunerea de amplasare a statuii şi, odată încheiate lucrările de amenajare a pieței, împreună cu specialiștii vor stabili poziția potrivită a viitorului monument.

    Cum va arăta Piața Catedralei din Arad după reconversia ei? Greu de spus. Pe moment, pare doar un imens spațiu golit de structurile vechi ale pieței. Dar pe cât de gol pare acum, e posibil ca viitoarea piață să fie tot mai plină, pentru că intenţiile oficialilor se schimbă des. Dacă iniţial aici era desenată o parcare subterană cu câteva sute de locuri de parcare pentru cei din zonă, acum piaţa va număra doar câteva locuri de parcare la sol. Nici unele elemente ce țin de designul fântânii nu mai sunt aceleași pentru că se spune că nu s-au găsit soluţii viabile de pus în practică. Dar, e posibil ca piața să aibă o statuie, pentru că mai marii urbei și-au dat seama între timp că nu au de fapt niciun punct de atracție în urma investiției de câteva sute de milioane de lei.

    Ca atare, aşa cum indicam în trecut, într-un material publicat pe Special Arad, e posibil ca piaţa să câştige odată cu reconversia ei o statuie. Şi nu orice statuie, ci o statuie Regelui Mihai. Că o astfel de statuie este în planurile recente ale administrației pare evident acum. Într-o postare pe reţeaua de socializare Facebook, primarul Călin Bibarţ se lăuda acum două zile că a avut „O întâlnire cu Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei României și Alteța Sa Regală, Principele Radu al României, pe cât este de onorantă, pe atât este și de utilă pentru a identifica în agenda acestor vremuri puncte comune și oportunități #pentruARAD!”. Iar în cadrul uneia dintre distribuirile acestei postări, fostul primar, europarlamentarul Gheorghe Falcă comentează: „Sper să reușim să montăm statuia Regelui Mihai în Piaţa Catedralei!”. Semn că lucrurile au fost deja luate în calcul de cei de la puterea oraşului.

    Se spune că, în fapt, la întâlnirea cu Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei României și Alteța Sa Regală, Principele Radu al României, Casa Regală și-a dat acordul pentru amplasarea unei statui a Regelui Mihai în viitoarea piață refăcută, care ar putea chiar să-i poarte numele îndrăgitului rege al României. Pe piața zvonurilor a circulat în trecut chiar și informația că aceasta ar putea fi amplasată în fața Catedralei Vechi și că reprezentanții Arhiepiscopiei Aradul s-au arătat chiar bucuroși de o astfel de propunere. Alte voci spun că monumentul ar urma să fie amplasat în vecinătatea fântânii arteziene, dar varianta ar fi avut parte de multe critici.

    Chiar și sumele s-au vehiculat prin Arad, undeva la 50.000-60.000 de euro fiind estimată din ochi investiția. Un lucru e cert: investiția de care vorbim nu s-a regăsit în proiectul care acum este pus în practică, de reconversie a Pieței Catedralei, sau dacă a fost strecurată pe undeva nu a fost făcută niciodată publică.

    Potrivit răspunsului primit la solicitarea noastră de a ne detalia întâlnirea avută şi posibilele discuţii pe tema statuii, cei de la Primăria Arad spun că „întâlnirea avută cu Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei României și Alteța Sa Regală, Principele Radu al României, a constituit prilejul potrivit pentru a aduce în discuție posibilitatea de amplasare a unei statui a Regelui Mihai în Piața Catedralei vechi. Familia Regală a îmbrățișat această propunere, astfel că odată încheiate lucrările de amenajare a pieței, împreună cu specialiștii din domeniu vom stabili poziția potrivită pentru viitoarea statuie și vom aloca în bugetul local fondurile necesare pentru realizarea acestei investiții”.

    Vă reamintim că în aceste luni are loc schimbarea feței Pieței Catedralei, investiție executată de firma arădeană Tehnodomus în contul a 24 de milioane de lei. Modernizarea şi reconversia Pieţei Catedralei din Arad, proiect finanţat din bugetul local, include realizarea unei fântâni arteziene care va avea la sol forma amprentei Cetăţii Aradului, dar și suprafeţe pavate, spaţii verzi şi alei pietonale, vizată fiind o suprafață de 15.000 metri pătraţi. Până la această oră a fost relocată fosta piață agroaliemntară (fapt petrecut la 1 noiembrie) și dărâmată hala de aici.

    Potrivit planurilor ce ar trebui finalizate până undeva în toamnă, zona va avea un spaţiu cu verdeaţă de 3.000 de metri pătraţi, o suprafaţă pavată cu piatră naturală de culori diferite, alei pietonale şi o „fântână arteziană de formă stelată care imită amprenta la sol a Cetăţii Aradului”.

    Fântâna va fi compusă din 144 de jeturi de apă tip rachetă, cu o înălţime de până la 7,5 metri. Jeturile de apă vor fi iluminate cu ajutorul LED-urilor, a proiectoarelor RGB capabile să alterneze lumina albă cu cea de diferite culori. Copacii și arbuștii din piață ar urma să fie și ei iluminați arhitectural, iar iluminatul public ambiental va fi asigurat cu stâlpi de 6 metri înălţime şi corpuri de iluminat liniare încastrate în pardoseală. Piaţa va oferi 25 de bănci, trei cişmele stradale, 23 de coşuri de gunoi, şase rastele pentru un număr total de 64 de biciclete şi o toaletă publică automată.

     

    Citește și: 

    • S-a închis oficial Piața Catedralei. 80 de comercianți s-au mutat în noua hală de lângă Turnul de Apă • Special Arad · ultimele știri din Arad

    • Depozit de teatru ai fost, „Piața Mare” te cheamă… însă numai provizoriu! • Special Arad · ultimele știri din Arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

      • Apăi eu zic să mai puneți mâna pe niște cărți bine documentate, să vedeți că nu vă cunoașteți dumneavoastră istoria. A îl numi pe Regele Mihai trădător este o greșeală impardonabilă! Meritele lui pentru scurtarea războiului au fost recunoscute pe plan internațional, fiind și decorat pentru acest lucru. Comuniștii însă au confecționat ulterior istoria așa încât să iasă ei bine din toată povestea asta, iar adevărul despre Rege nostru e prea puțin cunoscut, nici măcar nu se prea predă perioada respectivă în școli așa cum ar trebui. Vă recomand, de exemplu, să citiți cartea „Conversații cu Regele Mihai” de Stelian Tănase, apărută la Corint în 2018. Cred că dacă îi dați o șansă, cartea vă va fi edificatoare. Îmi cer scuze dacă am folosit un ton prea dur, însă chiar consider că s-a comis în țara asta o nedreptate teribilă față de Regele Mihai

        +5 voturi
        +1
        -1
    1. Fara a intra in detalii, caci suntem deja obisnuiti cu faptul ca oamenii indoctrinati sunt greu de clintit din… doctrinele cu care au fost hraniti (si se hranesc in continuare, din pacate), tind sa va dau dreptate. Partial. Adica… „vai de noi, nu ne cunoastem istoria”. Cum de altfel nu o cunoasteti voi, cei carora vi s-a bagat in cap ca Majestatea Sa, Regele Mihai, ar fi un tradator. Mai ramanea sa scrieti, asa cum v-au invatat comunistii, si despre vagoanele din care curgea aurul topit, că era vara si cald, cu care ar fi plecat din tara. Chiar asa… vai de voi!
      P.S. Regret ca am irosit minutele necesare pentru a va raspunde la un asemenea comentariu inept!

      +3 voturi
      +1
      -1
    2. Ar merita o statuie și Mareșalul, păcat că la ordinele americanilor, evreilor și a unor presiuni a fost etichetat ca nazist și i-au fost aduse acuze grave fără nicio realitate. Să nu uităm că el a fost un patriot adevărat, un român adevărat și și-a iubit țara. A fost conducătorul statului în cea mai tulbure și mai dificilă perioadă a României.
      Basarabia a fost răpită în 3 zile, Carol al 2-lea a fost un curvar și un ticălos care nu l-a lăsat pe regele Mihai să își vadă mama care a fost exilată.
      Pe urmă, după câțiva ani buni, regele Mihai a fost pus în situația de a lua unele decizii care din păcate nu au fost cele mai bune pentru țară. E adevărat că am fost părăsiți de puterile lumii în bratele URSS ului. Churchill a fost cel mai mare rău pentru România, dar el și-a urmărit doar interesul țării sale, al Angliei. URSS era o forță după război, erau și aliați.
      Două lucruri îi pot reproșa regelui Mihai, că a cedat prea ușor presiunii guvernului Groza (e adevărată informația despre acei o mie de studenți arestați în timpul grevei regale, totuși a cedat prea ușor) și al doilea lucru pe care îi pot reproșa e faptul că nu a semnat ordinul de grațiere pentru Mareșalul Antonescu!
      Lui Antonescu nu i se poate face o statuie, dar ar merita și alții care au o legătură mai strânsă cu Aradul. Aici ma refer la cei care au făcut Unirea.
      Ok, are Goldis o statuie, dar au mai fost și alții…
      Regele Mihai nu are o legătură așa strânsă cu Aradul decât prin prisma castelului de la Săvârșin.
      Sunt atâția și foști deținuți politici care ar merita o statuie, Maniu, Corneliu Coposu, acestia din urmă au fost tot mari români și au stat și au suferit până la moarte.
      Am fost regalist de mic, dar judecând obiectiv Regele Mihai a fost un pic laș. Nu trădător, aș spune doar laș. Prea mămos pentru un rege.

      +1 voturi
      +1
      -1
    3. @Aradean
      Majestatea Sa, Regele Mihai, avea 26 de ani cand a fost fortat, parasit de Aliati, sa abdice. Inainte de a-l eticheta ca ”las”, sa ne gandim cati dintre noi, in locul sau, am fi fost mai curajosi, mai ales in conditiile unui santaj atat de dur? Era santajat de rusi cu Transilvania si, desi a folosit singura forma de protest, greva regala, guvernul lui Groza si-a pus in aplicare agenda. Ce mai putea face? Si sunt multe alte detalii de culise care nu se cunosc, dar care l-au pus in situatia de a alege singura cale posibila, cea a exilului. Care stim cum a fost?

      +1 voturi
      +1
      -1
    4. Stimate Greieras Pinochio, bunicul meu (actualmente decedat) a participat la cele dou razboaie militare ca subofiter. In discutiile pe care le-am avut cu el exprima pareri asemanatoare domnului Stefan 51 vizavi de Regele Mihai. Cadrele active si militarii de rand nu pot uita plecarea in lagarele din Siberia a soldatilor si cadrelor militare datorate loviturii de stat din 23 august 1944 si pana in octombrie 1944 cand s-a semnat armistitiul cu Rusia . In aceasta perioada militarii romani au fost considerati inamici si au fost luati prizonieri de catre rusi. Atitudinea dumneavoastra vizavi de cei care nu impartasesc opinia dumneavostra imi aduc aminte de doua personaje, un anume domn Visan si o anume doamna Alice Draghici personaje care cereau puscarie si moartea in cele mai grele chinuri pentru cei care nu se vaccineaza anti COVID. A avea o alta parere nu este o „ineptie”, in schimb este o ineptie sa obligi pe altii musai sa fie de acord cu parerile sau valorile ale carui sclav esti !

      +5 voturi
      +1
      -1
    5. In Piața Catedralei s-ar putea amplasa monumentul Unirii.Apropo de el ce se mai aude? Decât să fie amplasat pe lacul de la Pădurice sau in fața Consiliului Județean mai bine s-ar amplasa in Piața Catedralei.Kitsch-ul din fața fostului cinema Dacia, așa zisul monument al Unirii e penibil și ar trebui desființat.Totusi înainte de domnia regelui Mihai a fost Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.La cinci ani de la Centenarul Unirii Aradul nu are un monument pentru cel important moment din istoria nației române

      +4 voturi
      +1
      -1
    6. @Alexandrion
      Si bunicul meu a participat si a fost prizonier la sovietici, de unde s-a intors cum a putut dupa aproape 3 ani, si mi-a povestit cu totul altceva. Banuiesc ca din cauza ca a inteles bine ce s-a intamplat in acele circumstante. Chiar daca a avut mult de suferit, a inteles, nu s-a lasat manat de resentimentele de masa. Si a ramas regalist pana a trecut la cele vesnice. Nu e vorba de a o bliga pe cineva sa gandeasca asemeni mie, ci de a cunoaste istoria adevarata! Chestia cu Covidul o consider doar o exprimare nefericita si nepoliticoasa! O zi buna!

      +2 voturi
      +1
      -1
    7. No amu daca -mi acordati si mie oleaca de spatiu as avea o alta propunere sa se ridice aici daca nu monumentul Unirii macar statuia REGELUI FERDINAND intemeietorul ROMANIEI MARI. Nu am nimic cu regele mihai dar pentru poporul roman nu este reprezentativ.Autointitulata pricipesa Margareta daca vrea monument sa-l puna in curtea castelului de la Savarsin.

      +3 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    7 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.