marþi, 18 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Stație de distracție proletară la Kinema Ikon

  de Tomck@t | 16 aprilie 2016, 3:36 PM | Cultură | Recomandările editorilor

  0

  Încet-încet, sezonul 3 al serialului de expoziții marca Kinema Ikon prinde contur, defalcând sala KI din Muzeul de Artă în tot mai multe loturi neconvenționale și accentuând, pe episod ce trece, tonul pamfletistic. După interminabila construire a pasarelei și neobosita mașinărie de făcut selfie-uri, ultima expoziție-instalație, „flo’:’offline”, completează expoziția de ansamblu cu o altă anomalie urbană.

  „flo” este Florin Fâra, un artist din Timișoara, „agitator” la SIMULTAN Festival, responsabil principal de inițiativa T h e S e c r e t G a r d e n și „dadaist” la grpl_cntr (Grupul Contur). De ce este flo offline și nu online e o paranteză închisă subit, dar cert este că instalația lui e o atracție expozițională unică, ce aduce nu numai o porțiune din oraș în Muzeu, dar îi atrage inclusiv pe vandalii și ronțăitorii ei de semințe de zi cu zi, pentru ca satira să fie completă, cât se poate de autentică și interactivă.

  Tramvaiul este oarecum neglijabil, micuț și poate chiar offline (adică deraiat), ascuns în spatele stației… în schimb stația… STAȚIA reprezintă o oportunitate irefuzabilă, o locație prielnică de a exercita o obligație civică și chiar o invitație (in)directă de a interveni „ca un țăran”.

  Unde, pe lumea asta, mai există o expoziție într-un muzeu la care semnul „nu atingeți!” lipsește cu desăvârșire, iar semințele, ziarele Kaufland, flacoanele goale și biletele de tramvai sunt așezate cu scopul expres de a fi aruncate pe jos? 🙂 În plus, în lipsa lui Perjovschi, care ar fi făcut același lucru, reprezentanții de vârf ai „Generației KF” au luat problema în propriile mâini și au fircălit pereții stației cu mesaje gen „Inna + X = Love”, „Am trecut pe roşu” sau „N-am scris pe staţia voastră, am desenat la voi pe cer”. Apropo de desen, nu e de neglijat nici capul lui Fred Flintstone, exclamând „Represent Bitches!!!”.

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.