duminicã, 19 mai, 2024

Special Arad Logo

  Update 10Starea de sănătate a elevilor internați este stabilă. Aceștia rămân, totuși, sub supravegherea medicilor | Foto-Video

  de Lucian Dănilă, Tomck@t, Andrei Fuliaș, Mihai Todoca | 13 ianuarie 2020, 6:02 PM | Știri Arad | Topic special

  27

  Poliția a întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii mai multor infracțiuni

  Mai mulți copii, elevi la Liceul Teoretic „Adam Müller Guttenbrunn” (Liceul German) din Arad, sunt chiar în acest moment la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad.

  Aceștia au ajuns pe mâinile medicilor după ce au început să se simtă rău în cursul acestei zile, după prezența la cursuri. Din informațiile pe care le avem în acest moment, cei mici prezintă erupții pe corpuri și fețe. Nu ne putem pronunța cu exactitate în această privință, însă s-ar părea că starea de rău și erupțiile de pe corp și față ar surveni în urma unei deratizări făcute la școala pe care aceștia o frecventează.

  Unul dintre părinți a explicat pentru Special Arad că vineri, la Liceul Teoretic „Adam Müller Guttenbrunn” a fost făcută o procedură de deratizare și că, cel mai probabil, aceasta ar fi cauza pentru care elevii se simt rău.

  „Este inadmisibil așa ceva. Așa ceva nu se poate. Ne omoară copiii”, este strigătul disperat al uneia dintre mame a cărei fiice se află chiar în aceste momente pe un pat din Unitatea de Primiri Urgențe și care respiră cu ajutorul unui tub de oxigen.

  Până acum, la Unitatea de Primiri Urgențe au ajuns un număr de nouă copii, proveniți din două clase de a V-a și a VII-a împreună cu părinții lor, însă din informațiile obținute de la părinți înțelegem că urmează să mai ajungă la spital și alți colegi de-ai acestora.

  Ce spune directorul școlii

  Am luat legătura și cu directorul școlii în cauză, profesorul Mario Stoica, care ne-a explicat că nu cunoaște prea multe detalii, nici măcar numele firmei care a făcut deratizarea și că se află în drum spre spital, ca să vadă care e starea elevilor.

  Nu știu nimic încă. Încerc să ajung cât mai repede și eu la spital. L-am sunat pe administrator sa imi spuna numele firmei și să vedem ce spun medicii, dacă sunt cei cu deratizarea de vină. Firma este cea care a câștigat licitația la Primărie, este din Deva”, a explicat directorul Liceului Teoretic „Adam Müller Guttenbrunn”, prof. Mario Stoica, pentru Special Arad.

  Ce spun părinții

  Fiindcă colegii noștri ajunși la fața locului nu au fost lăsați să intre în spital, unii dintre părinți au ieșit afară pentru a sta de vorbă cu ei.

  „Eu am mers la ora 13:00 după copil la școală și am observat că este foarte roșu la față. Inițial m-am gândit că poate a stat pe afară, că poate s-au jucat în frig și din cauza asta. Am mai dus acasă și un coleg de-al fiului meu și tot așa era și el, dar nu am luat prea mult în seamă. Am crezut că… cine știe. După vreo oră și jumătate, două, acasă, l-am văzut că se tot scarpină pe față. Am sunat o altă mămică, care mi-a confirmat că la fel este și băiatul ei. Apoi am scris pe grupul de la școală și am întrebat și alți părinți, iar așa am aflat că într-adevăr sunt mai mulți elevi care au aceleași simptome, în special băieții. Din ce am înțeles, deși nu știu nimic exact, poate ne lămurește domnul director de la liceu, am înțeles că vineri s-a făcut deratizare, dezinfecție, dezinsecție. Copiii spun toți că băncile erau toate lipicioase, iar asta denotă că probabil nu s-a făcut curățenia necesară. Copilul meu este în Urgențe acum și a început să aibă și alte simptome, gen dureri de burtă, strănutat. Acum i se fac analize. Mai e o fetiță care din păcate este pe oxigen, nu poate respira și o doare foarte tare burta. Din ce am vorbit pe telefon cu diferite cunoștiințe și prieteni din școală, am înțeles că sunt foarte mulți elevi care vin chiar acum înspre UPU. Acum sunt în jur de nouă sau zece copii aici”, a declarat Monica Bociort, una dintre mămici, pentru Special Arad.

  O altă informație, pe care momentan nu o putem proba, fiind deocamdată doar o informație primită pe surse de la unul dintre părinți, este aceea că elevii ar fi fost puși în cursul zilei de astăzi să facă curățenie. Adică acea curățenie despre care Monica Bociort, una dintre mămici, spunea că probabil nu s-a făcut în școală după deratizare.

  UPDATE: Autoritățile au ajuns la fața locului

  La fața locului a ajuns și vicepreședintele Consiliului Județean Arad, Sergiu Bîlcea, iar asta fiindcă și copiii acestuia învață la Liceul Teoretic „Adam Müller Guttenbrunn” și au ajuns la spital. De altfel, fosta soție a politicianului arădean și, totodată, mama micuților, Laura Crișan-Bîlcea, se afla deja la spital încă de la bun început.

  În același timp, la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgențe au ajuns și prefectul Gheorghe Stoian, directorul Direcției de Sănătate Publică Arad, Constantin Cătană, respectiv directorul Liceului Teoretic „Adam Müller Guttenbrunn”, Mario Stoica.

  Urmează ca directorul Liceul Teoretic „Adam Müller Guttenbrunn” și prefectul să se deplaseze în această seară și la școală, imediat ce vor pleca de la spital.

  UPDATE 2: Echipaje ale ISU s-au deplasat la școală

  Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență al Județului Arad, maiorul George Pleșca, un echipaj de Cercetare Chimică, Radiologică, Bacteriologică și Nucleară s-a deplasat la Liceul Teoretic „Adam Müller Guttenbrunn” pentru a face cercetări la fața locului.

  UPDATE 3: Directorul liceului și Prefectul Aradului au ajuns la UPU

  „Când am aflat, l-am trimis pe domnul administrator să caute procesul verbal al dezinsecției, după care l-a pus la dispoziție DSP-ului”, a spus Directorul Liceului Teoretic „Adam Müller Guttenbrunn”, Mario Stoica, adăugând că la clasa în care au învățat cinci dintre copiii care au ajuns la spital în această seară, a predat astăzi chiar el, de la ora 9 la 11. „Nu mi s-a plâns nimeni de nimic și nimeni n-a spus că e ceva lipicios pe bancă”, a spus directorul liceului. Acesta a mai precizat că firma care a câștigat licitația a efectuat dezinsecția doar vineri.

  „Sunt internați 13 copii de la liceul german, cu afecțiuni ușoare. În momentul de față se face o anchetă de către Direcția de Sănătate Publică a Județului Arad”, a spus Gheorghe Stoian, Prefectul Aradului, prezent și el la Spitalul Județean Arad, de unde a pornit spre Liceul Teoretic „Adam Müller Guttenbrunn”.

  UPDATE 4: Conducerea unității de învățământ a decis suspendarea cursurilor

  Marți, 14.01.2020 se suspendă cursurile. Toate cadrele didactice sunt rugate să fie prezente la ora 8:00 pentru a ajuta la curațenie în sălile de clasă. Diriginții sunt rugați să anunțe elevii de suspendarea cursurilor.

  UPDATE 5

  Comunicat. Prefectul Județului Arad, domnul Gheorghe Stoian, a convocat pentru ora 22.30 Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, în sala de ședințe a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, în vederea evaluării situației produsă în această seară la Liceul German și luării în continuare a măsurilor ce se impun pentru clarificarea tuturor aspectelor care au dus la prezentarea în Unitatea Primire Urgențe a SCJUA a elevilor (9 externați, 6 internați, unul dintre cazuri a refuzat internarea, 8 copii sunt la UPU pentru consultații)

  UPDATE 6

  Conform ultimelor informații, nu mai puțin de 32 de copii au ajuns la secția UPU a Spitalului Județean Arad.

  UPDATE 7

  În urma ședinței CJSU prefectul județului Arad în calitate de președinte al Comitetului județean pentru situații de urgență a dispus: 1 suspendarea cursurilor de la liceul teoretic Adam Muller Guttenbrunn, in corpurile de clădire afectate pentru data de 14.01.2020
  2. Direcția de Sănătate Publica va dispune mâine dimineață măsurile pentru curățenia spatiilor.
  3. Se vor face verificări atât la firma care a executat lucrarea cât și la unitatea de invatamant de către instituțiile abilitate.
  La ora 23.00 situația elevilor la UPU Arad este următoarea.
  10 internați, 13 au refuzat internarea 8 in curs de evaluare, 1 a părăsit spitalul fara a fi investigat pentru că nu prezenta simptome.

  Probele aeriene nu au arătat nimic pe aparate. Au fost prelevate și probe de pe bănci și diferite obiecte. Aceste probe trebuie verificate în laborator.

  UPDATE 8 (ora 06:00)

  Ultimele informații indică un număr de 40 de copii care s-au prezentat la UPU, in timp ce și numărul celor internați a crescut la 14.

  UPDATE 9

  Cu privire la evenimentul de aseară, Inspectoratul de Politie Județean Arad face următoarele precizări:

  Aseară, în jurul orelor 18:30, polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi si Substanțe Periculoase au fost sesizati despre faptul că la Spitalul Clinic Județean Arad – UPU s-au prezentat mai mulți elevi ai Liceului Teoretic Adam Muller Guttenbrunn care prezentau prurit și edeme la nivelul fetei si al ochilor, greață si vărsături.

  Conform celor declarate, acestea ar fi survenit în urma unor activități de dezinsecție si dezinfectie, care au avut loc la unitatea de învățământ.

  În urma primelor verificări s-a stabilit o legătură directă între starea elevilor si dezinsecția/dezinfecția efectuată în incinta liceului, la data de 10 ianuarie 2020, de către o societate comercială cu sediul în Deva, județul Hunedoara.

  În urma cercetărilor efectuate și a mijloacelor de probă administrate din acest caz a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:

  – Vătămare corporală din culpă, prev. și ped. de art. 196 din Codul Penal;

  – Fals în înscrisuri sub semnătură privată, prev. și ped. de art. 322 din Codul Penal;

  – Uz de fals, prev. și ped. de art. 323 din Codul Penal;

  – Trafic de produse sau substanțe toxice, prev. și ped. de art. 359 din Codul Penal.

  La fața locului s-a deplasat și echipa de cercetare din cadrul Serviciului Criminalistic Arad, care a prelevat probe care urmează a fi analizate toxicologic.

  Cercetările continuă sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad.

  Puteți să citiți și:  Liceul Adam Müller Guttenbrunn. Detalii din interior: „Și-au pus bidoanele pe spate și au stropit ca la vie. Băncile erau lipicioase și luni după-amiază!” Societăți din Deva lucrează pe milioane în municipiul Arad

  UPDATE 10

  Starea celor 14 copii internați la spital este stabilă, simptomele începând să dispară, dar vor rămâne în continuare sub supravegherea medicilor. Vom reveni cu amănunte pe măsură ce acestea ne parvin.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Inca un caz in care, cade obicei de altfel,directorul scolii este intre ciocan si nicovala, desi nu conducerea scolii a organizat licitatia pentru deratizare ci primaria, conducerea scolii nu a avut nici un cuvant de spus in aceasta chestiune, acum cel care va trebui sa scoata castanele din foc cu mana sa este directiunea scolii! Ingrata pozitia dedirector de scoala si de aceea prea putini profesori isi doresc aceste functii.

   +12 voturi
   +1
   -1
   • @K’melia: …directoru’ pe care-l aparati este acelasi care in 2018 A INTERZIS ELEVILOR ACCESUL IN CURTEA INZAPEZITA după ce elevii s-ar fi bătut cu zăpadă…motivul gasit de stimabilul director era ca „se udă holurile”!

    Dovada ca e haos in scoala ilustrului director este si faptul „că elevii ar fi fost puși în cursul zilei de astăzi să facă curățenie.”
    Dupa mintea domnului director pruncii(de fapt de aia imi trimit pruncu’ la scoala sa faca curat pentru nush ce incompetent) sau cadrele didactice tre’ sa faca curatenie! Aia au facut o facultate sa faca curat! INCREDIBIL! Acest om n-are ce cauta in acea functie! Dar datorita celor ca tine care-l apara este acolo de mult si e bine merci!

    Pacat ca are in scoala doar copii cu parinti slabi de inger…stimabilul trebuia scuturat bine de mult. De foarte mult timp!

    --4 voturi
    +1
    -1
  2. școala nu este altceva decât un locșor folosit de politruci pentru a mulge bani și/sau voturi. Avem responsabili care nu au nicio responsabilitate și un fel de pensionari care încasează venituri fără nicio obligație.
   Nimeni nu este de vină.
   Directorul este fată mare fiindcă nu el a angajat firma.
   Administratorul (la ce o fi nevoie de un administrator) nu este de vină că el nu avea atribuții pe partea de responsabilități angajate de firma de dezinsecție.
   Inspectoratul școlar nu are nici el nicio vină fiindcă el se ocupă doar de educație, adică de rezultatele de la testele PISA.
   Ministerul nu are nicio vină fiindcă nu ministrul a angajat firma.
   Firma nu are nicio vină fiindcă a folosit soluții avizate și a respectat procedurile.
   Singurii vinovați sunt părinții și copiii fiindcă ei suportă consecințele!!!!
   Copiii trebuia să dea dovadă de responsabilitate și să nu se agite prin clasă consumând în mod nepermis aerul infect din clasă.

   Propun dublarea salariilor profesorilor și triplarea salariilor directorilor care nu au nicio responsabilitate iar diferența să fie suportată de părinții nemernici care nu și-au crescut bine copiii și le-au permis indolent și inconștient să se obișnuiască cu consumul iresponsabil de aer.
   Propun deasemenea să se elaboreze un formular completat și asumat de părinți prin care aceștia renunță la orice drepturi și pretenții privind activitățile din școală, care să poată astfel, limită, să decidă privind decăderea din drepturile părintești a părinților care sunt oricum proști și idioți și nu știu nimic și doar stau așa, ca să fie vedete, pe coridoare de spitale.

   --11 voturi
   +1
   -1
   • Ca de obicei, va folosiți de moment pentru o noua sarja de cavalerie pentru a-i ataca pe toti, minus cei care trebuie atacati pe bune.
    Dincolo de diferitele reproșuri care pot fi aduse celor împlicati, este bine sa stabilim de la inceput ca vina este a firmei care a executat operatiunea de dezinfectare. Daca o facea ca la carte, nimeni nu avea de suferit.
    Intrebarea adevărată este de fapt de ce nu si-a făcut treaba firma din Deva care deține contractul pentru dezinsectie, dezinfectare pe tot orașul prin primărie.
    Cum de si-a permis sa nu faca o treaba ca lumea? Nepricepere, nepasare, ce a fost asta?
    In loc să-i facem pe toti troaca de porci, poate ar fi bine sa cautam adevaratii vinovati. Nu de alta, doar pentru ca doar asa avem garantia ca nu se va mai repeta greseala…

    +21 voturi
    +1
    -1
    • Da, corect, gândim diferit, ne raportăm la valori și experiențe de viață diferite, folosim raționamente diferite, unele mai raționale, altele mai puțin raționale, ajungem la concluzii diferite etc.
     Suntem diferiți! Cred că este norocul meu că vă seamăn și este deasemenea și dreptul meu de a avea o altă părere.
     Sper că nu le cereți tuturor să gândească așa ca dvs.

     Dealtfel remarc că și Radu Ștefan crede că sunt toți vinovați.

     Remarcați că sunteți genul care ”știe”, cu păreri subiective, neargumentate și ferme!

     --15 voturi
     +1
     -1
     • Intrați în filozofie ca sa eludați un răspuns concret.
      Cum adică, exista o gândire in care vina nu este a celui care a executat o lucrare greșită, nu și-a făcut corect treaba?
      Sau în experiența Dumneavoastra sunt situații în care pentru ratarea loviturii de la 11 m de vina este un spectator, nu jucătorul care a executat lovitura?
      Eu zic să rămânem pe terenul bunului simț și al judecaților simple, sa nu intrăm în texte stufoase care ascund problema.
      Sau credeți cumva ca profesorii de la o școala trebuie sa se priceapă la dezinsecție mai bine decât specialistii care o execută?
      Hai să fim serioși, Domnul Meu!

      +20 voturi
      +1
      -1
      • Vina e a firmei, parțial. Ei au efectuat lucrarea. Școala trebuia să asigure curățenia la prima ora dimineața. Astfel nu se ajungea aici. Spun că și firma are parțial vina, pentru că au lăsat pe ultima suta de metri operațiunea. Daca o făceau joi ori înainte, avea și școala timpul necesar să facă curățenie în urma lor. Să spele băncile, etc. Nu vad alți vinovați.

       --4 voturi
       +1
       -1
   • Propuneti, la misto, dublarea salariilor profesorilor, care in opinia dumneavoastra ar fi vinovati pentru ce s-a intamplat. Care ar fi la modul concret vina profesorilor? Daca ati fi profesor cum ati fi procedat, domnule ?Asadar nu e de vina firma(privata, presupun) care a ales exact ultima zi din vacanta pentru a trece la treaba sau ca a folosit cine stie ce substante si in ce cantitati. Ati gasit vinovatii! Simplu, nu-i asa?

    +30 voturi
    +1
    -1
  3. Toți sunt de vină inclusiv directorul care trebuia să organizeze această deratizare măcar înainte cu o săptămână de începerea școlii ca să se poată face curățenie după. Ca norocu că fetița mea se simte bine că vaișamar era de ei.Niște incompetenți toți la grămadă, i-ți trimiți copilul sănătos la școală si ții nenorocesc incompetentii ăștia. Iar profesorii puteau sa își de-a seama că ceva nu e ok că miroase ciudat si sa dea pe grupuri să mergem după copii.

   +10 voturi
   +1
   -1
  4. Cum să chemi profesorii să curețe înainte să vină rezultatele probelor prelevate din clase? Cine știe ce concentrații și ce substanțe au folosit cei de la firma de dezinsecție? Eventual în costume de protecție. Oricum, curățenia ar trebui făcută de o firmă specializată, după care să se ia noi probe și doar după ce testele ies perfect copiii să se întoarcă la cursuri. Deci, sub nicio formă nu poți da o zi liberă în care profesorii să curețe și apoi toți înapoi la școală să vedem dacă se mai prezintă cineva la urgențe. Este vorba totuși de copii. Evident directorul este depășit de situație.

   +6 voturi
   +1
   -1
  5. In tarile Occidentale un asemenea caz s-ar rezolva foarte rapid: Firma responsabila inchisa definitiv + amenda minim 200.000 E, directorul scolii afara (afara din invatamant, nu din postul de director), administratorul scolii afara, profesorii care au stat ore intregi in acel mediu fara sa sesizeze nimic, afara!Despre ce vorbim aici?

   +2 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  0 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.