marþi, 25 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Stare de alertă epidemiologică din cauza gripei

  de - | 5 februarie 2024, 8:11 AM | Naţional

  1

  România a intrat în stare de alertă epidemiologică la finalul săptămânii trecute din cauza gripei. Asta după ce numărul de infecții respiratorii s-a dublat în ultimele trei săptămâni, iar decesele s-au triplat.

  Ministerul Sănătății a declarat stare de alertă epidemiologică din cauza gripei. Decizia a fost luată după ce, în ultimele trei săptămâni, numărul infecțiilor respiratorii înregistrate săptămânal s-a dublat la finalul lunii ianuarie, față de începutul anului, iar numărul deceselor s-a triplat, potrivit informațiilor publicate de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică. Instituția atrage atenția că avem cu un sfert mai multe îmbolnăviri săptămânal față de media din anii 2016-2023 și cu peste 35% mai multe cazuri față de perioada similară a anului trecut, mai exact 133.057 de cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) în săptămâna 22-28 ianuarie.

  Cele mai multe cazuri au fost raportate în București – 1.301, Cluj – 1032 și Prahova – 582. În total au fost înregistrate 51 de decese.

  Ministrul Sănătății consideră că vârful îmbolnăvirilor va fi atins săptămâna aceasta sau următoarea, iar pentru a preveni îmbolnăvirea se recomandă: evitarea aglomerațiilor, purtarea măștii de protecție pentru persoanele cu simptome, igiena mâinilor, izolarea la domiciliu pentru cei bolnavi.

  Ultima dată când a fost declarată epidemie de gripă în România a fost acum patru ani, în 2020, după ce s-au înregistrat peste 7.000 de cazuri de gripă într-o săptămână. Acum, au fost raportate peste 9.000 de cazuri de gripă, în perioada 22-28 ianuarie, și de aceea a fost anunțată starea de alertă epidemiologică. Practic, starea de alertă epidemiologică de anul acesta este epidemia de gripă din anii trecuți.

  sursa: Adevărul

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  0 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.