vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Spitalul ORL, aflat într-o avansată stare de degradare, la reabilitat în această vară. Nu, nu e Tehnodomus!

    de Raluca Medeleanu | 1 iulie 2020, 4:38 PM | Administraţie | Recomandările editorilor

    0

    În scurt timp, plasa de protecție de pe fațada clădirilor care găzduiesc în prezent secțiile ORL, Oftalmologie, Oncologie și Dermatologie ale Spitalului Clinic Județean de Urgență va fi înlocuită cu schele. A fost predat amplasamentul pentru demararea reabilitării, investiția fiind estimată la aproximativ 613.000 de euro (2.969.590 lei cu TVA), bani din bugetul Municipiului Arad.

    Secţiile de ORL, Oftalmologie, Oncologie, Dermatologie ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad funcţionează în două clădiri amplasate în Piaţa Mihai Viteazul nr.10-12 , respectiv strada Tudor Vladimirescu nr.1, construite în anii 1905 şi 1913, ambele fiind declarate monumente istorice, conform Listei monumentelor aprobată prin Ordin al Ministerului Culturii. Potrivit paginii Aradul de Altădată, clădirea care acum găzduiește Spitalul ORL a fost ridicată  după planurile arhitectului arădean, de etnie sârbă, Milan Tabaković (cel care a făcut și Palatul Neumann, Biserica Catolică Anton de Padova, Templul Masonilor etc.). Fațada, în stil secession, cuprinde bosaje la nivelul parterului înălțat și elemente decorative, realizate din tencuială sau din ceramică glazurată colorată (albastru de Prusia), cărămidă aparentă la nivelul demisolului și la nivelul pervazelor ferestrelor și marmură de Moneasa la nivelul soclului. Fațada dinspre curtea interioară e mai sobră, singurele elemente decorative fiind accentele din cărămidă aparentă la nivelul pervazelor ferestrelor și al soclului. Tâmplăriile ferestrelor și ușilor exterioare sunt și acum cele originare.

    În 1918, în clădirea din Piața Mihai Viteazu (pe atunci Ferenc tér), s-a aflat pentru o perioadă de câteva luni sediul Comandamentului Gărzilor Naționale Române din Transilvania, dar și al Consiliului Național Român Central. Apoi, în 1925, a fost „Școala Medie de Băieți”. Iar în anii ’30 se pare că a fost transformată în „Școala de ucenice croitoare”. După aceea, din comunism, a devenit spital, ceea ce este și acum. Menționăm că în partea dinspre str. Tudor Vladimirescu există un corp care ține tot de imobil, cu regim de înălțime mic (parter), unde în prezent funcționează Sala de Sport „Roman Codreanu”.

    Având în vedere funcțiunea de spital clinic, pe parcursul timpului au mai fost efectuate lucrări minimale de reparații și întreținere, dar niciodată o reabilitare ca la carte. În fotografia de mai jos puteți observa cum arată fațada actualului Spital ORL, care acum este ascunsă de o plasă de protecție pentru că este aproape complet distrusă. Fotografia datează de la începutul anilor 2000.

    106128326 1582174428612352 497075840849611206 n

    Acum, în sfârșit, Primăria ne asigură că foarte curând vom vedea schele atât pe această clădirea istorică cât și pe cea cu Dermatologia. Firma care a câștigat licitația pentru efectuarea lucrărilor este Hantig Electric Service, o firmă înființată în 2009 la Timișoara.

    „Reparațiile capitale asupra fațadelor și acoperișului celor două clădiri monumente istorice sunt necesare având în vedere degradările continue și accelerate la care acestea sunt supuse. Astfel, clădirile vor beneficia de intervenţii de calitate, realizate prin lucrări de restaurare/reparare şi, unde va fi cazul, înlocuire conform elementelor martor. Toate acestea se vor efectua în acord cu sistemul constructiv, fără modificarea schemei statice a clădirilor (faţadelor), folosindu-se tehnologii specifice clădirilor de patrimoniu. De asemenea, se va acorda atenţie deosebită aspectelor de restaurare/conservare/reparare, pentru elementele componente, în raport cu plastica de arhitectură.
    Suprafaţa faţadelor propusă pentru reabilitare este de 4.240 de metri pătrați, din care: 3.215 mp aparțin clădirii ORL (strada Tudor Vladimirescu) și 1.025 aparțin clădirii Dermatologie (Piața Mihai Viteazul).

    Între lucrările necesare reparaţiilor capitale asupra faţadelor ambelor clădiri enumerăm: înlocuirea parţială a învelitorii din ţiglă ceramică arsă de tip solzi, la corpurile adosate clădirii ORL, înlocuirea jgheaburilor şi burlanelor pentru toate învelitorile, lucrările de reparaţie /refacere a finisajelor exterioare (tencuieli pe bază de var-ciment, nisip, perlite; placaje soclu marmură de Moneasa; elemente decorative), reparaţii/ refaceri/ înlocuiri pentru tâmplăriile exterioare din lemn masiv (ferestre, uşi, porţi);, reparaţii/ recondiţionări ale tâmplăriilor exterioare metalice (uşi), ferestre şi uşi din lemn noi (reconstituire după elemente-martor existente), ferestre şi uşi metalice noi (asimilabile elementelor existente originare sau prin analogie cu alte exemple din apropiere, caracteristice perioadei sfârşitului de sec. XIX)”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    2 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.