sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Speciala zilei: „Ce bine că pe vremea aia încă se mai făcea armata…”

    de Lucian Dănilă | 28 februarie 2024, 9:35 AM | Opinii | Recomandările editorilor

    6

    A zis-o mama, convinsă că are dreptate… „Ce bine că pe vremea aia încă se făcea armata”, a zis ea după ce i-am amintit de ziua în care mi-am luat valiza și m-am dus. Dar are mama dreptate?

    A fost bună armata? Sunt aproape trei decenii de când am trăit ziua liberării, dar nu îmi dau seama nici acum dacă a fost bună sau a fost un an pierdut din viață. Pe principiul „nimic nu se pierde”, sunt convins că armata a avut și părțile ei bune.

    În primul rând, armata ne-a luat de la țâța mamei. În al doilea rând, ne-a învățat să ne avem mai bine de grijă, de la acele obiceiuri elementare de a ne face patul de dimineață, de a ne călca haine sau de a ne face singuri curat, treburi care – ciudat, dar – par a fi mai mult pentru femei, armata ne-a trecut pe toți cei care am făcut-o prin niște momente care cu siguranță fie ne-au întărit din punct de vedere psihic, fie au întregit lista de traume la cei care oricum aveau un bagaj destul de mare încă de dinainte de venirea la oaste.

    Odată liberat, ai acea senzație că ești mai bărbat, că ai armata făcută și gata, poți să iei viața-n piept. Un pic de dreptate există și în asta… Am văzut în toți acești ani mulți inși care n-au făcut armata și nu par a avea nicio problemă de bărbăție.

    Dar ne-a pregătit armata pentru război? Întreb asta în contextul în care toată lumea se pregătește de război. „Să știți că se lucrează, nu numai în România. Se lucrează peste tot pentru pregătirea sistemelor sanitare din țările membre NATO pentru a face față unei eventuale situații de conflict. Chiar dacă toată lumea spune că acest lucru este foarte puțin probabil și că nu trebuie să ne speriem, da, așa este, dar a fi pregătit este un lucru obligatoriu”, spune Raed Arafat.

    „Este foarte puțin probabil”, zice Arafat… Exact așa spuneau și polonezii în 1939. Și tot așa spuneau și ucrainenii cu doi ani în urmă. Dar în tot acest timp, spitalele se pregătesc pentru război, fiecare guvern, fie că e român, maghiar, german, polonez, etc, se înarmează, iar pe noi cei cu armata făcută – că tot scriam mai sus – ne cheamă pe la comisariate să ne spună unde să ne prezentăm în – da, ați ghicit – caz de război.

    Dar ce știm noi, cei cu armata făcută, să facem în caz de război mai bine decât cei fără armata făcută? Tind să cred că nu prea multe. Tind să cred că tot carne de tun am fi și unii și alții… Pentru că nu mai mergi la război cu pușca mitralieră cu baionetă. Sau poți să mergi, dar mergi degeaba…
    Noi ne-am întâlnit chiar și în armată atât de puțin cu armele încât, acum, la câteva decenii distanță, nici nu mai știm să le asamblăm. Cu dezasamblatul e mai ușor. Ce să mai și nimerim cu ele. Chiar și în vremea armatei, cei mai mulți dintre noi nu nimeream ținta la acele trageri care se făceau o dată pe lună. Nici măcar marginile țintei. Ba uneori mai trăgeam chiar în ținta colegului…

    În plus, noi cei cu armata făcută, avem deja cu toții 40 de ani și ceva. Și puțini mai putem urca două-trei etaje fără să gâfâim.

    Deci, ne-a pregătit armata pentru război? Răspunsul nu aș vrea să-l aflu niciodată, dar văd că lumea se tot pregătește.

    Să fie pace în lume, să fie pace, pace, pace pe pământ.

    Citește și: 

    Speciala zilei: În parc cu Jordanul. „Mami, dacă nu-mi cumperi…”

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. 1.Daca n-ai stiut sa-ti faci patul, sa calci o camasa sau sa-ti faci singur curat si abia armata te-a invatat, ai o problema mare.
      Inseamna ca educatia primita de acasa, a fost sub orice critica.
      Parintii nu te-au educat aproape deloc, daca anumite actiuni elementare n-au reusit sa te invete.
      Acesti „barbati” cu armata facuta, ce au stiut face in primii 20 de ani de viata?
      Parintii acestor „barbati” ce-au facut cu odrasla lor in primii 20 de ani de viata?
      2. Armata a fost buna sa fi bataia de joc pentru niste retardati cu 10 clase, ce s-au trezit „gradati” peste noapte.
      Dotarile armatei erau si sunt sub orice critica.
      Deci, despre ce vorbim?

      --5 voturi
      +1
      -1
    2. Atunci categoric mi se părea că e total inutilă, degradanta și pierdere de timp!Acum la 34 de ani de la liberare având la activ și lovitura de stat din dec89, cu toate diversiunile ei categoric afirm a avut părțile pozitive.Acolo am învățat ce înseamnă toți pentru unu și unul pentru toți!,acolo ai învățat ce înseamnă caracterul omului în cine să ai încredere și în cine nu.Acolo am învățat niște lucruri bune care m-au ajutat ulterior în viața.Datorita pregătirii tehnico- tactice la vreo două săptămâni de la izbucnirea Plandemiei în martie 2020,am susținut răspicat că ceea ce se întâmplă e o operațiune militară, fiind o dezinformare crasă!Bineînțeles atunci am fost contrat ,acum unii mi -au zis că am avut dreptate.Dar în contextul actual nu are rost să vorbim de armată când sunt armele moderne .Fotonul,electronul,bitul și bacteria.

      +4 voturi
      +1
      -1
    3. Leneșul' dă la Coitroceni

      ,,Armata” de dinainte de ’89, a fost o pierdere de vreme! Am pierdut un an și sase luni din viață.
      Cum spune cel de mai sus, doar proștii au fost educați în armată, să-ți patul dimineața sau sa te ștergi la fund, trebuia să le fi învățat de mic acasă, nu la 2o de ani în armată!

      --2 voturi
      +1
      -1
    4. 1. Armata (ca de fapt și multe alte lucruri din viața noastră) a avut părțile ei pozitive, dar și părți mai puțin plăcute. Fiecare să și le ”cântărească” singur…
      2. Una este să-ți îndeplinești obligațiile de rezervist, sau ce mai ești, când te cheamă la comisariate, și alta să ți se ”inoculeze” o psihoză a războiului, cum o fac unii, chiar în zilele noastre.
      3. ”Fiecare guvern… se înarmează..” Păi nu există obligația statelor membre NATO de a aloca 2% din PIB pentru înarmare? (Ah, că până acum nu s-a făcut… asta-i altceva!).
      4. ”Să fie pace în lume, să fie pace, pace, pace pe pământ.” În sfârșit o frază (dorință) cu care pot fi 100% de acord! (Și cred că marea majoritate a oamenilor normali gândesc la fel).

      +5 voturi
      +1
      -1
    5. Am facut armata la scoala de ofiteri de rezerva. Atunci am realizat ca cei ce pun de un razboi in nici un caz nu vor servi linia intii. Tot atunci ma gindeam pentru ce au murit la Stalingrad peste 150.000 de romani. Cum am fost instruit comandant de pluton arma tancuri, mai tirziu am realizat ce a insemnat faptul ca germanii nu si-au respectat obligatia de a inzestra Armata Romana cu tunuri anticar si proiectile perforante. Ce sa mai zic de cele ce au urmat dupa 1942, lagare de prizonieri, mizerie si alti morti, comunism. Toate cuvintele patrotice care i-au mobilizat pe oameni baloane de sapun. In rest ma abtin de la alte comentarii ca nu imi ajunge spatiul.

      +6 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    3 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.