sâmbãtã, 2 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  Special Classic Movies: Marele Dictator și epicul discurs al lui Chaplin

  de Tomck@t | 22 martie 2015, 6:21 PM | Film | Video

  0

  Dictatorul (The Great Dictator) este un film regizat de către Charlie Chaplin, care joacă și rolul principal. Lansat pe marele ecran la data de 15 octombrie 1940, filmul este o satiră a lui Adolf Hitler și a nazismului. Filmul lui Chaplin este excepțional mai ales pentru acea perioadă (1940, când Statele Unite ale Americii nu se aflau încă în război cu Germania nazistă), datorită faptului că este o satiră curajoasă de condamnare a lui Hitler și a nazismului și de asemenea pentru portretizarea persecuțiilor la adresa evreilor din Europa.

  De remarcat e că acesta este primul film al lui Chaplin în care-i auzim vocea. O voce care – după multă tăcere – a rămas adânc întipărită în istorie.

  Discursul inspiraţional al lui Charlie Chaplin din The Great Dictator este la fel de actual ca în urmă cu peste 70 de ani.

  Mesajul cu vocea lui Chaplin, „Îmi pare rău, dar nu vreau să fiu împărat. Nu e treaba mea. Nu vreau să conduc sau să cuceresc. Mi-ar place să ajut pe fiecare, evreu, creştin, negru sau alb (…) Soldaţi! Nu vă supuneţi acestor ticăloşi care vă dispreţuiesc şi vă subjugă, care vă ordonează vieţile, gândurile şi sentimemtele. Care vă tratează ca pe animale şi vă transformă în maşini”  a fost preluat și inserat în mai multe piese muzicale, mai ales în ultimii ani, printre care amintim „Iron Sky” de Paolo Nutini, „Hey!” de AnySound sau „Hope” de FlicFlac.

  În discursul din Marele Dictator, Chaplin vorbeşte despre lăcomia care a otrăvit sufletele oamenilor, despre „maşinăriile” care ne-au adus abundenţă şi ne-au creat dependenţă, dar şi despre speranţă şi lupta pentru democraţie şi umanitate.

  dictatorul_1dictatorul_2dictatorul_3

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.