vineri, 19 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Special Arad se adresează politicos tuturor politicienilor din Arad, dar mai ales cititorilor

  de Special Arad | 24 septembrie 2016, 12:11 PM | Special

  5

  Colegiul de redacție al Special Arad, în urma unei analize făcute pe o perioadă de șase luni, a ajuns la concluzia că așa-zisele comunicate de presă ale formațiunilor politice din Arad nu fac decât să provoace ura și dezbinarea dintre membrii comunității, care ajung să fie polarizați în atâtea tabere câte partide există – și nu ca urmare a părerilor divergente, determinate de gândirea proprie, cu privire la orice aspect, a fiecărui individ. S-a ajuns la un asemenea nivel de nerușinare încât, scuzată să ne fie figura de stil, până și cărămida este de dreapta sau de stânga.

  În această perioadă, am constatat cu neliniște că persoane tinere, fără un discernământ matur, au ajuns să fie implicate în scandaluri politice, acești tineri, de la toate partidele, purtând și promovând un mesaj care nu era rezultatul propriei lor gândiri, fiind doar „acoperiri” ale unor indivizi manipulatori, fără niciun scrupul în a le distruge „Eu”-ul unor subordonați politic, doar pentru a-și atinge scopurile. Nu astfel se creează noua clasă politică, nu astfel Aradul va avea un viitor, în care oameni tineri, de dreapta sau de stânga, să muncească pentru un scop comun.

  Prin deturnarea sensului și definiției „comunicatului de presă”, mai-marii politici din Arad, destui dintre ei semidocți, se ascund în spatele hârtiei și promovează conflictul și dezbinarea, mint cu nerușinare de destule ori, manipulează, fug de răspundere, ocolesc temele importante.

  Fiind un ziar local, am publicat aproape toate informările de presă crezând că facem un bine arădeanului, pentru că înțelegeam să-l informăm cu privire la ceea ce cred și susțin cei care îl conduc – spunem asta pentru a explica de ce, totuși la rubrica „Inutile”, am postat pe Special Arad toate luările de poziție.

  În condițiile în care alte redacții practică strategii de genul „Plătiți? Publicăm” (și nu neapărat oficial, cu factură și chitanță), Special Arad anunță că va da curs, gratuit, tuturor comunicatelor de presă care păstrează un ton decent, care informează publicul cu privire la anumite aspecte IMPORTANTE din societate, care nu promovează scandalul, cearta, ura, care promovează dezvoltarea tinerilor în politică și nu învățarea acestora că în politică trebuie să-i dai în cap celuilalt pentru a avea câștig de cauză.

  Tot pe această cale, anunțăm că Special Arad va participa la conferințele de presă ale formațiunilor politice din Arad care anunță cu o zi înainte – așa cum este normal – subiectele pe care le vor pune în discuție, pentru a avea și noi timp să ne pregătim, exact așa cum fac cei care se adresează presei. De destule ori se întâmplă ca la aceste conferințe de presă să existe doar monologuri ale politicienilor, aceștia nefiind întrebați nimic deoarece, fără a cunoaște subiectul înainte, jurnaliștii nu sunt documentați.

  Conform regulilor jurnalisticii de pretutindeni, prin Comunicat de presă se înțelege: „O comunicare scrisă sau înregistrată, care se adresează membrilor comunității de jurnaliști de știri cu scopul declarat de a anunța că anumite informații au valoare de știri. În mod curent comunicatele de presă sunt transmise prin poștă, fax, telefon sau e-mail la editorii ziarelor, revistelor, stațiilor de radio și televiziune, respectiv rețelelor de radio și televiziune. Pentru a distribui un comunicat de presă sunt folosite serviciile comerciale de distribuire a difuzărilor știrilor”.

  Iar pentru a face diferența între comunicatele serioase, cu subiect și predicat, respectiv în serviciul comunității, vom lansa o rubrică nouă denumită Politikos, pornind de la ideea antică și de demult a lui Platon, formulată în lucrarea sa fundamentală Politeia, cunoscută pentru vorbitorii de neolatine Republica, după care conducătorii unei comunități au ca sarcină administrarea lucrurilor publice – res publica -, cu alte cuvinte trebuie să se ocupe cu treburile de interes public. În românește, termenul de politicos înseamnă un comportament urban, civilizat, corect și prevăzător, adică unul respectuos, caracteristic omului care își respectă concetățeanul și prin forma supremă de a-l lua în serios, de a-i spune adevărul.

  În rubrica „Inutile” vom prezenta toate acele pseudoprobleme și pseudo – pseudo e tot un termen grecesc, însemnând pur și simplu fals – texte pe care le emit liderii comunității în formă de comunicate și alte asemenea bijuterii de limbă și gândire care în loc să se refere la problemele reale cu care se confruntă comunitatea manipulează prin presă opinia publică încercând să mascheze că se referă la interesele lor personale sau de grup nicidecum la cele publice.

  Desigur, mai ironic – tot un termen grecesc! – așa, având în vedere că în majoritatea dialogurilor lui Platon personajul principal este Socrate, un tip care știa că nu știe nimic și avea pentru cei tineri un singur sfat: cunoaște-te pe tine însuți!

  AICI valorile Special Arad!

   

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Ce pot sa spun de voi sunteți ok chiar dacă fără supărare dați dovadă de neprofesionalism rareori. Ideea voastră și structura pe care mergeti însă este una ok , este una de presă liberă , dura care se apropie încet spre ,,comisarul,, . Chiar mi-ar place sa avem un astfel de ziar online in Arad (dar cred că v-ați lua procese multe) :))) chiar dacă nu tot timpu imi plac articolele voastre dar sunteți și scrieți cel mai liber prin atacurile la persoană care alte saituri nu le fac .

   +4 voturi
   +1
   -1
  2. Total de acord.
   Numai că… se apropie campania electorală, și atunci să vedeți și să auziți nemvăzute și nemauzite. Oamenii ăștea (politicienii) fac tot posibilul să ne depărteze de realitate cu bazaconiile și inepțiile ce le vor face.
   Mă apucă groaza.
   Horia

   +3 voturi
   +1
   -1
  3. … foarte nimerit sa puneti la punct o sectiune in publicatie, o rubrica de educatie in primul rand economica, care sa-i invete pe cetateni sa gandeasca clar si sa inteleaga asa cum trebuie sistemul si societatea in care traiesc si muncesc, deoarece societatea si mediul in care traiesc este un sistem de sisteme, pe care foarte putini il inteleg, majoritatea deloc.
   Organizarea si regulile sistemului le influenteaza major viata si nivelul de trai.Discutiile, polemicile si vorbele goale pe care le arunca ‘’clasa politica’’ nu-i ajuta cu nimic, practic cetateanul trebuie sa inteleaga ca nu primeste aproape nimic din partea statului si a administratiei, desi statul si administratia nu pot exista fara cetateanul platitor de taxe.Toti muncim pentru supravietuirea statului, pana la urma, or pentru asta trebuie sa stim exact ce primim in schimb, nu?
   Oamenii trebuie sa inteleaga un adevar, de la care trebuie sa plece intotdeauna: statul nu poate trai fara ei. Statul exista datorita lor, datorita tuturor cetatenilor platitori de taxe. Fara contributia ta, fara contributia tuturor, statul ar colapsa, pentru ca toate structurile si functiile lui se platesc cu bani.De unde vin acesti bani? De la cetateni, prin taxe si impozite.
   Cand tot omul de rand va intelege acest aspect, lucrurile se vor schimba, politicienii vor fi priviti altfel si cetateanul va intelege ca nu tot ce zboara se mananca.
   Banii ajung la stat, dar: o parte din ei sunt sifonati de sistemul politic clientelar si o mica parte ajung in servicii esentiale: politie, armata, sanatate, invatamant etc. … asa cum sunt ele.
   Cu alte cuvinte, platesti dar nu primesti. E frustrant, e nedrept. Si, pe buna dreptate, ti se pare ca platesti prea mult, fata de ce primesti.
   Aceasta sectiune ar trebui sa fie impartiala, fara comentarii inutile la adresa partidelor sau oamenilor implicati in politica, sa contina doar informatii clare si precise despre drumul economic al banului public si sa reflecte in final un rezultat economic de rentabilitate si eficienta in gestionarea lui, a banului.O astfel de analiza ar fi ca un urias corp de iluminat sub care stau toti cei din politica si administratie, fara a face deosebire intre ei, ca sunt la putere sau in opozitie.Ar trebui sa-i vedem si sa-i percepem ca pe o echipa care umar la umar fac impreuna ceva bun, constructiv si eficient pentru cetateni.Daca romanii se pricep aproape toti la politica si fotbal ar trebui sa-i invatam si putina economie, ca dupa 26 de ani nu avem nici fotbal si nici clasa politica sanatoasa.Macar sa le lasam copiilor nostri un spirit inclinat spre exactitate si rigurozitate care sa-i destepte si sa-i faca mai atenti si analitici cand este vorba despre bani si sistemele care gestioneaza banii, altfel riscam sa devenim in urmatorii 26 de ani chiar cei mai saraci cetateni din Europa.Spor la lucru echipei Special si multa sanatate tuturor!

   +2 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  2 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.