sâmbãtã, 20 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    După ce soțul a primit o șansă la viață, o arădeancă a început să-și dedice timpul liber pentru a pune lumină asupra donării de celule stem

    de Raluca Medeleanu | 30 iunie 2015, 12:55 PM | Știri Arad

    0

    Viața unei arădence avea să se schimbe pentru totdeauna în urmă cu câteva luni, atunci când soțul ei a fost diagnosticat cu sindromul mielodisplazic. Pe lângă celelalte tipuri de tratament, a fost nevoie să se apeleze și la un procedeu mai puțin cunoscut, anume transplantul de celule stem hematopoietice.Găsirea unui donator corespunzător nu a fost un lucru ușor. În fiecare an, mii de copii și adulți sunt diagnosticați cu boli grave ale țesutului sanguin sau ale sistemului imunitar care, netratate, sunt mortale. Pentru mulți dintre ei, transplantul de celule stem hematopoietice de la o persoană neînrudită este singura lor șansă de a trăi, însă, fiind atât de greu de găsit un donator compatibil, mulți mor înainte de a mai apuca transplantul. Din fericire, soțul Ramonei Sav s-a numărat printre cei norocoși, găsindu-i-se două persoane cu compatibilitatea de 90%, o adevărată șansă de prelungire a viații.

    Vestea a fost extrem de îmbucurătoare pentru familie, care acum așteaptă cu nerăbdare efectuarea transplantului.

    Stresul și emoțiile care au fost în sufletul soției sale nu au putut fi însă date uitării. Tulburătoarea experiență a determinat-o pe arădeancă să-și facă o promisiune solemnă.Ea a decis ca din acel moment să facă tot posibilul ca donarea de celule stem să devină cât mai cunoscută, fiind, în afara donării de sânge, singura care se poate face fără niciun efect negativ asupra trupului donatorului.

    Astfel, chiar dacă nu este de profesie cadru medical, Ramona Sav s-a documentat foarte bine despre toate aspectele acestui subiect și a început să își dedice tot mai mult din puținul ei timp liber pentru a distribui pliante în cât mai multe locuri publice din Arad și să vorbească cu cât mai mulți oameni, făcându-i să înțeleagă importanța pe care o are un gest care pentru donator e atât de inofensiv și de ușor de făcut, dar care are urmări atât de benefice pentru pacient. Iar pe viitor, aceasta intenționează să organizeze workshop-uri și să meargă din liceu în liceu, pentru a răspândi cât mai mult aceste informații. Își dorește din tot sufletul realizarea unei adevărate campanii de informare, ca ajutor și susținere a celor care lucrează în acest domeniu și care muncesc atât de mult pentru a salva vieți.  Femeia consideră că orice ajutor în plus este binevenit pentru ca românii să înțeleagă importanța acestui Registru al Donatorilor Voluntari.

    Ramona Sav a dorit să lase un mesaj pentru toți arădenii, pentru a îi îndemna să afle cât mai multe despre această opțiune: „Vă scriu pentru a vă face cunoscută existența Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. Acesta are ca obiectiv să mijlocească găsirea donatorului de celule stem pentru bolnavii cu afecțiuni hematologice (diverse cancere de sânge, anemie asplastică) pentru care șansa la viață o reprezintă transplantul mădular. Informați-vă despre aspectele legate de donare. Implicați-vă! Faceți lucruri importante! Înscrieți-vă în Registru și faceți posibil miracolul vieții. Alăturați-vă miilor de români și milioanelor de oameni din lume care au înțeles că prezența lor în Registru poate salva o viață!”

    În România, transplantul de astfel de celule nu este neapărat ceva nou, fiind realizat pentru prima dată în 2001, la Timișoara, însă doar cu donatori din familia pacientului. Dar compatibilitatea între oamenii înrudiți este foarte scăzută, doar 25% dintre cazuri trecând testul. Astfel, în 2013, România s-a alăturat Registrului Mondial de Donații, unde la ora actuală sunt înscriși peste 25 de milioane de oameni care așteaptă să vină momentul oportun în care vor putea salva o viață. O contribuție notabilă în decizia de înființare a Registrului din România l-a avut și campania jurnalistei de origine arădeană, Paula Herlo.

    Special Arad s-a alăturat Ramonei Sav pentru a pune mai multă lumină pe acest subiect prea puțin cunoscut de publicul larg, dar atât de important în medicina modernă. În acest sens, am „pornit la drum” să discutăm cu specialiștii din Arad, pentru a afla care mai este situația la noi în țară, acum, în anul 2015.

    Citește AICI interviul cu dr. Laura Păcurariu, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Arad, care a fost amabilă să ne vorbească despre toate aspectele legate de donarea de celule stem hematopoietice, despre statisticile de la noi din țară, despre pașii pe care trebuie să-i urmeze un potențial donator și despre beneficiile pe care acest tip de transplant le oferă pacienților.

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    2 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.