„Somnoroase păsărele, pe terase se adună” – Aradul nu e singurul cu reguli stricte de funcționare





Regulamentul de funcționare a teraselor întocmit de Consiliul Local Municipal Arad a stârnit un val de reacții negative pe Facebook, arădenii exprimându-și totala dezaprobare atât pentru impunerea unei ore de închidere cât și pentru interzicerea completă a difuzării muzicii.
Internauții au criticat dur decizia, blamând municipalitatea că intenționează să transforme Aradul într-un „oraș de pensionari”, unde tinerilor le este interzis să se distreze.
Însă este oare regulamentul din Arad atât de diferit de alte orașe din vestul țării? Sunt aceste idei generate doar de niște „minți puse pe șotii”, ori este această atitudine o tendință în hotărârile locale în general? Cu acestea în gând, am contactat purtătorii de cuvânt ai primăriilor celor două orașe vecine nouă, Timișoara și Oradea. Ceea ce am aflat, ne-a confirmat faptul că trăim vremuri în care mulțumirea locatarilor este mai presus decât fericirea clienților.
Atât în Timșoara, cât și în Oradea, orarul de funcționare al teraselor este impus printr-o Hotărâre de Consiliu Local, ora închiderii fiind apropiată de cea specificată la Arad.
La Timișoara, regulamentul este ceva mai „libertin”, căci terasele au dreptul de a sta deschise până la aceeași oră indiferent dacă este vorba de weekend sau timpul săptămânii. În perioada 1 iunie – 30 septembrie , până la ora 01:00, iar în restul perioadei, respectiv până la 1 iunie şi după 30 septembrie, până la ora 24:00. Despre ultima comandă nu este specificat nimic. În ceea ce privește muzica difuzată pe terasele vecinilor noștri de pe Bega, Lăcrămioara Condea, consilier al Direcţiei de Comunicare/Compartiment Presă, a declarat pentru Special Arad că „Este interzisă folosirea de sisteme de amplificare, este permisă doar muzica «la rece»”.
La Oradea, orarul de funcționare este mai strict decât la Arad, căci în timpul săptămânii, terasele din zona istorică trebuie închise până la ora 23:00 și în restul orașului până la 22:00, iar în weekend doar terasele de pe str. Republicii pot avea orarul de funcționare până la ora 24:00. Punctul „forte” al Regulamentului de funcționare la Oradea este că nu specifică nimic despre muzică. Anca Grama Sas, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea a declarat pentru Special Arad că „se permite muzica în surdină, dar nu există reglementat în regulament”.
Putem afirma că măsurile luate de municipalitatea arădeană sunt doar „pe trend”, ele fiind similare cu regulile impuse și în alte orașe românești. Firește, doar faptul că „suntem la fel”, nu îi dă unui regulament catalogarea de 100% potrivit, care să mulțumească întru totul nevoie cetățenilor unui oraș. L-am putea numi totuși un compromis pe care autoritățile locale l-au realizat pentru a împăca atât cetățenii care ies în oraș cât și pe cei care au nevoie de liniște în propria locuință.
Comentariile portalului
din pacate nu este doar o poveste…este cosmarul realitatii in care ne regasim foarte multi…
Parasca a fost profesor pentru sute, poate chiar mii de politisti din intreaga lume. Ce cauta el in politica?
Nu se potriveste absolut deloc aceasta apropiere politica - biserica. De ce nu a fost reprezentat Aradul de un doctor bun sau de un profesor de calitate sau un inginer (...)